ÎNAINTEA UNOR EVENTUALE LISTĂRISurse: Marile companii de stat din Turcia, posibil să fie reorganizate

Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 21 octombrie

Surse: Marile companii de stat din Turcia, posibil să fie reorganizate

Furnizorii de energie - primii vizaţi

Autorităţile turce se pregătesc să reorganizeze o parte din marile companii de stat, înaintea unor posibile listări, spun surse citate de Bloomberg, conform Agerpres.

Potrivit acestor surse, Guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan vrea să se concentreze în primul rând pe companiile din energie, inclusiv importatorul de gaze şi operatorul sistemului de gazoducte Botas. Guvernul de la Ankara vrea să împartă Botas în mai multe companii mai mici şi să reorganizeze operaţiunile de trading şi reţeaua de conducte sub umbrela unor entităţi separate, în conformitate cu planurile destinate liberalizării pieţei gazelor. Obiectivul acestei reorganizări este înlocuirea controlului strict al statului asupra acestor companii cu o guvernanţă corporativă orientată spre profit, au precizat sursele.

Aceste reforme fac parte dintr-un efort mai vechi al autorităţilor turce de a pune capăt pierderilor înregistrate de companiile de stat, dar vor afecta şi companiile din afara sectorului energiei.

Ulterior, companiile ar putea fi pregătite pentru oferte publice iniţiale sau privatizări, după ce vor deveni profitabile, ceea ce ar aduce mai mulţi bani la bugetului statului. În sectorul energiei, care este controlat în mare parte de fondul suveran de investiţii din Turcia, printre companiile vizate se numără şi producătorul de petrol Tpao, care în prezent dezvoltă un important zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, ministrul Energiei din Turcia, Fatih Donmez, a spus că atât Botas, cât şi Tpao sunt cruciale pentru securitatea energetică a Turciei, respingând acuzaţiile formulate de liderul partidului de opoziţie Iyi, Meral Aksener, potrivit căruia guvernul se pregăteşte să vândă ambele companii unor firme din străinătate.

Similar, Guvernul de la Ankara are programată organizarea, la finele lui 2022, a unei oferte publice iniţiale a companiei TEIAS (operatorul de transport al energiei electrice din Turcia). În paralel, de mai multe decenii, statul turc a vândut active din portofoliul producătorului de electricitate Euas.

În schimb, în ultimi ani, Turcia nu a vândut vreo participaţie la o mare companie de stat. Potrivit datelor oficiale, în 2020, veniturile Turciei din privatizări au coborât la 22 de milioane de dolari, cea mai redusă valoare din ultimii 33 de ani, comparativ cu un vârf de 12,5 miliarde dolari înregistrat în anul 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Dtlawyers
BTPay
Apanova
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

26 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3869
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7398
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8407
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.1246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro