Kristalina Georgieva: "Vor fi necesare noi măsuri de protecţie socială în urma impactului inteligenţei artificiale"

S.B.
Internaţional / 15 ianuarie

Kristalina Georgieva: "Vor fi necesare noi măsuri de protecţie socială în urma impactului inteligenţei artificiale"

Revoluţia AI (inteligenţa artificială) ar putea exercita presiuni asupra guvernelor pentru a adopta noi măsuri de protecţie socială, în vederea sprijinirii persoanelor care îşi pierd locurile de muncă, dar sunt incapabile de a-şi îmbunătăţi competenţele, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, informează Agerpres.

"Dacă nu va exista o distribuire bine gândită a beneficiilor AI şi vor spori semnificativ inegalităţile, structura socială ar putea fi afectată într-un mod extrem de nesănătos pentru omenire. Măsurile de protecţie socială într-o lume a inteligenţei artificiale sunt primordiale", susţine oficialul FMI.

Declaraţiile Kristalinei Georgieva vin în urma publicării unui studiu cuprinzător al FMI privind impactul economic global al proliferării AI.

Acele măsuri de protecţie socială ar putea necesita fonduri masive, conform FMI. Instituţia financiară avertizează că aproximativ 40% din piaţa globală a forţei de muncă este expusă la AI. În economiile avansate, sunt expuse aproximativ 60% din slujbe, în urma prevalenţei locurilor de muncă orientate spre "abilităţi cognitive". Expunerea generală este de 40% în economiile emergente şi de 26% în ţările cu venituri scăzute, apreciază FMI.

Deşi multe economii emergente şi în curs de dezvoltare s-ar putea confrunta în viitorul apropiat cu perturbări mai reduse legate de AI, FMI spune că ele sunt de asemenea pregătite să capitalizeze avantajele inteligenţei artificiale, ceea ce ar putea "exacerba diviziunea digitală" şi "disparităţile legate de venituri", este concluzia studiului.

Georgieva crede că vârstnicii ar putea resimţi un impact supradimensionat în urma adoptării AI pe scară largă şi vor avea nevoie de măsuri de protecţie socială.

"Trebuie să-i putem sprijini pe cei afectaţi deoarece locurile lor de muncă dispar. De asemenea, trebuie să ne uităm la cei mai adaptabili. Evident în unele domenii generaţia mai tânără, femeile, sunt mai adaptabile, dar în alte domenii sunt mai puţin. Şi generaţia vârstnică ar putea avea nevoie de mai mult sprijin pentru a face faţă acestei lumi noi", a adăugat oficialul Georgieva.

FMI nu reprezintă o voce singulară care avertizează asupra posibilelor şocuri economice provocate de AI.

Într-o cercetare din 2023, economiştii de la Goldman Sachs au apreciat că progresele în AI ar putea expune la automatizare echivalentul a 300 milioane locuri de muncă pe plan global, cu alte cuvinte - concedieri masive.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Când vor ajunge la vârsta a doua peste 15 -20 de ani vor face evaziune sau vor fura ca să poată supraviețui, acum în situația actuală este chiar bine șomajul aproape zero peste tot, și asta va mai ține încă vreo 15 ani având în vedere că generația decrețeilor va ieși masiv la pensie ceea ce va ține încă ceva timp șomajul redus,dar pe termen mediu șomajul va exploda și capitalismul va deveni din punct de vedere social un sistem fascist bazat pe legea junglei, tânără generație de azi va trebui să facă atunci o revoluție socială altfel vor deveni niște sclavi săraci ai sistemului, robotizarea va distruge în cele din urmă sistemul capitalist,eu recomand tinerilor de azi să emigreze urgent într o țară dezvoltată din Occident că acolo vor fi mai în siguranță decât în România,vin vremuri brutale ,sfat gratuit, Romania nu este un sistem social, și acum are un capitalism inuman și primitiv

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6402
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8856
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9150

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb