Fostul europarlamentar Sebastian Bodu a dat în judecată Transelectrica

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 3 noiembrie 2017

Fostul europarlamentar Sebastian Bodu a dat în judecată Transelectrica

Acesta solicită anularea hotărârii prin care s-au aprobat dividende suplimentare de 171 milioane lei

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunţat ieri că fostul europarlamentar Sebastian Bodu a dat în judecată societatea, iar acesta cere emiterea unei ordonanţe preşedinţiale împotriva Transelectrica, prin care să se dispună suspendarea unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anulare pe dreptul comun.

Astfel, pe rolul Tribunalului Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă, a fost înregistrat spre soluţionare un dosar care are ca obiect acţiunea în anulare a unei hotărâri AGA din 16 octombrie. "Hotărârea AGA menţionată a fost atacată şi cu acţiune în anulare pentru nelegalitate, după cum susţine domnul Sebastian Bodu, însă până la acest moment companiei nu i-a fost comunicată, fiind în procedură preliminară de regularizare a cererii", arată Transelectrica.

Fostul europarlamentar solicită astfel în instanţă anularea hotărârii acţionarilor Transelectrica prin care au aprobat plata a 171 milioane lei, dividende suplimentare.

Pe 16 octombrie, acţionarii Transelectrica au aprobat acordarea unui dividend brut de 2,33 lei/acţiune, "plătibil acţionarilor înregistraţi la data de înregistrare 1 noiembrie 2017, ex-date 31 octombrie 2017, la solicitarea acţionarului Statul Român, reprezentat prin Ministerul Economiei, distribuit din profitul nerepartizat la sfârşitul exerciţiului financiar 2016 - soldul contului «Alte rezerve - Surse proprii de finanţare constituite din profit» la data de 31.12.2016, constituite în baza OG nr. 64/2001 pentru finanţarea investiţiilor din surse proprii, în sumă totală de 170,79 milioane lei".

La termenul de judecată din 27 octombrie, instanţa a dispus din oficiu amânarea judecării cauzei pentru 10 noiembrie, ca urmare a faptului că a omis să îi pună în vedere lui Sebastian Bodu obligaţia de a achita taxa judiciară de timbru în valoare de 20 lei.

"În situaţia în care se admite cererea reclamantului, ordonanţa preşedinţială este executorie, conform art. 997 alin. 2 cod procedură Civilă, cu consecinţa suspendării efectelor Hotărârii AGA nr. 11/16.10.2017. În această ipoteză, CNTEE Transelectrica SA va putea să declare apel în termen de cinci zile de la pronunţare şi să solicite suspendarea executării până la judecarea apelului numai cu plata unei cauţiuni", a informat compania, potrivit news.ro.

În ipoteza în care s-ar respinge apelul, efectele Hotărârii AGA se vor suspenda până la soluţionarea definitivă a dosarului având ca obiect acţiune în anulare introdusă pe calea dreptului comun.

Transelectrica a realizat în primul semestru al anului un profit net de 98 milioane lei, în scădere cu 30,6% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care cheltuielile au urcat într-un ritm mult mai mare decât veniturile. Veniturile operaţionale (din exploatare) au crescut în primul semestru din acest an cu 29%, la 1,74 miliarde lei, în timp ce cheltuielile operaţionale au urcat cu 44%, la 1,45 miliarde lei. Transelectrica gestionează 81 de staţii electrice la nivelul ţării şi 8.834 km de linii electrice aeriene. Compania administrează şi operează sistemul electric de transport şi este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcţionarea sistemului şi a pieţei, asigurarea siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN).

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. arunca un prost o piatra si n-o mai scot o suta de destepti

  Actiunile TRANSELECTRICA au scazut deja ,luind in calcul acest dividend . Actiunea lui bodu , sau cine o fi in spatele ei ,seamana cu o manipulare a bursei

  1. idiotic de la tel in secunda cind au aflat de actiunea lui bodu trebuiau sa solicite suspedarea tranzactiilor la bvb.altfel niste idioti de actionari au pierdut prin caderea pretului cu dividendul .visat.cine mamadracului ii despagubeste?

   ...prin care profitul transelectrica se duce în cap fix la creșteriale acțiunii ar fi dus oricum! Cine zicea că DEJA TEL ARE PIERDERI (abia aștept raportarea de trim III)?

   Apoi: la cât durează un proces în românika, acțiunile puteau fi suspendate de-ți moșteneau strănepoții acțiunile pe care le deții - sau crezi că exagerez? Na, le moșteneau nepoții tot suspendate... 

  pe cind si la transgaz si romgaz si conpet?ca politicienii (bodu este o astfel de lighioana) asta stiu : sa dea la cap si la coaie

  Ca sa vezi la ce-i duce mintea in politica :pentru a da la cap timpitilor din PSD le boicoteaza finantele (fiindca sigur nu pe mine ,cu citeva actiuni , m-a vizat aceasta blocare ) alti timpiti din opozitie

  [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro