Italia încă vrea să vândă Monte dei Paschi

Ziarul BURSA #Internaţional / 3 noiembrie 2021

Italia încă vrea să vândă Monte dei Paschi

Italia încă intenţionează să-şi vândă participaţia majoritară deţinută la Monte dei Paschi di Siena SpA (MPS), dar nu se ştie de cât timp va avea nevoie pentru eventuala tranzacţie, după ce discuţiile cu UniCredit SpA s-au încheiat abrupt, conform oficialului care a condus negocierile, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

După ce a salvat de la faliment Monte dei Paschi di Siena în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% până la mijlocul lui 2022, cel mai târziu.

"Privatizarea băncii va fi un punct de sosire necesar pentru Monte Paschi. Guvernul a demarat discuţiile cu UE ca să obţină un interval de timp suplimentar, care în acest moment nu poate fi cuantificat", a afirmat, în Parlament, Alessandro Rivera, director general în cadrul Ministerului de Finanţe.

Discuţiile dintre autorităţile italiene şi UniCredit cu privire la o posibilă preluare a Monte dei Paschi di Siena s-au încheiat luna trecută fără un acord. "În pofida eforturilor ambelor părţi, UniCredit şi Ministerul Economiei anunţă că negocierile referitoare la potenţiala achiziţie a Banca Monte dei Paschi di Siena nu vor mai continua", se arată într-o declaraţie comună.

Înfiinţată în 1472, Banca Monte dei Paschi este cea mai veche bancă din lume care încă funcţionează. Cu toate acestea, instituţia financiară a devenit o povară pentru statul italian de la salvarea sa. După ce a decis că preţul cerut de UniCredit pentru preluarea Monte dei Paschi di Siena este unul mult prea mare, Trezoreria italiană trebuie să rezolve problema necesarului de capital la MPS, care potrivit şefilor băncii se ridică la 2,5 miliarde de euro. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul susţin că cel mai probabil o injecţie de capital din partea statului va depăşi această cifră. Este posibil ca injecţia totală de capital să se ridice la 3,5 miliarde de euro, de 3,5 ori mai mult decât actuala valoare de piaţă a MPS.

Rivera a explicat că Ministerul de Finanţe va lua parte la majorarea de capital a băncii în timp ce va căuta alternative. Guvernul "va continua să garanteze că banca va fi condusă eficient şi va avea o bază de capital solidă", a dat asigurări oficialul.

Deşi obiectivul Trezoreriei este să-şi reducă participaţia, este puţin probabil ca un nou proces de vânzare să fie finalizat până în iunie, a adăugat Rivera.

La data de 24 septembrie, sindicatele bancare din Italia au convocat o grevă, acuzând lipsă de transparenţă în privinţa viitorului locurilor de muncă.

Tot în septembrie, Matteo Salvini, şeful partidului de extremă dreapta Liga Nordului din Italia, declara că Banca Monte dei Paschi este "o problemă imensă". Domnia sa şi-a exprimat atunci îngrijorarea cu privire la posibila vânzare a băncii toscane către UniCredit. Matteo Salvini a subliniat: "Trezoreria ar trebui să aibă răbdare şi să promoveze o alianţă între băncile italiene care se concentrează pe împrumuturile către întreprinderile mici şi mijlocii, în loc să se grăbească să vândă MPS către UniCredit. MPS şi alte bănci locale ar putea crea un grup bancar terţ".

---

Andrea Orcel, care a devenit CEO al UniCredit în aprilie 2021, a solicitat ca transferul activelor Monte dei Paschi să fie neutru pentru capitalul băncii sale şi pozitiv pentru câştigul pe acţiune al creditorului. Orcel susţinea că Monte dei Paschi avea nevoie de aproximativ 7 miliarde de euro (8,2 miliarde de dolari) ca să-şi restabilească rezervele de capital şi să acopere costurile cu disponibilizările. Suma indicată de oficialul UniCredit a fost de aproximativ trei ori mai mare decât estimarea iniţială a autorităţilor italiene.

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro