Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

Hidroelectrica are aprobarea Statului pentru depunerea ofertei de preluare a CEZ România

A.I.
Companii /

Hidroelectrica are aprobarea Statului pentru depunerea ofertei de preluare a CEZ România

Hidroelectrica a primit astăzi acordul Statului Român de a depune o ofertă angajantă pentru achiziţionarea activelor CEZ din ţara noastră, precum şi contractarea unui credit pentru achiziţii de participaţii în vederea diversificării portofoliului companiei, se arată în documentele publicate pe site-ul producătorului de energie.

Fondul Proprietatea (FP), ce deţine 20% din Hidroelectrica, nu a participat la adunarea acţionarilor companiei de astăzi, după ce în această săptămâna a criticat intenţia producătorului de energie de a intra în cursa pentru achiziţia de active ale Cehia România.

Potrivit FP, achiziţionarea activelor CEZ riscă să dilueze valoarea generală a Hidroelectrica având în vedere că activitatea de furnizare a energiei electrice şi activele regenerabile care sunt vizate, au o marjă de profit redusă în comparaţie cu operaţiunile curente de producere a energiei hidroelectrice ale companiei.

La începutul acestei luni, Electrica a anunţat că are în vedere participarea, în consorţiu cu Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) şi Hidroelectrica, la procedura competitivă organizată de CEZ pentru vânzarea filialelor sale din ţara noastră.

CEZ a intrat în piaţa românească de energie în 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA, dar vara trecută a anunţat că scoate la vânzare activele din ţara noastră şi alte state din regiune, pentru a se concentra pe investiţii în Cehia. CEZ deţine în ţara noastră sistemul de distribuţie a energiei din Oltenia sau parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o putere de 600 de MW.

Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 430 de milioane de lei în primele trei luni din 2020, în scădere cu 13,6% faţă de perioada similară din 2019, la o cifră de afaceri de 848,4 milioane de lei, în scădere cu 14,25%. Totodată, în primul trimestru din acest an, cantitatea de energie electrică vândută a fost mai mare decât în perioada similară a anului trecut cu 1,1%, însă preţul mediu realizat a scăzut cu 16,2% fiind influenţat negativ de obligaţia impusă de ANRE de a vinde o parte din producţie la preţul reglementat de 102,5 lei MWh.

Statul Român, prin Ministerul Economiei, deţine 80% din producătorul de energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie