Guvernul acordă un sprijin de peste 97 de milioane de lei pentru apicultori

Andrei Stan
Companii #Agro-alimentar / 30 iunie 2017

Guvernul acordă un sprijin de peste 97 de milioane de lei pentru apicultori

Programul Naţional prin care apicultorii primesc sprijin pentru îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole va fi continuat în perioada 2017-2019, informează un comunicat de presă al Guvernului. Printr-o Hotărâre adoptată astăzi, Cabinetul Tudose a alocat acestui program, pentru cei trei ani de derulare, suma de 97,626 milioane lei din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit sursei citate, fondurile pentru apicultori vor fi distribuite astfel:

- pentru anul 2017 va fi alocată suma de 32,542 milioane lei;

- pentru anul 2018 va fi alocată suma de 32,542 milioane lei;

- pentru anul 2019 va fi alocată suma de 32,542 milioane lei.

Din valoarea totală a sprijinului financiar, 50% reprezintă sprijin UE, iar 50% din bugetul naţional.

"Scopul de bază al programului este îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole prin sprijinirea apicultorilor pentru achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci, şi/sau familii de albine, de cutii, în vederea reformării cutiilor uzate, în urma deplasării acestora în pastoral, precum şi acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de: măturător, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox", precizează Executivul.

Actul normativ facilitează accesul beneficiarilor la această formă de sprijin şi extinde programul astfel încât să poată fi decontate mai multe activităţi, se arată în comunicat. Astfel, s-a avut în vedere ca apicultorii, membri ai cooperativelor agricole, să poată utiliza în comun utilaje apicole, achiziţionate prin intermediul acestora în cadrul acţiunii ''asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori'', având în vedere atât rolul acestor forme asociative de a procesa şi valorifica în comun producţia de miere de albine a membrilor, cât şi preţul ridicat al utilajelor.

De asemenea, actul normativ reglementează modul de atribuire a codului unic de identificare APIA, modul de finanţare, instituţiile publice responsabile, evitarea dublei finanţări, detalierea acţiunilor aprobate în program, care cuprinde, pentru fiecare acţiune, beneficiarii şi solicitanţii, condiţii de eligibilitate, cheltuieli eligibile, documente justificative.

Începând din anul 2008, apicultorii beneficiază de sprijin financiar prin măsurile cuprinse în Programul Naţional Apicol, elaborat de fiecare stat membru pentru o perioadă de 3 ani şi care se aprobă prin Decizie a Comisiei Europene.

Programul Naţional Apicol este elaborat împreună cu reprezentanţii formelor asociative în conformitate cu prevederile Regulamentelor europene, iar alocarea financiară se face 50% de la bugetul UE şi 50% de la bugetul României.

În perioada 2008 - 2016, Programul Naţional Apicol a avut aproximativ 50.000 de solicitări finanţate, depuse de apicultori, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizaţi în asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producători, constituite conform legislaţiei în vigoare.

Termenul de depunere a cererilor de finanţare pentru programul apicol este 1-15 august 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9221
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5466
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8998
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6028
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5779

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro