Hidroelectrica a câştigat procesul cu "băieţii deştepţi" din retehnologizări

Valentin Busuioc
Companii #Energie / 26 februarie 2015

Andritz Hydro GmbH a pierdut definitiv, în faţa instanţelor din Viena, contestaţia la cererea Hidroelectrica de executare a garanţiilor bancare emise de UniCredit Bank Austria, în sumă totală de 8 milioane euro, eliberate pentru lucrările de retehnologizare a centralelor de pe Oltul Inferior, potrivit unui comunicat al producătorului autohton de energie trimis, astăzi redacţiei.

În 2004, Hidroelectrica a încheiat cu consorţiul Andritz-Voith un contract de retehnologizare pentru centralele de pe Oltul Inferior: Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti şi Izbiceni. Cele cinci centrale puse în funcţiune în perioada 1987-2000 sunt echipate cu 20 de grupuri hidro, fiecare cu o putere instalată de 13,5 MW. Valoarea contractului real decontat a fost de 400 milioane euro. Consorţiului i-au fost acordate, încă din 1997, toate contractele de retehnologizare de la Hidroelectrica: Porţile de Fier 1, Porţile de Fier 2, Lotru-Ciunget şi Olt Inferior, valoarea contractelor depăşind 1 miliard de euro.

Centralele de pe Oltul Inferior au fost retehnologizate între 2006 şi 2013, iar pe parcursul derulării contractului, în perioada de garanţie, a apărut fenomenul de coroziune. Toate componentele din oţel-inox ale turbinei şi aparatului director au început să corodeze, aspect adus la cunoştinţa consorţiului Andritz-Voith, care a fost notificat să ia măsuri de remediere sau înlocuire. Pe fondul refuzului consorţiului Andritz-Voith de a-şi asuma responsabilitatea pentru coroziune şi al faptului că existau şi alte probleme tehnice nerezolvate, în iulie 2014, Hidroelectrica a solicitat Unicredit Austria executarea garanţiilor bancare de bună execuţie emise de cele două firme, însumând 15,6 milioane euro.

Atât Voith Hydro Holding GmbH, cât şi Andritz Hydro GmbH au efectuat demersuri menite să blocheze executarea scrisorilor de garanţie bancară prin iniţierea unor proceduri judiciare în faţa instanţelor austriece. Într-o primă etapă, printr-o procedură sumară şi fără citarea Hidroelectrica, cele două firme, Andritz şi Voith, au obţinut în Austria suspendarea provizorie a executării scrisorilor de garanţie, condiţionată de demararea procedurilor arbitrale în cadrul cărora contractorii să îşi dovedească pretenţiile pe fondul cauzei.

În aceste condiţii, Hidroelectrica, prin administratorul judiciar EURO INSOL, a contestat măsurile dispuse de judecătorul austriac, având câştig de cauză în faţa primei instanţe (Tribunalul de la Viena), care a dispus revocarea măsurii de suspendare. Pe 19 februarie 2015, Curtea Regională din Viena a respins şi apelul declarat de Andritz, hotărârea devenind definitivă şi executorie, urmând ca, săptămâna viitoare, Hidroelectrica să execute scrisoarea de garanţie. La finele lunii martie, va fi tranşat definitiv şi litigiul cu Voith, unde Hidroelectrica se aşteaptă la aceeaşi soluţie de respingere a apelului, urmând ca şi acestui contractor să-i fie executată scrisoarea de garanţie de aproximativ 8 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9149
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.8944

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb