Abonament gratuit

Fuziunea Mizrahi - Union Bank, aprobată de Tribunalul pentru Concurenţă din Israel

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Fuziunea Mizrahi - Union Bank, aprobată de Tribunalul pentru Concurenţă din Israel

Una din cele mai importante fuziuni din sectorul bancar israelian, cea dintre Mizrahi Tefahot Bank şi Union Bank of Israel, a primit aprobarea săptămâna trecută, cele două instituţii de credit urmând să dea naştere unei bănci importante din Israel, a treia ca mărime.

Mizrahi Tefahot Bank este în prezent a treia mare bancă din ţară, res-pectiv cea mai profitabilă, iar Union Bank, a şasea.

Fuziunea a fost aprobată de judecătorul Oded Shaham de la Tribunalul pentru Concurenţă din Ierusalim, iar hotărârea sa a anulat o decizie din mai 2018, dată de Autoritatea pentru Concurenţă din ţară, care stabilea că fuziunea va avecta competiţia, în special pe segmentul de retail banking. Autoritatea a fost supusă unor presiuni mari din partea ministrului Finanţelor din israel, Moshe Kahlon, şi a deţinătorului portofoliului Economiei şi Industriei în Guvern, Eli Cohen, în sensul blocării fuziunii, conform haaretz.com.

Curtea nu a publicat o versiune completă a hotărârii sale, însă a informat într-o declaraţie: "Având în vedere caracteristicile Union Bank, dificultăţile cu care se confruntă şi lipsa vreunui indiciu potrivit căruia banca influenţează în mod semnificativ ceilalţi jucători de pe piaţă, nu există vreun temei pentru a concluziona că absenţa băncii va dăuna în mod semnificativ concurenţei".

Autoritatea pentru concurenţă nu a emis un răspuns oficial la hotărâre, dar unele surse au spus că oficialii acesteia au studiat-o şi că nu a fost luată vreo decizie deocamdată. În orice caz, însă, autoritatea va trebui să decidă cu privire la viitorul împrumuturilor celor două bănci către industria diamantelor, dat fiind că ambele sunt jucători majori pe acest segment.

În august 2017, Mizrahi Tefahot Bank a informat Bursa din Tel Aviv că negociază cu acţionarul majoritar al Union Bank din Israel preluarea cotei de 75% pe care acesta o deţine la instituţia de credit, fiind interesată, totodată, să cumpere şi restul de 25% deţinut de public.

Union Bank a fost controlată, în ultimii 26 de ani, de câteva dintre cele mai bogate familii din Israel. Cel mai important acţionar al băncii este, conform publicaţiei citate, Shlomo Eliahu, cu o deţinere de 27,1%. Urmează familia Landau, cu 24,8%, familia Manor şi Yael Almog-Zakai, cu 22,9%. În ciuda bogăţiei şi influenţei lor, grupul bancar nu a reuşit niciodată să-şi îmbunătăţească performanţa sau cota de piaţă. Au existat mai multe motive, printre care refuzul acţionarilor majoritari de a injecta mai mult capital în bancă.

În ce priveşte Mizrahi Tefahot, sub conducerea anterioară, a CEO-ului Eli Younes, banca a realizat o serie de fuziuni şi achiziţii de succes, printre care unirea diviziei sale ipotecare Tefahot cu banca-mamă. Tranzacţia a dat naştere grupului actual.

Sub CEO-ul din prezent, Eldad Fresher, Mizrahi urmăreşte să-şi extindă creditarea către sectorul afacerilor. În ultimii 15 ani, Mizrahi a realizat mai multe fuziuni şi achiziţii, inclusiv preluarea a 50% din Bank Yahav.

În aprilie anul trecut, Autoritatea Antitrust din Israel a ridicat obiecţii în legătură cu fuziunea dintre Mizrahi Tefahot şi Union Bank of Israel, în urma analizei acestei tranzacţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

07 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8375
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0949
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4794
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3607
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.0003

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie