Francul - la cel mai redus curs din ultimele două luni, în raport cu euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 08 ianuarie 2014

Francul - la cel mai redus curs din ultimele două luni, în raport cu euro

Moneda elveţiană a pierdut 1,1% de la începutul anului

Moneda Elveţiei (francul) s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, ajungând la cel mai redus curs al ultimelor două luni faţă de euro, pe fondul unei cereri reduse de active "refugiu".

Francul a scăzut cu 0,4% la ora 10.30, la New York, la 1,2371 unităţi/euro, declinul fiind cel mai important din 18 decembrie. Anterior, cursul monedei elveţiene scăzuse la 1,2373 unităţi/ euro, cel mai slab din 15 octombrie.

Ieri, francul s-a înscris pe curs descendent faţă de majoritatea valutelor majore, în condiţiile în care obligaţiunile guvernamentale spaniole şi italiene au crescut în baza semnelor de redresare a economiei zonei euro, care a alimentat plasamentele în astfel de titluri.

Neil Jones, şef de divizie în cadrul "Mizuho Bank" Ltd., a declarat citat de Bloomberg: "Slăbirea francului arată că investitorii cumpără active mai riscante. Există o încredere mai mare în economia mondială".

Anul acesta, francul a pierdut 1,1%, fiind moneda cu cea mai proastă evoluţie în cadrul indicilor Bloomberg Correlation-Weighted, care măsoară dinamica a zece valute ale ţărilor dezvoltate. Euro a pierdut 0,2% de la începutul anului, iar dolarul a câştigat 0,7%.

Amintim că, în septembrie 2011, Banca Elveţiei a stabilit plafonul minim pentru cursul francului la 1,20 unităţi/euro ca să protejeze exportatorii, să prevină deflaţia şi recesiunea.

În august 2011, francul urcase la 1,008 unităţi/euro, de la un minim de 1,6828 unităţi/euro în 2007.

În octombrie anul trecut, preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, declara că plafonul minim stabilit pentru cursul franc/euro rămâne esenţial pentru protejarea economiei. "Cursul minim de schimb este foarte important şi va rămâne un instrument crucial al politicii noastre în vederea evitării înăspririi condiţiilor monetare din Elveţia", afirma Jordan la momentul amintit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9261
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0937
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4797
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6851
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.3486

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro