Joe Biden face apel la apărarea democraţiei înaintea alegerilor la jumătatea mandatului

F.D.
Internaţional / 8 noiembrie 2022

Joe Biden face apel la apărarea democraţiei înaintea alegerilor la jumătatea mandatului

Preşedintele Joe Biden i-a îndemnat pe americani să apere democraţia într-o ultimă pledoarie în ajunul unor alegeri care ar putea să îi afecteze susţinerea politică în Congres şi să îl pună pe rivalul său, Donald Trump, pe orbită pentru scrutinul prezidenţial din 2024, transmite AFP, confform Agerpres.

"Acum este momentul să apăraţi democraţia", a declarat preşedintele Statelor Unite."Ştim în mod visceral că democraţia noastră este în pericol", a continuat preşedintele Biden, în contextul în care candidaţi republicani la alegerile la jumătatea mandatului ameninţă că vor contesta o posibilă înfrângere.

"Vom fi prezenţi. Puterea în America este acolo unde a fost întotdeauna: în mâinile voastre, în mâinile poporului", a spus democratul în vârstă de 79 de ani la un miting de campanie într-o universitate din Maryland asociată în mod tradiţional cu americanii de culoare.

Acest scrutin este semnificativ pentru Joe Biden, ales preşedinte în mare parte datorită sprijinului comunităţii afro-americane pe care a încercat să o mobilizeze din nou în ultimele zile.

În faţa unui public în general entuziast, cu excepţia câtorva oponenţi gălăgioşi înlăturaţi rapid de forţele de ordine, Joe Biden a încercat, de asemenea, să-i prezinte pe republicani drept partidul care doreşte să renunţe la progresele începute sub mandatul său.

Fostul preşedinte Donald Trump urmează să vorbească imediat după Joe Biden într-un miting electoral. Trump se află în Ohio, un stat industrial din Midwest, emblematic pentru o Americă îngrijorată de globalizare, care crede că şi-a găsit în miliardarul republican omul providenţial.

Donald Trump, care visează marţi la un "val roşu", culoarea republicanilor, a făcut să crească suspansul în legătură cu o posibilă anunţare, luni seara, a candidaturii sale la scrutinul prezidenţial din 2024.

La rândul său, Joe Biden a declarat până acum că intenţionează să candideze din nou în 2024, dar această perspectivă nu îi încântă pe toţi politicienii din tabăra democrată din cauza vârstei, actualul preşedinte va împlini în curând 80 de ani, şi a lipsei sale de popularitate.

Această confruntare prin mitinguri interpuse între actualul şi fostul preşedinte încheie o campanie care a scos la iveală în mod vizibil diviziunile care împart America.

Venită să îl asculte pe Joe Biden, Marisha Camp, o fotografă din statul New York a rezumat, îngrijorată, febra care străbate tabăra democrată:"Există un sentiment de urgenţă la dreapta, un sentiment că totul se prăbuşeşte şi există o datorie morală de a face ceva în privinţa asta... Această urgenţă, nu ştiu de ce, nu este simţită la fel de partea albastră", tabăra democraţilor.

"Ştim în adâncul sufletelor noastre că acestea sunt alegeri pentru a salva ţara", a spus Blake Masters, candidat republican în statul Arizona şi care poate contribui la recâştigarea majorităţii în Senat pentru partidul său.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat luni, încercând să păstreze o stare de calm, că autorităţile nu au identificat "nicio ameninţare credibilă, specifică" din interior la adresa securităţii acestor alegeri în care americanii vor reînnoi întreaga Cameră a Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Sunt puse, de asemenea, în joc multe funcţii importante la nivel local.

Republicanii cred că pot obţine majoritatea nu doar în Camera Reprezentanţilor, un scenariu clasic în aceste alegeri în mod tradiţional dificile pentru partidul de la Casa Albă, ci şi în Senat, unde Partidul Democrat are o majoritate fragilă.

În cazul unei victorii, conservatorii promit să verifice cu atenţie toate iniţiativele administraţiei Biden, inclusiv pe plan internaţional.

Kevin McCarthy, posibil viitor preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, a repetat luni pentru CNN că nu vrea să dea un cec în alb Ucrainei dacă Partidul Republican câştigă majoritatea. Casa Albă a replicat că sprijinul SUA pentru Ucraina va fi neclintit, indiferent de rezultatele acestor alegeri.

Confruntat cu eficacitatea campaniei republicane care s-a concentrat pe inflaţia galopantă, preşedintelui Joe Biden i-a fost greu să promoveze reformele vizând puterea de cumpărare care se vor simţi abia peste câţiva ani.Tabăra democrată s-a concentrat aşadar, până în ultimul moment, dincolo de subiectele din sfera economică, pe prezentarea Partidul Republican drept ameninţare la adresa democraţiei şi a realizărilor sociale precum dreptul la avort. Rămâne de văzut dacă această strategie va avea efectul scontat sau dacă binecunoscutul dicton al lui James Carville, consilier al fostului preşedinte Bill Clinton, se va adeveri din nou şi anume că, în alegeri, întotdeauna cea care contează este economia ("It's the economy, stupid").

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Democrația nu mai poate fi apărată.

  Democrația a fost învinsă.

  Get used to it, cum ar spune americanul. 

  1. Speranta moare ultimul

   mai este speranta cu republicanii 

  Adica, senilul sugereaza ca cine nu-i cu ei, bolsevicii, este impotriva democratiei! Si bineinteles, se pregatesc sa fure masiv la vot, din nou !

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb