Ionuţ Moşteanu, USR: "Cele 80 miliarde lei împrumutate de Guvern nu se văd în economia reală"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 16 mai

Ionuţ Moşteanu, USR: "Am văzut o ştire nouă şi tristă: datoria României a depăşit 50% din PIB. Este o veste foarte proastă şi arată că acest Guvern ne îndatorează pe noi şi generaţiile următoare şi nu înţelegem pe ce se duc banii". (Sursa foto: facebook / Ionuţ Moşteanu)

Ionuţ Moşteanu, USR: "Am văzut o ştire nouă şi tristă: datoria României a depăşit 50% din PIB. Este o veste foarte proastă şi arată că acest Guvern ne îndatorează pe noi şi generaţiile următoare şi nu înţelegem pe ce se duc banii". (Sursa foto: facebook / Ionuţ Moşteanu)

Opoziţia parlamentară este nemulţumită de faptul că datoria publică a depăşit 50% din Produsul Intern Brut (PIB), iar liderii USR afirmă că nu înţeleg pe ce se duc banii împrumutaţi de coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR.

"Am văzut o ştire nouă şi tristă: datoria României a depăşit 50% din PIB. Este o veste foarte proastă şi arată că acest Guvern ne îndatorează pe noi şi generaţiile următoare şi nu înţelegem pe ce se duc banii. Până acum, anul acesta, după calculele noastre şi ale unei părţi din presă, s-au împrumutat deja de 80 miliarde lei. Este un fapt fără precedent să te împrumuţi în acest ritm la un început de an. Nu vedem aceşti bani în economia reală, este practic o inconştienţă. În loc să reducă cheltuielile, PSD şi PNL aruncă benzină pe focul inflaţiei şi vedem că, în loc să reducă aceste cheltuieli, se împrumută", a declarat, ieri, Ionuţ Moşteanu, liderul grupului deputaţilor USR.

Menţionăm că ieri mass-media anunţa că datoria statului a trecut de pragul de 700 miliarde lei, depăşind nivelul de îndatorare de 50% din PIB. Astfel, în luna februarie 2023, datoria publică s-a ridicat la 706,5 miliarde lei (50,1% din PIB), comparativ cu 695 miliarde lei (49,2% din PIB) în ianuarie 2023 şi 667,3 miliarde lei (47,2% din PIB) în decembrie 2022.

Ministerul Finanţelor a precizat că, deşi indicatorul datorie guvernamentală calculat în conformitate cu metodologia Uniunii Europene, pe baza datelor preliminate, exprimat ca procent în PIB, se situează la nivelul de 50,1% din PIB, luându-se în considerare PIB-ul realizat în anul 2022, după ce INS va publica PIB-ul pentru trimestrul I al anului 2023, indicatorul ponderea datoriei guvernamentale în PIB va fi revizuit şi republicat. Potrivit datelor oficiale, Guvernul estimează pentru finalul anului 2023 un nivel de îndatorare de 46,8% din PIB.

În condiţiile creşterii datoriei guvernamentale, reprezentantul USR a arătat că partidele aflate la guvernare nu au reuşit să găsească o soluţie acceptată de Comisia Europeană în privinţa pensiilor speciale.

"Am văzut declaraţiile ministrului Budăi şi ale ministrului Boloş care se duc la Bruxelles să negocieze cu Comisia să nu mai taie pensiile speciale. Acest jalon pus de USR în PNRR îi încurcă îngrozitor. Noi, USR, credem că este un gest de echitate istorică, pentru că zeci de ani au tot apărut categorii noi de pensionari speciali, şi trebuie să fie un "moment zero' pe care noi l-am pus în PNRR, când aceste pensii speciale să fie trecute pe contributivitate. Însă, vedem că grija cea mai mare a guvernanţilor, a PSD şi PNL, este în momentul acesta să menţină pensiile speciale, în loc să facă acest act de dreptate", a susţinut Ionuţ Moşteanu.

Cei de la USR afirmă că prin neîndeplinirea jalonului referitor la reformarea sistemului public de pensii şi la pensiile speciale, este pusă în pericol accesarea de către autorităţile din ţara noastră a fondurilor europene alocate prin PNRR de Comisia Europeană.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Școala ta se vede?

    Cum nu se vad? Stiu pensionar special care si-a luat Mini one nou(o uratenie scumpa dupa parerea mea care nici macar nu mai e mini, e mare). Deci se vad banii imprumutati in economie dc te uiti.

    Cum, in pensii speciale si sinecuri ! Dar alea nu sint pentru populime. Populimea doar plateste imprumuturile !

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb