ICT

Inflaţia din Turcia, cea mai mare din ultimii 15 ani

Ziarul BURSA #Internaţional / 07 noiembrie 2018

Inflaţia din Turcia, cea mai mare din ultimii 15 ani

Preţurile de consum au crescut cu 25% în octombrie

Preţurile de consum din Turcia au crescut cu 25% în octombrie (cel mai important avans din ultimii 15 ani), dar cea mai mare dificultate este ca banca centrală să nu cedeze presiunii de a reduce dobânzile în mod prematur, în condiţiile în care inflaţia va începe să încetinească anul viitor, potrivit analiştilor, relatează CNBC.

Inflaţia core, care exclude factori volatili, precum energia şi preţurile alimentelor, au urcat într-o măsură similară.

Ţinta de inflaţie a băncii centrale a Turciei este de numai 5%, potrivit News.ro.

Avansul preţurilor de consum a fost provocat în mare măsură de criza valutară, în care lira turcească s-a depreciat în acest an cu 30% faţă de dolarul american. Cel mai mare declin al lirei a avut loc în luna august, de 45% comparativ cu dolarul, dar ulterior a recuperat o parte din pierderi.

Deprecierea lirei a fost un factor din spatele presiunilor inflaţioniste din Turcia, dar avansul preţurilor a fost provocat şi de alte probleme, cum ar fi îngrijorările legate de independenţa băncii centrale şi criza diplomatică cu Statele Unite.

În mod tradiţional, băncile centrale măresc dobânzile pentru a ţine inflaţia sub control, dar banca centrală a Turciei este presată, în special de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, să reducă dobânzile pentru a stimula cheltuielile şi creşterea economică. Instituţia l-a sfidat pe preşedinte şi a înăsprit politica monetară, în septembrie, majorând dobânda de răscumpărare pe o săptămână (principalul instrument de politică monetară) la 24%. Banca a menţinut dobânda la acest nivel şi în octombrie.

Jason Tuvey, economist la Capital Economics, a apreciat luni că rata inflaţiei din Turcia a atins sau este aproape de nivelul maxim, iar banca centrală nu va mai mări dobânzile.

"În condiţiile în care rata inflaţiei va începe să coboare puternic spre jumătatea anului viitor, credem că următoarea mişcare a dobânzilor va fi în jos. Anticipăm că rata de răscumpărare va scădea de la 24% în prezent la 20% până la sfârşitul anului viitor", a afirmat Tuvey într-o notă adresată clienţilor.

Acesta a avertizat însă că există riscul ca banca centrală să fie tentată să reducă prematur dobânzile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro