Ioan Armenean: Zahărul se scumpeşte odată cu petrolul

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 14 aprilie 2011

Ioan Armenean: Zahărul se scumpeşte odată cu petrolul

Preţul zahărului urmăreşte preţul petrolului, ne-a spus Ioan Armenean, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor de Zahăr din Sfeclă. Domnia sa ne-a declarat că, la noi, zahărul este comercializat la preţul la care se vinde pe plan mondial, care, în ultima vreme, a crescut foarte mult. Printre motivele care stau la baza creşterii preţului zahărului se numără şi faptul că "India nu a mai exportat acest produs, China şi-a crescut consumul, iar în Brazilia foarte mult zahăr a fost transformat în etanol", ne-a mai precizat domnul Armenean, adăgând: "În benzină se introduce alcool etilic, care este produs din sfeclă şi porumb. De aceea, preţul zahărului va creşte odată cu preţul petrolului. Nu suntem independenţi, nu fixăm noi preţul acestui produs, suntem tributari preţului extern".

Preşedintele asociaţiei de profil ne-a explicat că ţara noastră produce în jur de 25% din cantitatea de zahăr consumată anual, întrucât mai avem doar patru fabrici din cele 33 care activau pe piaţa autohtonă înainte de 1989. Totodată, cota de producţie alocată ţării noatre este de 110.000 de tone de zahăr anual, în condiţiile în care consumul se ridică la 500.000 de tone pe an.

În prezent, un kilogram de zahăr costă circa 5 lei, de la aproximativ 2,3 lei/kg - preţul zahărului în hypermarketuri, în urmă cu un an. În aceste condiţii, consumul nostru a mai scăzut, dar nu foarte mult. Potrivit lui Ioan Armenean, în ţara noas-tră se consumă anual circa 500.000- 520.000 de tone de zahăr, faţă de 600.000 de tone în perioada 2007-2009.

Pe plan extern, tona de zahăr s-a scumpit, în acest an, la 650-700 de euro/kg, de la 440 de euro/kg - anul trecut. Acest preţ se va menţine, în opinia domnului Armenean, până în lunile iunie-iulie, când va apărea noua producţie de zahăr din Brazilia şi din celelalte ţări producătoare şi exportatoare de zahăr.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2021
Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

29 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3853
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7366
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8544
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3079

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro