Imobiliare.ro: Scădere dramatică a ofertei pe piaţa rezidenţială

F.D.
Miscellanea #Construcţii / 27 noiembrie 2023

Imobiliare.ro: Scădere dramatică a ofertei pe piaţa rezidenţială

Numărul caselor şi apartamentelor disponibile pe ambele segmente ale pieţei rezidenţiale a scăzut semnificativ în ultimul an. Cumpărătorii au avut cel mai mult de suferit, la nivel naţional oferta reducându-se cu aproape 30%, conform unei analize a Imobiliare.ro.

Nici chiriaşilor nu le-a fost uşor să-şi găsească o locuinţă. Mulţi dintre cei care nu au mai putut accesa creditele necesare pentru a-şi cumpăra o casă sau un apartament şi-au orientat atenţia spre segmentul închirierilor stimulând, astfel, efervescenţa la nivelul său.

În condiţiile unei cereri în creştere şi a unei oferte reduse vizibil, cu aproape 18%, proprietarii au identificat oportunitatea de a majora preţurile. La nivelul principalelor şase pieţe rezidenţiale din ţară s-a putut observa un avans cu peste 15% în valoarea chiriilor solicitate, până la o medie de 500 euro/lună.

Au existat şi unele majorări ale preţurilor solicitate la vânzare, dar acestea au fost mult mai puţin semnificative. Proprietăţile rezidenţiale din România se vând cu un preţ mediu de 1.465 euro/mp util, faţă de 1.444 euro/mp util în 2022.

"În ciuda aşteptărilor, piaţa rezidenţială a performat bine în primele trei trimestre din acest an, deşi condiţiile au fost dificile: inflaţia care a erodat puterea de cumpărare, dobânzile ridicate, starea generală de instabilitate şi nesiguranţă. Scăderea ofertei este principalul motiv care a stat la baza menţinerii preţurilor în condiţiile actuale de piaţă menţinându-se astfel echilibrul dintre cerere şi ofertă. Cu excepţia cazului în care vom asista la dezechilibre macroeconomice majore, în 2024 ne aşteptăm la creşterea cererii ceea ce cel mai probabil va duce la creşteri de preţ" Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cerere în creştere la nivel naţional

Interesul pentru achiziţia, dar şi pentru închirierea proprietăţilor rezidenţiale este în creştere faţă de anul trecut. Aproximativ 154.700 de potenţiali cumpărători şi-au căutat viitoarea locuinţă pe Imobiliare.ro, primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România, doar în trimestrul al III-lea din 2023, înregistrându-se astfel un avans cu aproape 18% comparativ cu intervalul similar din 2022.

Cererea pe segmentul de închirieri a crescut, la rândul său, cu circa 13% la nivel naţional în ritm anual. Circa 110.800 de potenţiali chiriaşi şi-au căutat o casă sau un apartament pe Imobiliare.ro în trimestrul al III-lea.

Evoluţia preţurilor pe ambele segmente de piaţă

Unele dintre cele mai chirii sunt achitate lunar în Cluj-Napoca şi în Bucureşti. Preţul mediu solicitat pentru o garsonieră ajunge la 350 euro/lună, respectiv la 330 euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere un chiriaş trebuie să aloce 700 euro/lună în ambele oraşe.

Pe segmentul de vânzări preţurile proprietăţilor rezidenţiale nu s-au apreciat semnificativ. În ritm anual, observăm un avans cu doar 1,5% la nivel naţional. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărători, cu un preţ mediu de 2.500 euro/mp util. În cazul pieţei rezidenţiale din Braşov, proprietarii şi dezvoltatorii au majorat preţurile solicitate pentru locuinţele scoase la vânzare cu peste 20% în ultimii doi ani. Astfel, oraşul a ajuns să depăşească Bucureştiul în materie de preţuri.

Capitala rămâne un caz aparte în rândul marilor oraşe din România. Aici întâlnim atât cele mai scumpe zone din ţară, unde preţurile locuinţelor se apropie de pragul de 3.000 euro/mp util, cât şi un procent semnificativ de locuinţe de pe segmentele low-cost şi mass-market nou intrate în piaţă la preţuri scăzute. În Bucureşti găsim şi cea mai bogată ofertă din ţară.

În cât timp se vinde un apartament?

Perioada de timp necesară pentru vânzarea apartamentelor a crescut în marile oraşe, excepţie făcând doar Cluj-Napoca. Chiar şi în aceste condiţii, pe plan local ai nevoie de trei luni pentru a găsi un cumpărător, în timp ce în Bucureşti sau în Timişoara tranzacţia se finalizează în două luni.

Marja de negociere se menţine sub nivelul de 4,5% în principalele centre regionale de la nivel naţional. Preţurile se negociază cel mai puţin în Iaşi.

Potenţiale reduceri ale dobânzilor în viitor

Volumul creditelor ipotecare noi a crescut pe parcursul anului 2023, evoluţia sa fiind puternic influenţată de refinanţări şi de renegocieri ale contractelor în curs. Ofertele tot mai atractive de dobândă fixă venite din partea băncilor i-au influenţat pe mulţi dintre cei care au accesat un împrumut în urmă cu cel mult trei ani să opteze pentru o refinanţare.

Luând în considerare majorările de taxe aşteptate de la 1 ianuarie 2024 şi actuala proiecţie de inflaţie care indică ulterior un trend negativ, putem anticipa potenţiale reduceri ale dobânzilor din a doua jumătate a anului viitor, fapt confirmat şi de ofertele de dobândă fixă în scădere puse la dispoziţia românilor de către principalele bănci.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In Cluj jumatate din apartamente sunt goale.

    In blocurile vechi inca sunt multe persoane in varsta care peste cativa ani le elibereaza...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb