Întîrzieri la privatizările "Petrom" şi "Distrigaz"

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii / 8 ianuarie 2004

Procesul de privatizare a companiilor "Distrigaz Nord" şi "Distrigaz Sud" s-ar putea finaliza pînă la sfîrşitul primei jumătăţi a anului 2004, a declarat, ieri, Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului. Domnia sa a afirmat acelaşi lucru şi în cazul procesului de privatizare a companiei "Petrom". Ministrul economiei se arăta, la sfîrşitul anului trecut, mai optimist şi declarase ca termen de finalizare a privatizării societăţilor menţionate sfîrşitul primu-lui trimestru al anului în curs.

Dan Ioan Popescu a motivat decizia prin multiplele probleme pe care le ridică aceste companii şi prin dorinţa executivului de a nu le vinde ieftin. Domnia sa a menţionat că, în curînd, o mare parte din problemele legislative vor fi rezolvate de Guvern prin adoptarea unor ordonanţe de urgenţă. Minis-trul economiei a mai spus: "Alt punct intens discutat este situaţia juridică a terenurilor aflate în patrimoniul < Petrom >, respectiv circa 90.000 de hectare. Numai pentru jumătate din suprafaţă sînt clarificate titlurile de proprietate. Aceeaşi problemă o are şi < Electrica >. Totodată, 32% din conductele < Dis-trigaz > se află în proprietate privată. Va trebui să stabilim şi cîteva probleme legislative legate de mediu. În cazul acestor societăţi, situaţia nu este la fel de clară ca în cazul privatizării < BCR > şi < Sidex >".

Domnul Popescu a menţionat ca dată sigură 14 ianuarie 2004 pentru depunerea scrisorilor de interes în privatizarea distribuţiei gazelor naturale şi a adăugat că "Gas de France" a anunţat că îşi va depune oferta în următoarele zile. În cursa privatizării, companiei franceze i se alătură "Enel" Italia, "Wintershall" şi "Ruhrgas" Germania şi "Gazprom" Rusia. Ministrul economiei a subliniat: "Aceste societăţi nu sînt interesate numai de privatizare, ci şi de participarea la realizarea unor investiţii majore în domeniu. De altfel, < Wintershall > şi-a ex-primat intenţia de a deveni cel de-al patrulea producător de gaze din ţara noastră, alături de < Petrom >, < Romgaz > şi < Amrocco >". Domnia sa a precizat că societăţile interesate pot participa la privatizarea ambelor companii de distribuţie a gazelor, dar nu vor putea cumpăra decît una pentru a evita formarea unui monopol.

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9030
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4936
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5798
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.6082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro