ÎN VALOARE DE 33 MILIOANE DE EURO, FONDURI NERAMBURSABILETranselectrica a semnat contractul de finanţare europeană pentru LEA Gutinaş-Smârdan

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 4 octombrie 2019

Transelectrica (TEL), operatorul Sistemului energetic naţional (SEN), a semnat, ieri, contractul de finanţare pentru cons-trucţia Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinaş - Smârdan, investiţie ce se ridică la 56,76 milioane de euro, din care 33,43 milioane de lei reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă obţinută prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020, potrivit unui comunicat trans-mis redacţiei.

Prin acest contract este asigurată finanţarea pentru construirea unei linii electrice de 140 kilometri (138 km linie aeriană şi doi km cablu subteran). Această nouă investiţie va permite creşterea capacităţii SEN de la 2200 MW (anul 2013) la 3200 MW (anul 2023). Astfel va putea fi preluată producţia de energie din resurse regenerabile în condiţii de maximă siguranţă.

Contractul de finanţare a fost semnat la sediul Ministerului Fondurilor Europene, de ministrul Roxana Mînzatu şi de Claudia-Gina Anastase, noul preşedinte al directoratului Transelectrica.

Potrivit companiei, proiectul va asigura creşterea capacităţii SEN pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile - noile centrale eoliene instalate în Dobrogea şi Moldova. Totodată, proiectul va sprijini eficientizarea interconectării reţelelor de energie electrică dintre Româ-nia şi Republica Moldova şi va contribui la consolidarea integrării pieţei regionale şi europene de energie, prin asigurarea de interconexiuni şi linii interne în direcţiile nord-sud şi est-vest pentru finalizarea pieţei interne.

Acest proiect va contribui, totodată, la dezvoltarea infrastructurii europene de transport energie electrică, iar în plan european va asigura consolidarea coridorului de transport a energiei electrice de-a lungul ţărmului Mării Negre (Ucraina, România, Bulgaria) şi spre restul Europei (Black Sea Corridor).

"Finanţând această investiţie cu bani europeni, sprijinim folosirea energiei verzi, produse de centralele eoliene din România. Linia aeriană construită pe teritoriul judeţelor Bacău, Vrancea şi Galaţi va permite preluarea în condiţii de siguranţă a energiei produse din surse regenerabile şi transportul ei către centrele de consum şi stocare din vestul ţării. Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune Europei o viziune a unui continent care îşi protejează resursele şi sănătatea - A European Green Deal. Prin finanţarea unor investiţii, precum cea propusă de Transelectrica, maximizăm folosirea energiei curate în regiune şi consolidăm rolul României de actor-cheie al continentului în energia verde", a declarat Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene.

La rândul său, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a precizat: "Am susţinut mereu proiectele de investiţii derulate de Transelectrica şi consider că orice investiţie a acestei companii este de importanţă strategică pentru România. Îmi doresc să avem cât mai multe astfel de proiecte la Transelectrica, iar faptul că pentru realizarea lor sunt accesate fonduri europene nerambursabile nu face decât să întărească seriozitatea companiei. Semnarea acestui contract demonstrează că există o continuitate a proiectelor de investiţii în Transelectrica, indiferent de durata de viaţă a unei echipe de management".

În plus, preşedintele directoratului Transelectrica a apreciat că semnarea acestui contract este un pas important pentru menţinerea siguranţei în funcţionare a Sistemului Electroenergetic în zona de sud-est a ţării.

"Semnarea acestui contract reprezintă un pas important pentru menţinerea siguranţei în funcţionare a Sistemului Electroenergetic în zona de sud-est a ţării. Este urmarea unor ani de muncă, profesionalism şi perseverenţă din partea specialiştilor noştri. Un proiect de anvergură naţională care va permite transportul energiei produse în zona Mării Negre către centrele din restul ţării şi apoi mai departe spre Europa central-răsăriteană, pus pe picioa-re şi clădit de oamenii care au decis să nu-l ia pe nu în braţe", a declarat Claudia-Gina Anastase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro