Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

Goana după umbre

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial /

CORNEL CODIŢĂ

Campania prezidenţialelor 2019 este una remarcabilă, în multe privinţe. Nu în ultimul rînd, pentru că cel mai important eveniment al ei, pentru turul doi, este unul care lipseşte: întîlnirea-confruntare, desigur televizată, dintre cei doi candidaţi rămaţi în cursă, Iohannis-Dăncilă. Nu aici este surpriza. Viaţa se poate organiza în jurul unei absenţe şi în relaţie esenţială cu ea. De la lumea numerelor, a galaxiilor şi pînă la cea a societăţilor, ideilor şi artei. Cine nu crede poate fi convins, cu folos, de "Tratatul despre nimic" al lui J. Barrow ori poate revizita (sic!) lumile imaginare ale lui Bechett, "Aşteptîndu-l pe Godot" sau Sorescu, "A treia ţeapă", ca să luăm doar două exemple. Mă rog, începînd cu miturile esenţiale ale omenirii, şi continuînd cu reperele definitorii ale culturii literare, Iliada lui Homer, Eneida lui Virgiliu, dramele lui Shakespeare, textele existenţialiste ale secolului XX, parte importantă din cultura lumii explorează neobosit faţete ale temei "absenţei" ca principiu organizator al vieţii şi dramelor omeneşti, din cele mai neobişnuite unghiuri şi perspective. Faptul că "se poate" şi în politică, domeniu bîntuit excesiv de obsesia prezenţei, poate părea insolit. Mai ales cînd ni se întîmplă nouă... într-un stat tînăr, constituţional... abia ieşit din... etc.

Surpriza nu vine nici din modul în care a fost construită această absenţă. Pentru Dăncilă este o absenţă impusă din afară. Pe care o distilează interior în cheia frustrării şi o instrumentalizează electoral într-un discurs menit să îl culpabilizeze pe competitorul ei, responsabil de generarea absenţei, să îl "degradeze" în raport cu un set de valori general acceptate, nu doar ale lumii politice, ci şi ale vieţii sociale, de zi cu zi. Iohannis nu respectă regulile elementare ale democraţiei, nu respectă electoratul care reclamă lămurirea poziţiilor şi a opţiunilor politice aflate în competiţie, deci necesitatea întîlnirii-confruntării directe, este arogant, inuman chiar, în măsura în care nu înţelege ori refuză iraţional rostul comunicării directe ca formă firească de interacţiune socială, fie ea şi între competitori. De cealaltă parte, pentru candidatul preşedinte Iohannis absenţa pe care o creează este esenţială şi definitorie prin valenţele ei. Este reperul unei diferenţe esenţiale, nu doar de program, ci în primul rînd de atitudine şi finalităţi politice. În timp ce Dăncilă-psd reprezintă "răul întruchipat", el Preşedintele-candidat reprezintă "binele" care luptă pentru eradicarea răului. Lucrurile sunt clare ca lumina zilei şi nici un fel de dezbatere nu le poate, nu are cum să le facă mai clare de atît. Iar, cine nu vede deja, se autoelimină singur din ecuaţie: ori este duşman, ori orb dincolo de orice posibilitate a vindecării.

Absenţa creată de Iohannis este menită să marcheze clar nu doar teritorii politice, ci şi date esenţiale de status. Nu atît şi nici în primul rînd diferenţa dintre "deţinătorul puterilor prezidenţiale" şi un simplu "veleitar", ci diferenţa calitativă în raport cu electoratul de la care solitică mandatul. Din perspectiva lui Iohannis, această diferenţă este clară, nu doar marcată, ci radicală. Nu cifrele şi diferenţele procentuale ale sondajelor de opinie contează aici, ci datele referendumului pe care Iohannis le consideră adevărata măsură a susţinerii de care se bucură. O întîlnire-confruntare directă nu ar face altceva decît să marcheze o concesie pe care adversarul său competitor nici măcar nu o merită. Nu s-a străduit să o merite. Dăncilă nu este demnă de un asemnea cadou. În al treilea rînd, absenţa creată de Iohannis joacă rolul unui zid de apărare. Oricine ştie că el nu este un politician discursiv. Nu îi lipsesc doar instrumentele cultural-lingvistice şi arta conducerii dezbaterii cît, mai ales, plăcerea ei. În cele mai multe cazuri, dacă nu cumva în toa-te, dezbaterea îi pare doar o pierdere inutilă de timp. Soluţia problemei este deja cunoscută şi se află în posesia lui. La ce bun să mai consumi oxigenul cu atîta vorbărie? În sfîrşit, dacă este vorba despre apărare, mai general, de "arta războiului" nici un comandant înţelept nu îşi expune punctele vulnerabile într-o confruntare directă, cînd poate cîştiga o victorie răsunătoare evitînd-o. Cine nu l-a citit pe Sun Tzu, mai are timp pînă la turul doi.

Surpriza acestei lipse în dinamica politică a alegerilor noastre prezidenţiale vine, aşadar, din altă parte. Din constatarea că umbra creată de o lipsă, zgomotul mediatic din jurul ei, au reuşit să ascundă aproape cu desăvîrşire cealaltă lipsă, celălalt gol, cu adevărat esenţial, imens: lipsa alegătorului, a societăţii şi a problemelor care scufundă societatea României, în aşteptarea soluţiilor pe care politicienii nu mai au timp şi nici nu se mai sinchisesc prea tare să le găsească, să le pună în aplicare. Pentru prima dată, din 1990 încoace, oamenii politici ne spun răspicat şi fără nici un fel de perdea că politica este cu şi despre ei, nu despre noi şi problemele noastre. Nu vă place? Puţin ne pasă! Oricum, nu aveţi încotro. Din acest moment, pentru noi, cei cu votul în mînă, politica a devenit doar o goană după umbre. Chiar dacă ne intersectează viaţa, ne-o răscolesc, ne-o aşează şi reaşează în toate felurile, nu vom putea niciodată atinge, veni în contact direct cu substanţa care generează aceste umbre. Ea nu mai este parte din realitatea noastră decît sub forma unei palide şi înşelătoa-re proiecţii pe zidul peşterii în care ne-am închis.

Opinia Cititorului ( 13 )

 1. Lumea politica este o holograma, desigur!

  1. Mai degrabă o melodramă, o hololarma.

   Viața tridimensională pe care o percepem este doar o iluzie, au afirmat astrofizicienii care cred că universul nostru este o hologramă. Partizanii principiului universului holografic afirmă că această idee permite experților să rezolve neconcordanțele dintre teoria lui Einstein și mecanica cuantică. De exemplu, dacă universul ar fi o hologramă, ar oferi oamenilor de știință o "dualitate" sau ar putea rezolva probleme într-un mod care pare incompatibil în alt mod.

   Universul cunoscut de pământeni ar putea fi o hologramă, o simplă proiecţie a unui alt cosmos, afirmă fizicienii japonezi de la Universitatea Ibaraki/

   "Universul este o hologramă şi tot ceea ce vedeţi - inclusiv acest articol şi dispozitivul de pe care îl citiţi - reprezintă doar o proiecţie" 

   Cercetătorii japonezi au abordat această teorie, încercând să ofere dovezi matematice care să ateste faptul că principiul holografic ar putea fi corect. Studiul lor a fost publicat în revista Nature. 

   Principiul holografic sugerează că, la fel ca cipul de securitate de pe cardul de credit, există o suprafaţă bidimensională care conţine toate informaţiile necesare pentru a descrie un obiect tridimensional - în cazul de faţă, Universul cunoscut de pământeni. 

   În esenţă, principiul susţine că datele care conţin o descriere a unui volum din spaţiu - precum un om sau o cometă etc. - ar putea fi ascunse într-o regiune din acea versiune "reală" şi plată a Universului. 

   Într-o gaură neagră, de exemplu, toate obiectele care cad în ea ar putea fi conţinute în întregime în fluctuaţiile suprafeţei acesteia. 

   Acest lucru înseamnă că obiectele sunt depozitate mai degrabă ca "amintiri" sau ca fragmente de date decât ca obiecte fizice care există cu adevărat. 

   Într-un sens mai larg, teoria sugerează că întregul Univers poate fi considerat "o structură bidimensională proiectată într-un orizont cosmologic" - sau, în termeni mai simpli, Universul în care oamenii cred că trăiesc este de fapt o proiecţie 3D a unui Univers alternativ bidimensional. 

  Umbre si "senzatie" 'a la Codita.

  1. Leonard Suskind, un fizician de la Stanford, care este unul dintre părinții fondatori ai teoriei, a spus: "Nu este o speculație nebună. A devenit un instrument zilnic de lucru pentru rezolvarea problemelor de fizică ". Teoria se compară între univers și un balon. Dacă universul este în formă de balon, suprafața balonului este considerată ca o "hologramă", interiorul fiind – în percepția noastră – o proiecție a hologramei din interiorul sferei.

   Dar suprafața este mult mai mică decât cea a unui interior al pătratului, deși nu o percepem în acest fel. Așa s-a născut ideea unui univers holografic. Cea mai mare parte a cosmologilor cred că, pentru o fracțiune de secundă după Big Bang, Universul s-a dezvoltat incredibil de rapid. Unii au sugerat că expansiunea va fi continuă, dând naștere unui "multivers", unui mozaic de universuri diferite cu propriile lor legi ale fizicii.

   Ei pretind că noi trăim într-unul din aceste universuri "de buzunar" într-o regiune în care inflația ( expansiunea teoretică exponențială a universului de la sfârșitul erei de unificare , la 10 -36 de secunde după Big Bang) s-a încheiat. Profesorul Hertog de la Katholieke Universiteit Leuven (KT Leuven) a spus că conceptul unui hol holografic a fost născut din teoria corzilor, ideea că cele mai mici elemente constitutive ale universului sunt vibrații mici. El a mai spus: "Este o noțiune de matematică foarte precisă a holografiei care a apărut din teoria corzilor în ultimele ultime ani, care nu este complet înțeleasă, dar care este neobișnuită și schimbă complet datele problemei". Aplicată la inflație, noua teorie sugerează că timpul și începutul universului s-au născut holografic dintr-o stare de neînțelegere, în afara Big Bang-ului. 

   In acest context, doi cercetatori care lucreaza in domeniul astrofizicii, De-Chang Dai de la Yangzhou University si Dejan Stojkovic, de la Buffalo University, au publicat un articol in Physical Review D in care sustin cum ca gaura neagra din centrul galaxiei noastre, Saggitarius A*, ar putea sa fie un portal, un wormhole, spre o alta galaxiei sau chiar un alt Univers.

    

   Saggitarius A* este o gaura neagra super-masiva in centrul galaxiei noastre: cu o masa de circa 4 milioane de ori cea a Soarelui are o raza mai mica 0,0002 ani lumina. Ei bine, studiind steaua S2 care orbiteaza la doar 17 ore lumina de Sagittarius A*, cei doi cercetatori au ajuns la concluzia ca aceasta a avut acceleratii mici dar masurabile anormale – adica acceleratii care nu erau justificate de prezenta doar a gaurii negre masive. Care ar putea sa fie cauza acestor acceleratii bizare? 

   De-Chang Dai si Dejan Stojkovic sustin ca steaua S2 ar purea sa simta forta gravitationala a unei gauri negre care se gaseste de partea cealalta a unui wormhole cu care Sagittarius A* este in contact. Daca intr-adevar ar exista aceste bizare gauri de vierme, adevarate tuneluri spatio-temporale spre noi galaxii sau Universuri, atunci forta gravitationala a obiectelor aflate in partea cealalta a gaurilor de vierme s-ar resimti si in Universul nostru – intrucat gravitatia se propaga in aceste noi dimensiuni – generand deviatii ale traiectoriilor obiectelor, precum stelele, de la traiectoriile calculate cu teoria lui Einstein. 

  Trist, adevarat si neaccentuat. Aceasta stare de fapt este o sursa principala a raului in societate.

  1. Pentru prima dată, din 1990 încoace, oamenii politici ne spun răspicat şi fără nici un fel de perdea că politica este cu şi despre ei, nu despre noi şi problemele noastre. Nu vă place? Puţin ne pasă! Oricum, nu aveţi încotro. Din acest moment, pentru noi, cei cu votul în mînă, politica a devenit doar o goană după umbre.

  “Barrow explica ideea de nimic cu mare claritate, într-un stil elegant si cu o enorma eruditie. Carte care poate fi citita de orice licentiat serios – plina de duh, placuta, exhaustiva si erudita” Spectator De la zeroul matematicienilor la spatiul gol al filozofilor, de la Shakespeare la multimea vida, de la eter la vidul cuantic, de la existenta si neant la creatio ex nihilo, exista mult zgomot pentru nimicul din esenta lucrurilor. Sînt indicate descoperiri recente spectaculoase din astronomie care arunca o lumina noua asupra naturii vidului si a efectului lui profund asupra explicarii Universului.

  Aşteptarea devine cea mai normală acţiune la care pot recurge doi oameni cărora nu li se întîmplă nimic.  

  Lucky e ca un cîine de casă care muşcă şi se dezlănţuie frenetic.Lucky e clovnul morţii.

  Lumea de dincolo îşi anunţă venirea. Numai că nu se ştie cînd. Între timp se aşteaptă, în faţa unui ecran cu diagonala posibilităţii la vedere. 

  Intr-o confruntare cu dna Dancila, „proasta noastră”, cum plastic o caracteriza un fruntas pesedeu?

  Ce ne-ar putea oferi noua o asemenea confruntare?  

  Depinde de cum o privesti, ca pe o comedie sau ca pe o targedie. 

  Sa nu ne pierdem printre copaci, facindu-ne ca nu vedem padurea. 

  Cea fost, a fost. Stim cu totii. Aproape. 

  Cred ca nu se mai indoieste nimeni ca Presedintele va cistiga alegerile. 

  Presedintele se supune dezbaterii. 

  Asa stind lucrurile, consider ca este f important sa stim ce viitor ne pregateste presedintele Iohannis. Pentru a afla aceasta ar trebui sa se focalizeze preocuparile jurnalistilor, analistilor si formatorilor de opinie. Un asemenea curent, de nestavilit, ar fi necesar sa izvorasca din comentariile comentatatorilor preocupati de soarta lor si prin aceasta de aceea a tarii.  

  Care-i viziunea presedintelui de modernizare si dezvoltare a tarii? Are Presedintele o asemenea viziune, dublata de o strategie si de vointa de a o pune in practica? 

  Modernizarea si dezvoltarea tarii sunt actiunile prin care putem ajunge la un nivel de trai decent, obisnuit in vest, adica sa avem, vorba cintecului, o tara ca afara. 

  Avem nevoie de viziune, strategie, actiune, nu palavere caracteristice mai mult colocviilor de pe marginea santului! 

  Deci, in mare, 

  -Cum va actiona Presedintele pentru a avea in tara o Justitie independenta, care sa nu poata primi ordine de la potentatii vremii. Ca este clar, fara o Justitie corecta si eficienta toate sperantele noastre de mai bine se vor risipi in vint. 

  -Va actiona Presedintele si guvernul lui pentru a aduce in tara investitori ocidentali, care sa construiasca vreo cincizeci de intreprinderi de nivelul Daciei, care sa puna in valoare resursele naturale ale tarii in favoarea poporului roman? Sau vom continua sa ne irosim resursele in favoarea altora, pe bani de tigari? 

  -Ne-am pus tara la dispozitia trupelor straine, cu riscurile de rigoare, mai mult ne-am angajat noi, ajunsi saracii lumii, sa dam miliarde pe armament. Sa fi facut aceste lucruri in zadar, noi cei care exportam armament de miliarde, ocupind locul 9-10 in lume la acest export, avind in industria de aparare cca 230 mii de angajati. 

  Sunt doar sugestii pentru ce ar trebui sa dezvolte in dezbateri Presedintele. Altfel vorbe, vorbe si... pierdere de vreme.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie