Impetum Group: Creşte încrederea managerilor români în economie

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 mai 2023

Andrei Cionca, CEO Impetum Group

Andrei Cionca, CEO Impetum Group

Indicele CONFIDEX a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani: 50,2 puncte Tot mai mulţi manageri mizează pe o majorare a investiţiilor publice şi private Creşte încrederea în piaţa de capital O criză a forţei de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflaţiei

Managerii români se declară din ce în ce mai optimişti şi mai relaxaţi după pandemie, conflictul din Ucraina, crizele din energie şi cea a materiilor prime, deşi există încă multă incertitudine în economie, ceea ce indică un semn al unei maturităţi şi al unor lecţii învăţate din experienţele ultimilor trei ani, potrivit concluziilor celui de-al optulea studiu CONFIDEX realizat de Impetum Group.

Studiul, publicat ieri, arată că indicele CONFIDEX care măsoară încrederea managerilor români în economie în primul semestru al anului 2023 a atins cel mai ridicat nivel de până acum, respectiv 50,2 puncte.

Conform sursei citate, în mod special se îmbunătăţeşte starea de spirit a managerilor companiilor care au cifra de afaceri peste 5 milioane de euro (indicele CONFIDEX pe acest segment este 51). Indicele CONFIDEX măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor şi antreprenorilor români.

Andrei Cionca, CEO Impetum Group, a declarat ieri: "Optimismul managerilor români ar putea indica o schimbare de trend în economie: CONFIDEX confirmă prognozele de intensificare a creşterii economice a României pentru perioada următoare. Prin acest optimism cred că managerii contribuie direct la un viitor mai bun, economic vorbind, pentru România: investesc mai mult, angajează mai mult şi în cele din urmă aceste comportamente ale lor produc PIB".

Optimismul managerilor are la bază rezilienţa şi maturitatea dezvoltate în ultimii ani, conform studiului, care precizează: "Managerii sunt îngrijoraţi cu privire lucrurile care se întâmplă astăzi, dar optimişti în legătură cu viitorul şi au mai multă încredere în forţele proprii. Pentru prima oară, CONFIDEX reliefează orientarea managerilor români spre export şi pieţe externe. Creşte, de asemenea, încrederea în piaţa de capital: de trei ori mai mulţi manageri români cred că bursa va creşte. Mai mult de jumătate din cei care credeau în 2022 că va scădea, s-au răzgândit. În următoarea perioadă de două ori mai mulţi manageri mizează pe o creştere a investiţiilor publice (41% vs 24% dintre manageri în 2022) şi private (28% vs 12% dintre manageri în 2022). În acelaşi timp, doar 21% dintre manageri (faţă de 43% în 2022) mai cred că PIB-ul va scădea".

CONFIDEX: "Accesul la creditare şi situaţia capitalului de lucru se înrăutăţesc pentru aproximativ o treime dintre manageri"

Studiul CONFIDEX scoate la lumină şi unii indicatori de risc de recesiune. În medie, cifra de afaceri a celor ce au răspuns la acest studiu a crescut sub inflaţie şi e în continuare preconizată să crească sub inflaţie. Mai mult, profitul companiilor evoluează negativ de trei ani, de când Impetum Group derulează CONFIDEX.

Accesul la creditare şi situaţia capitalului de lucru se înrăutăţesc pentru aproximativ o treime dintre manageri, iar tranzacţiile de tipul fuziuni şi achiziţii au stagnat în această perioadă.

Conform sursei citate, 74% dintre manageri consideră că o criză a forţei de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflaţiei (62% dintre manageri), iar potenţialul unei crize energetice (văzut de 48% dintre manageri) este depăşit de cel al unei crize de finanţare (60% dintre manageri) sau imobiliare (57%).

Andrei Cionca a concluzionat: "Criza forţei de muncă vine din două zone: avem o lipsă acută de forţă de muncă calificată şi avem joburi pe care românii nu le vor şi pe care nu are cine sa le facă. Cele două crize se suprapun, aşa cum se întâmpla acum mulţi ani în Vest şi pun presiune pe managerii români. O primă nevoie a mediului de business românesc este de sprijin real din partea autorităţilor pentru a gestiona această criză a forţei de muncă. Putem face asta atât prin resurse interne, crescând procentul din populaţia care este activă în câmpul muncii, pentru a ajunge la media europeană (69% România vs 75% UE), cât şi prin relaxarea procedurilor de imigraţie pentru profesiile care nu sunt atractive pentru români (de la 100.000 permise de muncă anual la cel puţin 300.000)".

În cele opt etape ale cercetării CONFIDEX de până acum au răspuns peste 3.000 de manageri din România. Companiile respondente însumează peste 150.000 de angajaţi. Răspunsurile studiului CONFIDEX S1 2023 acoperă un eşantion de peste 500 de companii din top 6 categorii de sectoare economice cu contribuţie la PIB: agricultură; industrie şi energie electrică; construcţii; comerţ; transport, distribuţie, depozitare; servicii. Dintre companiile vizate, 75% au o cifră de afaceri de peste un milion de euro şi 31% - de peste 5 milioane euro.

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb