ÎN PRIMELE OPT LUNI DIN ANStatul a încasat 1,93 miliarde lei, din taxarea producţiei de gaze

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 noiembrie 2019

Taxarea producţiei de gaze naturale (prin redevenţe şi impozit special) a adus, în primele opt luni ale acestui an, încasări la bugetul statului de 1,93 miliarde lei, susţine deputatul USR, Cristina Prună.

Domnia sa a făcut, vineri, o postare pe pagina sa de Facebook, unde preciza, printre altele faptul că, suma totală ajunsă la bugetul de stat la finele anului 2018 se ridica la 2,2 miliarde de lei.

Redăm integral conţinutul postării: "Cât credeţi că a încasat statul român din taxarea producţiei de gaze naturale (redevenţe şi impozit special) în primele opt luni ale acestui an? 1,93 miliarde de lei! În anul 2018, suma totală ajunsă la bugetul de stat la finele anului a fost de 2,2 miliarde de lei. Cifrele mi-au fost furnizate de Ministerul de Finanţe în urma unei interpelări pe care am depus-o în urmă cu mai bine de două luni! Acest surplus a fost obţinut pe seama exploziei de preţ suportată de consumatorii industriali şi pe seama contractelor încheiate de companii pentru consumatorii casnici înainte ca OUG114 să intre în vigoare de la 1 aprilie. Vi s-au ieftinit, cumva, gazele sau electricitatea? Nu cred. Dacă ne uităm la trendul încasărilor, câştigul statului la finalul acestui an ar putea fi cu cel puţin 400 milioane de lei mai mult decât în 2018. De fapt, este echivalentul banilor daţi de guvernul demis Dăncilă pe PNDL acum patru zile. Costul acestor bani în plus nu au făcut decât să:

(1) blocheze investiţia în exploatarea gazelor din Marea Neagră care ar fi adus la bugetul de stat 2 miliarde de dolari pe an în următorii 20 de ani; (2) producă distorsiuni în piaţa internă de gaze naturale, creând avantaje unor companii în detrimentul altora;

(3) accelereze creşterea importurilor de gaze naturale ruseşti, şubrezind securitatea energetică a Româ-niei; (4) distrugă competitivitatea industriei, aceasta având 0% contribuţie la creşterea PIB-ului din acest an. Şi unde credeţi că s-au dus aceşti bani în plus încasaţi de acest stat lacom? Banii nu s-au întors în niciun caz în economia reală! Probabil că îi vom regăsi în toaletele de 80.000 de euro construite în Teleorman. De o parte din ei se bucură cei care încasează pensiile speciale sau firmele de casă ale PSD care au făcut asfaltări de mântuială în satele din România, chipurile scoţându-i pe românii săraci din «noroi»".

Amintim că, în ultimul an, OUG 114/2018 a fost amplu dezbătută de opinia publică, acest act normativ fiind cosiderat extrem de dăunător pentru economia ţării noastre, bulversând investitorii deja exis-tenţi în piaţă şi îndepărtându-i pe cei potenţiali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5594
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9695
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6287
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.2927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro