JACK CUTIŞTEANU, DIRECTOR GENERAL PETPROD:"Importul actual de energie nu este alarmant"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 ianuarie 2019

Jack Cutişteanu, Director General PETPROD

Jack Cutişteanu, Director General PETPROD

România a importat, ieri dimineaţă, aproximativ 1.000 MW, potrivit Transelectrica

Ion Lungu, preşedinte AFEER: "Situaţia nu este alarmantă, siguranţa în alimentarea cu energie nu este pusă în pericol"

Consumul de energie al ţării noastre era de 7.861 MW, ieri, la orele 14:33, iar producţia naţională de 7.179 MW, potrivit cifrelor de pe site-ul Transelectrica, operatorul de transport şi de sistem din România.

Astfel, ţara noastră importa ieri dimineaţă peste 1.000 MW pentru a-şi asigura consumul de energie, care se ridica la aproape 8.000 MW, în timp ce producţia naţională nu depăşea 6.960 MW la orele 10:00, astfel că la orele 10:00 importul de energie era de 1.013 MW, potrivit Agerpres.

În acest context, Jack Cutişteanu, director general al Petprod, ne-a declarat că situaţia nu este una alarmantă, această operaţiune (n.r. de a importa energie) fiind una firească, făcută de dispecer.

La rândul său, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a spus, ieri, că şi în luna decembrie a anului trecut au mai fost zile când s-a importat energie, însă nu consideră că aceasta este o problemă care ţine de siguranţa în alimentare, explicând că nu este o situaţie alarmantă, dar că există posibilitatea ca în zilele cu temperaturi mai scăzute, energia necesară acoperirii consumului să fie la preţuri mai mari.

Domnul Jack Cutişteanu a adăugat: "Probabil că au preferat să importe energie, decât să consume rezervele de apă ca să producă mai mult, pentru că noi avem un deficit pe partea de hidro şi nici nu ştim cât va fi de frig. Totuşi, situaţia nu este alarmantă, doar că ei preferă să colecteze apa pentru situaţii mai grave, când va fi într-adevăr nevoie să producem mai mult, decât să o consume, astfel că importă, ceea ce nu e vreo nenorocire. Încă nu e ger şi este de preferat să imporţi, dacă poţi, ca să îţi faci acea rezervă de care vorbeam mai devreme. Nu este nimic alarmant, deocamdată, au mai fost zile din acestea, dar nu ştim ce va fi când ne vom confrunta cu gerul şi vor îngheţa şi lacurile şi Dunărea".

Ieri, la orele 14:54, în topul surselor de producţie a energiei se aflau, potrivit datelor postate în timp real pe site-ul Transelectrica hidrocarburile (26,31% - 1884 MW); hidro (25.31% - 1812 MW); cărbune (22.32% - 1598 MW); nuclear (18.77% - 1344 MW); eolian (5.41% - 387 MW); fotovoltaic (1.28% - 92 MW) şi biomasa (0.60% - 43 MW).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. gasiti cititori sa creada asta ??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro