Inundaţiile provocate de taifunul Haikui afectează transportul în oraşe şi forţează evacuări în China

T.B.
Internaţional / 6 septembrie 2023

Inundaţiile provocate de taifunul Haikui afectează transportul în oraşe şi forţează evacuări în China

Ploi intense provocate de taifunul Haikui au lovit miercuri dimineaţă sud-estul Chinei, provocând inundaţii şi blocaje care au forţat oraşele din provincia Fujian să oprească serviciile de metrou, să închidă şcolile şi să evacueze zeci de mii de persoane, relatează Reuters, conform news.ro.

Cantităţile de ploaie căzute au doborât recorduri vechi de 12 ani în capitala provincialei, Fuzhou. Specialiştii au emis avertismente, după ce 49 de cursuri de apă au depăşit cotele de inundaţii.

Peste 36.000 de persoane au fost evacuate, reţelele electrice şi de comunicaţii au fost avariate, iar 4.195 de hectare de terenuri agricole au fost inundate, provocând pierderi evaluate la 552,1 milioane de yuani (75 de milioane de dolari), potrivit televiziunii de stat.

Apele au curs pe străzile din Fuzhou şi din oraşul Fuqing, aflat mai la sud, răsturnând motociclete şi coşuri de gunoi şi blocând maşini.

Imaginile apărute în media arată maşini scufundate, magazine şi apartamente inundate, precum şi alunecări de teren.

În Fuzhou cantitatea de ploaie acumulată până marţi ajunsese la 554 de litri pe metru pătrat, cu un record de 150 de litri pe metru pătrat căzuţi în numai o oră. Acest volum a depăşit cantitatea de precipitaţii adusă de taifunul Doksuri la sfârşitul lunii iulie, care a străbătut de asemenea provincia Fujian şi a provocat inundaţii şi pierderi de 2 miliarde de dolari, potrivit presei de stat.

Liniile de metrou au fost închise în Fuzhou, serviciile feroviare au fost suspendate, în timp ce şcolile au fost închise.

Inundaţiile au afectat multe oraşe din provincia Fujian, expunând fragilitatea canalizării urbane şi a altor infrastructuri, a declarat un oficial local, Chen Yunong. Problema blocajelor de apă trebuie abordată atât în oraşele vechi, cât şi în zonele urbane noi, a declarat Chen.

Putian şi Quanzhou sunt două dintre cele şase oraşe din alte părţi ale provinciei Fujian semnalate ca fiind expuse riscului de inundaţii rapide şi alunecări de teren. Guvernul provinciei a cerut autorităţilor locale să se pregătească să mute oamenii din zonele care ar putea fi cel mai mult afectate.

Este de aşteptat ca ploile să dureze până vineri în zonele centrale şi sudice ale provinciei, unde taifunul Haikui a atins pământul marţi dimineaţă, înainte de a-şi pierde din putere şi de a fi retrogradat la statutul de furtună tropicală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb