ZIARUL BURSA

16 mai
Ediţia din 28.09.2023
Haos în Turcia

Haos în Turcia

Cătălin AvramescuEditorial / 16 mai

Cătălin Avramescu

Rezultatele alegerilor prezidenţiale din Turcia, care au avut loc duminica trecută, ne arată o ţară ruptă în două. Pentru dictatorul Erdogan, care a pus şaua pe electorat de douăzeci de ani încoace, au votat 49,51% dintre alegători. Pentru concurentul său, moderatul Kemal Kilicdaroglu, au votat 44,88% dintre turci. Cele două tabere sunt practic egale. Asta în condiţiile în care oferta lor electorală şi, implicit, viitorul Turciei, arată foarte diferit.

Lira turcească - la record minim, Bursa din Istanbul scade puternic

Lira turcească - la record minim, Bursa din Istanbul scade puternic

V.R.Internaţional / 16 mai

Erdogan a câştigat primul tur al alegerilor din Turcia 

Investitorii au aşteptat cu nervozitate, ieri, rezultatul cursei prezidenţiale din Turcia, desfăşurată duminică, ceea ce a dus la declinul semnificativ al acţiunilor listate la Bursa din Istanbul şi la deprecierea monedei naţionale, lira, până la un nou minim record faţă de dolar.

Grigorescu, Nicolae Grigorescu

PLASAMENTE ALTERNATIVEGrigorescu, Nicolae Grigorescu

Marius TiţaInvestiţii Personale / 16 mai

Marius Tiţa

La muzică este Enescu, George Enescu. La savanţi este Coandă, Henri Coandă. La sculptură este Brâncuşi, Constantin Brâncuşi. La pictură este Grigorescu, Nicolae Grigorescu. S-a născut la 15 mai 1838, în Prahova, iar din 2021, această zi de 15 mai este Ziua naţională a pictorului Nicolae Grigorescu.

Sursa foto: kikcompounds.ro

Bioplasticul produs la Tîrgovişte, şansă pentru mediu

Octavian DanCompanii / 16 mai

Bioplasticul poate reprezenta o şansă uriaşă pentru mediu. Alăturarea unor termeni precum chimie, plastic şi mediu nu este văzută, deocamdată, cu ochi buni, dar specialiştii consideră că aceasta poate reprezenta o cale care să ajute şi natura, dar să nu priveze nici oamenii de un anumit confort.

Sancţiunile UE au avut un efect minor asupra importurilor din Rusia

Călin RecheaInternaţional / 16 mai

Călin Rechea

Uniunea Europeană a aprobat zece pachete de sancţiuni împotriva Rusiei de la începerea conflictului din Ucraina, însă acestea au determinat o scădere medie de numai 4,8% a importurilor din Rusia, conform unui raport recent prezentat de Camera de Comerţ a Suediei (Kommerskollegium), pe baza datelor de la Eurostat.

Fortune Business Insights: Piaţa materialelor de construcţii verzi creşte rapid

Fortune Business Insights: Piaţa materialelor de construcţii verzi creşte rapid

A.V.Companii / 16 mai

Piaţa globală a materialelor de construcţii ecologice a crescut rapid în ultimii ani, în condiţiile în care tot mai mulţi proprietari, dezvoltatori imobiliari şi arhitecţi caută să reducă impactul proiectelor lor asupra mediului şi să creeze clădiri mai durabile, potrivit unui raport publicat în luna martie de Fortune Business Insights, care anticipează că industria de profil va continua să se extindă în următorii ani.

Închideri mixte pentru indici

Închideri mixte pentru indici

Sabin S. BrandiburuPiaţa de Capital / 16 mai

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat ziua în trend mixt, indicele BET-FI, înregistrând o scădere de 0,11% în timp ce indicele BET, ce grupează cele mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la bursa noastră, a stagnat la 12,039 puncte. BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a înregistrat o scădere de 0,02%, până la 2,296 puncte.

Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului: "La acest moment, în interiorul PNL există o poziţie clară de respectare a protocolului în integralitatea sa, care aşa cum a fost semnat asigură o rocadă facilă, o derulare a activităţii la nivelul Executivului fără să fie sincope". (Sursa foto: facebook / Alina Gorghiu)

Şedinţă a liderilor PNL privind rotativa guvernamentală

GEORGE MARINESCUPolitică / 16 mai

Rocada guvernamentală între PNL şi PSD şi definitivarea propunerii liberalilor pentru programul de guvernare se află pe agenda de astăzi a şedinţei Biroului Politic Naţional a liberalilor, potrivit declaraţiilor oferite, ieri, la Parlament, de Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului.

Acte europene contradictorii în privinţa moderării pe platformele online a conţinutului mass-media

Acte europene contradictorii în privinţa moderării pe platformele online a conţinutului mass-media

George MarinescuPolitică / 16 mai

Diana Wallis, preşedintele EU DisinfoLab: "Nu avem nevoie de nicio excepţie în privinţa mass-media" 

Excepţiile prevăzute de Actul european pentru libertatea presei (EMFA) în privinţa libertăţii conţinutului mass-media în spaţiul online ar duce la o implementare parţială a Digital Services Act (DSA) - act normativ adoptat la nivel european pentru cenzurarea ştirilor false pe cele mai mari platforme online, afirmă Diana Wallis, fost europarlamentar britanic şi actual preşedinte al Consiliului de Administraţie al EU DisinfoLab, într-un editorial publicat de Euractiv.com.

TradeVille: BRD raportează performanţe record pentru primul trimestru

TradeVille: BRD raportează performanţe record pentru primul trimestru

F.A.Piaţa de Capital / 16 mai

Grupul BRD încheie cel mai bun prim trimestru din istorie. Profitul net consolidat a crescut cu 30% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, iar soldul creditelor acordate a crescut cu peste 11%. Banca continuă trendul digitalizării, numărul utilizatorilor activi ai aplicaţiei de mobile banking crescând cu 42%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Digi - venituri în creştere, dar profit în scădere, în primele trei luni ale anului

Digi - venituri în creştere, dar profit în scădere, în primele trei luni ale anului

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 16 mai

Digi Communications (DIGI), compania mamă a RCS&RDS, a raportat pentru primele trei luni ale anului, venituri totale de 394,9 milioane de euro, cu 11,2% peste cele din primul trimestru al anului trecut, în timp ce profitul operaţional s-a diminuat, după cum se arată în raportul operatorului de telecomunicaţii publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitabilitatea Transgaz se reduce cu 50%, în primul trimestru

Profitabilitatea Transgaz se reduce cu 50%, în primul trimestru

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 16 mai

Preţul acţiunilor scade la bursă  

Transgaz Mediaş (TGN) a obţinut, pentru primele trei luni ale anului, un profit net de 125,4 milioane de lei, cu 53% sub cel din primul trimestru al anului trecut, chiar dacă veniturile din exploatare s-au menţinut la acelaşi nivel, conform raportului transportatorului de gaze naturale publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Sursa foto: www.iar.ro

Creştere puternică a profitului IAR Braşov, în primul trimestru

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 16 mai

Acţiunile companiei urcă la BVB 

IAR Braşov (IARV) a obţinut, pentru primul trimestru al anului, venituri din exploatare de 179,3 milioane de lei, cu 84% peste cele din primele trei luni ale anului trecut, şi un profit net de 38,2 milioane de lei, cu mult peste cel din perioada ianuarie-martie 2022, de 1,8 milioane de lei, conform raportului companiei aeronautice publicat, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Macro Newsletter 16 Mai 2023

Macro Newsletter 16 Mai 2023

Macroeconomie / 16 mai

Producţia industrială din Marea Britanie şi-a temperat scăderea anuală în martie 2023, până la 2%, de la 2,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%, după un declin de 0,1% în luna anterioară.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7112
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1393
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7209
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.0737

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo