ÎN VALOARE DE 1 MILIARD DE EUROPrimul program de obligaţiuni ipotecare de la noi - lansat de Alpha Bank

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 aprilie 2019

Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank Romania

Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank Romania

Banca intenţionează să listeze obligaţiunile atât pe Bursa din Luxemburg, cât şi pe piaţa noastră de capital

Alpha Bank Romania a lansat programul de obligaţiuni ipotecare în valoare de 1 miliard de euro ("Programul"), acesta fiind primul program de astfel de obligaţiuni de la noi. Conform unui comunicat al băncii, prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din cadrul Programului, cu o limită de 200 milioane de euro, urmează să aibă loc în viitorul apropiat. Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank Romania, a menţionat că că această iniţiativă continuă tradiţia "de pionierat în domeniul bancar, după lansarea în 2001 a primului împrumut imobiliar": "Prin acest Program, Ro­mâ­nia va intra în rândul ţărilor care au atât o legislaţie modernă, cât şi o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare".

Proiectul se desfăşoară în colaborare cu banca de investiţii Barclays Bank PLC, ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra şi RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului şi Clifford Chance Badea şi Cliff­ord Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului. Alpha Bank Romania intenţionează să listeze obligaţiunile emise în cadrul Programului atât pe Bursa din Luxemburg, cât şi pe Bursa de Valori Bucureşti. Moody's va acorda rating obligaţiunilor emise în cadrul Programului.

Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, cât şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa, mai arată comunicatul citat.

Potrivit Legii nr. 304/2015, obligaţiunile emise în cadrul Programului sunt garantate cu un portofoliu de creanţe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligaţiuni ipotecare să atragă modificări în privinţa termenilor contractuali agreaţi anterior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente contractelor de credit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro