Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

Iniţiativa URS "Fără penali în funcţii publice" urmează să fie dezbătută în sesiunea specială a Parlamentului

A.P.
Politică /

Iniţiativa URS "Fără penali în funcţii publice" urmează să fie dezbătută în sesiunea specială a Parlamentului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a convocat sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care sesiunea de primăvară se încheie la finalul lunii iunie, scrie Radio Europa Liberă.

Unul dintre punctele care au fost puse pe ordinea de zi este adoptarea iniţiativei USR intitulată "Fără penali în funcţii publice".

De altfel, de duminică seară, Marcel Ciolacu anunţase că vor fi convocate sesiuni extraordinare ale Parlamentului din două în două săptămâni, astfel încât forul legislativ să nu intre în vacanţă nici în iulie, nici în august.

Prin iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", pentru care USR a strâns peste un milion de semnături, se propune ca la articolul 37 din Constituţie să fie adăugat următorul alineat: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

În prezent, este interzisă ocuparea posturilor de ministru şi prim-ministru în cazul unor condamnări de natură penală şi, de asemenea, prin Codul de procedură penală, unor persoane condamnate, prin decizia judecătorului, le este interzis să aleagă sau să fie alese pe o perioadă de timp. Acum, potrivit legislaţiei curente, o persoană care şi-a ispăşit pedeapsa penală şi s-a reabilitat, poate candida, în acord cu dreptul prevăzut de Constituţie care garantază dreptul de a alege şi de a fi ales în funcţii publice.

CCR a decis în unanimitate, în aprilie 2019, că este constituţională aria de revizuire a Constituţiei prin iniţiativa USR "Fără penali în funcţii publice", pentru care au fost adunate semnături de la cetăţeni.

În aceste condiţii, procedura de modificare îşi urmează cursul. Va ajunge în dezbaterea Parlamentului, unde are nevoie de susţinerea a două treimi dintre voturile parlamentarilor. Asta înseamnă că şi actuala majoritate parlamentară, formată în jurul PSD, să voteze modificarea Legii fundamentale în sensul că persoanele condamnate să nu poată ocupa funcţii alese sau numite pe perioada în care funcţionează sancţiunea penală.

Dacă trece de Parlament, mai este nevoie de referendumul de aprobare a modificării Constituţiei. Aceasta presupune validarea prin prezenţă şi apoi prin vot în favoarea iniţiativei a 30% din numărul total al alegătorilor, aproape şase milioane de cetăţeni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ha ha ha pnl este de acord

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie