Abonament gratuit

GABRIEL DUMITRAŞCU, FOST PREŞEDINTE RADET:"Sistemele centralizate de termoficare - cele mai eficiente în alimentarea marilor aglomerări urbane"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Gabriel Dumitraşcu, fost preşedinte al RADET

Gabriel Dumitraşcu, fost preşedinte al RADET

Sistemele centralizate de termoficare sunt cele mai eficiente în ceea ce priveşte alimentarea cu energie termincă a marilor aglomerări urbane, însă ele nu sunt pretabile oriunde şi în orice condiţii, potrivit declaraţiilor făcute, ieri, de fostul preşedinte RADET, Gabriel Dumitraşcu, în cadrul conferinţei de lansare a raportului realizat de Expert Forum (EFORUM) privind sistarea sistemului de termoficare din Capitală.

În acest context, Gabriel Dumitraşcu a declarat: "De ce sistemele centralizate de termoficare din Germania, din Danemarca, din Finlanda sunt eficiente? Pentru că ele operează din start, de la faza de fezabilitate cu un factor care ţine cont de densitatea de locuire. Acest factor este, mai exact, intensitatea de distribuţie - numărul de unităţi de energie termică distribuite pe lungimea reţelelor. Dacă factorul este mai mare decât 2, există perspectiva, în bune condiţii de management, ca acel sistem să devină eficient; dacă acel factor este sub 2, uităm de eficienţa economică. Marea problemă a sistemelor centralizate în România, în ultimii 20 de ani (prăbuşirea lor) nu a fost cauzată de un colaps tehnic, ci de lipsa de finanţare. Nicăieri în oraşele în care sistemul a colapsat, nu se acoperea costul total cu încasările din diversele surse. Revenind la intensitatea distribuţiei, dacă facem un calcul, vedem că la Bucureşti, factorul de care vorbeam anterior este puţin peste 1. În această situaţie, fie mărim numărul de unităţi de energie distribuite, fie reducem lungimea reţelelor".

În ultimii 30 de ani s-au prăbuşit cele mai multe sisteme de alimentare centralizată cu energie termică din România, iar cadrul legislativ general aşa cum este el acum, este extrem de populist, nu are legătură cu niciun fel de model de piaţă şi cu nicio filozofie de construcţie a unei pieţe pentru un produs, în cazul nostru energia termică, a mai subliniat fostul preşedinte RADET.

"Deja există un risc ca, în următorii doi-trei ani, capacităţile tuturor surselor de producţie din Bucureşti să nu mai acopere necesarul de consum pe vârfuri. În momentul de faţă, nu există o strategie limpede aprobată, în baza căreia să se facă fezabilităţi pentru noi surse de generare a energiei termice, indiferent de sursa primară. Mă întreb, în aceste condiţii, cine şi cum poate acorda bonusul de cogenerare, cine poate să facă investiţii? Nimeni, pentru că nimeni nu aruncă banii în necunoscut, deci suntem într-o mare întârziere în ceea ce priveşte regenerarea sau instalarea de noi capacităţi de producţie. În plus, o unitate nouă nu se pune pe picioare în câteva luni, ci în trei ani, dacă ar demara astăzi - plecând de la idee şi ajungând la punerea efectivă în funcţiune - în condiţii de eficienţă a investiţiilor, aşadar, şi din această perspectivă, există un risc mare", a mai explicat Gabriel Dumitraşcu.

Conform sursei citate, Academia Română concluziona, în 2016, în urma unei analize a sistemelor de termoficare din România, că dacă nu se întâmplă nimic semnificativ în cadrul legislativ, în cadrul conceptual în care vrem să dezvoltăm sistemele de termoficare, în 2031 termoficarea din Bucureşti va dispărea şi va fi ultimul sistem centralizat de termoficare din ţară care se prăbuşeşte.

Nu în ultimul rând, domnia sa a criticat varianta aleasă pentru efectuarea unor reparaţii la sistemul administrat de RADET, precizând: "În Bucureşti au demarat, anul acesta, şase şantiere de aşa-zisă «modernizare» a sistemului de transport a energiei termice. Ce se întâmplă acum? Vedem doar cârpeli. Un tronson are 4 km, din care ei repară doar 800 de metri, dar restul, de 3,2 km, nu va rezista presiunii şi nu va putea să asigure continuitatea în alimentare. Şi atunci, decât să faci şase şantiere deodată, nu mai bine faci câte unul şi te asiguri, astfel, că pe acel tronson nu vei mai avea probleme? Trebuie să luăm decizii în funcţie de obiectivele pe care ni le propunem".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Esti dus cu pluta mai nene, cum poate fi eficient sistemul, cu pierderi de cca. 40% si subventii de 237 lei pe Gcal din totalul de 400 cat e costul real?

    1. eficient pentru politicieni si toti care se inteapa la sursa :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

23 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1013
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4820
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.1113

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Topul firmelor din Bucuresti 2020
Legal Accelerators
Forumul padurilor

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie