Abonament gratuit

ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN AN, Grupul Electrica a înregistrat un profit net consolidat de 161 milioane lei

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Grupul Electrica a înregistrat un profit net consolidat de 161 milioane lei

Electrica şi-a acoperit pierderea de 41 milioane lei, din primele trei luni ale anului, printr-un profit net de 202 milioane lei aferent următoarelor şase luni

Grupul Electrica a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net consolidat de 161 milioane de lei, acoperind pierderea din trimestrul întâi, în sumă de 41 milioane de lei, printr-un profit net înregistrat în trimestrele doi şi trei de 202 milioane de lei, arată un comunicat transmis, vineri, de către grupul Electrica.

Conform comunicatului, veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica, în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2019, au atins valoarea de 4.723 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creştere de 14,5%, sau 597 milioane RON, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

Corina Popescu, directorul general al Electrica, a declarat: "După un prim trimestru al acestui an marcat de modificările semnificative ale cadrului de reglementare, care au avut efecte nefavorabile asupra afacerii, am reuşit să recuperăm şi, la nouă luni, să înregistrăm un profit net consolidat de 161 milioane de lei, ceea ce reprezintă 133% din valoarea bugetată pentru întreg anul 2019. Într-o perioadă plină de provocări, am continuat să ne asumăm rolul de companie responsabilă faţă de cei 3,7 milioane de utilizatori din portofoliu, precum şi faţă de cei peste 7000 de acţionari. În egală măsură, considerăm că autorităţile au responsabilitatea de a asigura predictibilitate, un cadru de reglementare care să stimuleze investiţiile, precum şi tratament echidistant şi nediscriminatoriu pentru toţi participanţii din piaţa de energie."

În segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 3,9%, ca urmare a creşterii cantităţii distribuite totale cu 0,5% şi a tarifelor medii de distribuţie, precum şi a majorării semnificative a valorii investiţiilor în reţea, în conformitate cu politicile contabile aplicabile, în primele nouă luni din 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se mai precizează în comunicatul citat.

Potrivit surselor citate, în ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 20,4%, ca rezultat al creşterii cu 8,7% a cantităţii de energie electrică furnizată pe piaţa cu amănuntul, a majorării preţurilor medii de vânzare cu 5,6%, precum şi ca urmare a dezvoltării activităţii de furnizare de gaze naturale.

Comunicatul mai notează: "Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au crescut cu 31,8%, la 2.446 milioane de lei în primele nouă luni din 2019. Această evoluţie a fost resimţită în segmentul de distribuţie, prin majorarea cu 22,4% a costului energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea, influenţată de evoluţia ascendentă a preţurilor de achiziţie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari faţă de preţul aprobat ex-ante de ANRE pentru operatorii de distribuţie din Grupul Electrica.

Şi în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creştere a cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică cu 34,2%, ca efect cumulat al creşterii preţului de achiziţie şi al cantităţii de energie electrică achiziţionată. Marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal întrucât, prin tarifele aprobate de către ANRE, preţul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă preţul de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat".

Pe fondul modificărilor semnificative ale cadrului legislativ şi de reglementare, îndeosebi cu efect advers, profitul operaţional al Grupului a scăzut cu 190 milioane de lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, au mai informat sursele citate, acestea menţionând că, astfel, la evoluţia EBITDA s-a adaugat în principal impactul nefavorabil al cheltuielii cu amortizarea, o creştere de 35 milioane RON - ca urmare a aplicării unui nou standard de raportare financiară, începând cu 1 ianuarie 2019, şi a volumului de investiţii puse în funcţiune.

"În primele nouă luni ale anului 2019, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 13,27 TWh (în creştere cu 0,5% faţă de acelaşi interval din 2018) către un număr de aproximativ 3,77 milioane de utilizatori. De asemenea, operatorii de distribuţie din cadrul Grupului au distribuit energie electrică pe o arie care acoperă aproximativ 40,7% din teritoriul naţional", se mai precizează în comunicat.

Totodată, Grupul a mai informat că Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 18,54%, fiind lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 51%, iar pe piaţa concurenţială are o cotă de 10,85% (conform raportului ANRE din august 2019).

Compania a furnizat 6,9 TWh de energie electrică către un număr de aproximativ 3,5 milioane de consumatori finali (atât în regim de ultimă instanţă, cât şi de pe piaţa concurenţială), au mai menţionat sursele citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. va inchide anul cu peste 200 milioane profit.. dar daca te uiti pe ch art-ul EL te ia plansul ... de la listare a avut o evolutie impulsiv descendenta si apoi revenirea a fost corectiva (3 valuri a-b-c, intr-o structura 3-3-5 valuri - in prezent aflandu-ne in valul 'c ' , cel care e pe final cu cele 5 valuri ale sale - conform teoriei Elliott de analiza) ... tinta (dupa cadere) e undeva intre 5.7 ron si 6.2 ron pe EL.

    ... asa ca mult spor celor ce au banii bagati in EL ... vor avea MARE nevoie!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

24 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0980
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4902
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4738
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.0541

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Topul firmelor din Bucuresti 2020
Legal Accelerators
Forumul padurilor

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie