Reprezentanţii patronatelor din industria ospitalităţii susţin că majorarea TVA de la 11% la 21% în acest domeniu ar însemna, practic, falimentul pentru multe companii, ceea ce va duce la disponibilizări masive, care vor aduce o nouă presiune asupra bugetului de stat prin prisma ajutoarelor de şomaj pe care bugetul public ar trebui să le plătească.
Radu Savopol, preşedinte HORA, organizaţie patronală care reuneşte aproape 200 de companii cu o cifră de afaceri consolidată de peste 3 miliarde de euro anual, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă: „Este un moment dificil pentru industria ospitalităţii, mai ales că a trecut sezonul de vară şi cifrele nu sunt formidabile. Guvernul ne-a promis o reanalizare în octombrie a cifrelor. Din păcate, ele nu sunt cele mai promiţătoare. Astăzi în HoReCa noi nu avem TVA de doar 11%. 11% este doar pentru mâncare, restul - băuturi alcoolice, soft drinks şi deserturi sunt cu TVA de 21% şi ni s-a promis că dacă cifrele vor scădea, vom trece pe 21% TVA inclusiv mâncarea. Credem că este o măsură care va afecta şi mai mult domeniul, pentru că cifrele nu sunt formidabile. Multe locaţii s-au închis, multe sunt de vânzare şi cred că toată lumea care accesează social media observă cât de multe restaurante, baruri, cafenele sau chiar şi hoteluri de pe litoral sunt scoase pe piaţă. Ar fi păcat să se distrugă o muncă de peste 10 ani a unei industrii care a crescut chiar şi în perioada pandemiei”.
Consecinţele majorării TVA ar fi devastatoare pentru consumatori şi pentru operatorii din piaţă, a mai spus preşedintele HORA, care a precizat că o pizza de 50 lei ar putea ajunge la 70 lei, deoarece în preţ se vor regăsi toate scumpirile care vin în lanţ, inclusiv materii prime sau energie, iar efectul imediat va fi o contracţie comparabilă cu cea din criza financiară din 2008-2009, când industria ospitalităţii, care număra între 30.000 şi 35.000 de unităţi, a scăzut brusc la aproximativ 25.000.
„Acum vorbesc de baruri, restaurante, pizzerii, inclusiv bodega din sat. Sunt undeva între 33.000-35.000 de unităţi. Eu cred că deja s-au închis între 2.000 şi 3.000 de locaţii şi dacă se va întâmpla să se mărească TVA sau să apară mult mai multe taxe, vom reveni undeva la 25.000. Trendul este la fel ca în criza precedentă”, a precizat Radu Savopol.
Semnalul de alarmă este susţinut şi de datele analizate de specialistul financiar Iancu Guda, care arată că, deşi cifra de afaceri a sectorului ospitalităţii a crescut în 2024 cu 8,2% faţă de anul precedent, ajungând la 52,17 miliarde lei, ajustarea la inflaţie lasă o creştere reală de doar 2,6%, în timp ce profitabilitatea a coborât la doar 8% în 2024, după ce era de 12% în 2023 şi de 16% în 2022, iar forţa de muncă se situa la aproximativ 185.000 de angajaţi, dintre care 123.000 în restaurante şi baruri, ceea ce înseamnă riscul unor concedieri masive.
Restaurantele se golesc, consumul este în scădere, iar creşterea preţurilor la energie şi carburant contribuie la presiunea suplimentară asupra industriei. Pe lângă acestea, perspectiva TVA-ului majorat a blocat investiţiile şi a înmulţit anunţurile de vânzare a unităţilor.
Potrivit unui sondaj realizat în rândul operatorilor, traficul în restaurante a scăzut între 40% şi 50%, unele locaţii înregistrând chiar o reducere de 66% a clienţilor.
Radu Savopol, preşedintele HORA, a arătat: „Poate la începutul verii eram mai pozitivi şi ne gândeam că vom digera mai uşor taxele mai mari şi creşterea TVA. Din păcate, vara a venit cu cifre negative şi cu o perspectivă foarte proastă pentru toamna-iarna 2025-2026. Dacă cei care ne conduc nu se uită rapid la cifrele reale din HoReCa, ne vom trezi cu o industrie efectiv la pământ. Dacă vom duce şi mâncarea la TVA 21% în HoReCa, cred că va fi finalul industriei. Nu ai cum să concurezi atunci când alt segment al economiei are TVA 11%, iar în restaurant acelaşi produs este taxat cu 21%. Ce solicităm noi este ca mâncarea servită în restaurante să aibă acelaşi TVA ca şi achiziţia de materii prime necesare preparării acesteia. De ce să existe această diferenţă? O ospitalitate apreciată şi susţinută se întâlneşte în alte ţări civilizate din Europa”.
Estimările HORA sunt clare: majorarea TVA ar însemna o creştere de peste 10% a preţurilor pentru consumatori, o scădere de peste 15% a cifrei de afaceri în anul următor şi concedieri masive, care ar afecta aproximativ 15% din forţa de muncă din sector.
În acest context, organizaţia solicită Guvernului să abandoneze orice intenţie de a majora TVA-ul la 21%, să alinieze cota pentru mâncarea servită în restaurante cu cea pentru alimentele comercializate prin alte canale şi să adopte măsuri compensatorii precum scutiri fiscale, stimulente pentru digitalizare şi investiţii, programe de formare profesională şi intensificarea combaterii evaziunii.
Reprezentanţii sectorului HoReCa avertizează că altfel riscăm să pierdem una dintre cele mai dinamice industrii ale economiei, cu un impact direct asupra a zeci de mii de afaceri şi sute de mii de locuri de muncă.
Opinia Cititorului