ÎN VALOARE DE 1 MILIARD DE EUROPrimul program de obligaţiuni ipotecare de la noi - lansat de Alpha Bank

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank Romania

Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank Romania

Banca intenţionează să listeze obligaţiunile atât pe Bursa din Luxemburg, cât şi pe piaţa noastră de capital 

Alpha Bank Romania a lansat programul de obligaţiuni ipotecare în valoare de 1 miliard de euro ("Programul"), acesta fiind primul program de astfel de obligaţiuni de la noi. Conform unui comunicat al băncii, prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din cadrul Programului, cu o limită de 200 milioane de euro, urmează să aibă loc în viitorul apropiat. Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank Romania, a menţionat că că această iniţiativă continuă tradiţia "de pionierat în domeniul bancar, după lansarea în 2001 a primului împrumut imobiliar": "Prin acest Program, Ro­mâ­nia va intra în rândul ţărilor care au atât o legislaţie modernă, cât şi o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare".

Proiectul se desfăşoară în colaborare cu banca de investiţii Barclays Bank PLC, ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra şi RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului şi Clifford Chance Badea şi Cliff­ord Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului. Alpha Bank Romania intenţionează să listeze obligaţiunile emise în cadrul Programului atât pe Bursa din Luxemburg, cât şi pe Bursa de Valori Bucureşti. Moody's va acorda rating obligaţiunilor emise în cadrul Programului.

Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, cât şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa, mai arată comunicatul citat.

Potrivit Legii nr. 304/2015, obligaţiunile emise în cadrul Programului sunt garantate cu un portofoliu de creanţe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligaţiuni ipotecare să atragă modificări în privinţa termenilor contractuali agreaţi anterior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente contractelor de credit.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS