Iranul acuză SUA de amestec în afacerile interne

F.D.
Internaţional /

sursă foto: Twitter

sursă foto: Twitter

Iranul a acuzat luni Statele Unite de amestec în afacerile sale interne, după ce ce Washingtonul şi-a exprimat susţinerea faţă de manifestaţii împotriva ceşterii preţului benzinei, marcate de violenţe soldate cu cel puţin doi morţi, relatează AFP.

În cel puţin 25 de oraşe au avut loc violenţe de la începutul manifestaţiilor, vineri, izbucnite la câteva ore după anunţarea unei reforme a sistemului subvenţionării carburantului la pompă de care beneficiau cele mai defavorizate straturi ale populaţiei.

Catalogaţi "răzvrătiţi" de către autorităţi, contestatarii au blocat anumite axe de circulaţie, au incendiat bănci şi edificii publice. Un civil şi un poliţist au fost ucişi în violenţe, potrivit agenţiilor iraniene de presă.

Un lucru rar, televiziunea publică a difuzat imagini în care apar tineri mascaţi, pe străzi pline de tot felul de fragmente, pe cale să incendieze clădiri publice.

Potrivit unor informaţii difuzate de agenţii locale, 40 de persoane au fost arestate la Yazd (centru), iar 180 în provincia Khuzestan (sud-vest), de la începutul tulburărilor.

Reacţionând faţă de un mesaj al secretarului de Stat american Mike Pompeo, care afirma sâmbătă că Statele Unite sunt alături de "poporul iranian", Ministerul de Externe de la Teheran denunţă "exprimarea susţinerii (...) americane faţă de un grup de revoltaţi". Ministerul "condamnă aceste declaraţii (...) intervenţioniste" şi "ipocrite".

Casa Albă îşi exprima diminică susţinerea "iranienilor în manifestaţiile lor paşnice" şi a condamnat "folosirea forţei şi restricţiile comunicaţiilor", dar şi derivele unei puteri care, apreciază Washingtonul, şi-a "abandonat poporul",

Statele Unite şi Iranul sunt inamice jurate. Retragerea unilaterală a Statelor Unite, în 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nculear iranian şi restabilirea unor sancţiuni dure americane impuse Teheranului au aruncat economia iraniană într-o recesiune violentă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
daccaworking.ro
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS