LUCIAN HEIUŞ, PREŞEDINTELE ANAF:"Încasările la TVA au crescut cu 10 miliarde de lei în prima jumătate a anului"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 august

"Astăzi, ANAF a adus rambursările de TVA la 0 zile întârziere. Nu mai există nicio decizie de rambursare TVA neefectuată. În luna mai aveam o întârziere de 2 miliarde de lei", a declarat şeful ANAF, Lucian Heiuş (Sursa foto: facebook / Lucian Heiuş )

"Astăzi, ANAF a adus rambursările de TVA la 0 zile întârziere. Nu mai există nicio decizie de rambursare TVA neefectuată. În luna mai aveam o întârziere de 2 miliarde de lei", a declarat şeful ANAF, Lucian Heiuş (Sursa foto: facebook / Lucian Heiuş )

România, pe ultimul loc în regiune în ceea ce priveşte încasările din TVA raportate la PIB

În primele şase luni ale anului, ANAF a realizat încasări de 179,9 miliarde de lei, a declarat, ieri, Lucian Heiuş, directorul instituţiei. Încasările la TVA au crescut cu 10 miliarde de lei în prima jumătate a anului, în timp ce rambursările de TVA se fac cu "zero zile întârziere", a spus Heiuş, care a adăugat că în iulie TVA-ul restituit reprezintă 3,6 miliarde de lei.

Per total, în iulie, ANAF a avut încasări de 37,14 miliarde lei, fiind un plus de 6,27 miliarde lei, în timp ce veniturile totale pe primele 6 luni ale anului s-au ridicat la 179,9 miliarde de lei, cu 12 miliarde în plus faţă de perioada similară din 2021. Totodată, pe procedurile de executare silită ANAF a încasat 16,7 miliarde de lei.

De asemenea, în ceea ce priveşte campania de controale de inspecţie fiscală, Heiuş a declarat că în primele 6 luni reprezentanţii ANAF au verificat 18.108 persoane fizice şi juridice, dintre care 13.107 persoane juridice. Sumele stabilite suplimentar au fost de 1,5 miliarde de lei, iar reprezentanţii ANAF au înaintat şi 126 de sesizări penale.

"Astăzi, ANAF a adus rambursările de TVA la 0 zile întârziere. Nu mai există nicio decizie de rambursare TVA neefectuată. În luna mai aveam o întârziere de 2 miliarde de lei", a declarat şeful ANAF.

Acţiunile ANAF şi legislaţia ar fi dus la creşterea încasărilor la bugetul de stat, a declarat Heiuş, întrebat despre motivele care au dus la majorările de încasări. Totodată, acesta a susţinut că inflaţia "nu ajută neapărat".

"Încasările nu merg în acelaşi ritm cu inflaţia, inflaţia nu ajută neaparat. Aceasta poate să aibă efect negativ, poate să scadă consumul, din cauza preţurilor mari. Cred că a crescut gradul de conformare la declarare şi la plată", a spus Heiuş.

Încasările la TVA au crescut cu 10 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a mai spus şeful ANAF. În 2022, din TVA s-a încasat o sumă de 52,4 miliarde de lei.

"ANAF tratează acest aspect cu foarte multă atenţie. Din păcate, suntem pe primul loc în europa la gap-ul de TVA. Încercăm să acţionăm ferm pentru a reduce, în timp, acest gap de TVA", a menţionat Heiuş, fără a preciza că jumătate din gap-ul de TVA provine din implementarea cotelor reduse de TVA, aşa-numitul "policy-gap".

Raportat la economii similare din Europa Centrală şi de Est, Consiliul Fiscal apreciază în raportul său anual că România are un grad nesatisfăcător de colectare a veniturilor din TVA raportate la PIB. Consiliul Fiscal arată însă că nivelul cotei medii ponderate de TVA este cel mai scăzut din regiunea Europei Centrale şi de Est. Similar anilor anteriori, şi în anul 2021 din perspectiva încasărilor din TVA raportate la PIB şi a nivelului cotei medii ponderate de TVA România s-a situat pe ultimul loc dintre statele ECE.

Heiuş a mai anunţat că în luna iulie au fost descoperite 21,4 milioane de lei reprezentând diferenţe între veniturile declarate şi cele estimate, precizând că cea mai mare diferenţă a fost găsită la un contribuabil din Iaşi, în valoare de 11,7 milioane de lei.

Şeful ANAF a mai declarat că "au apărut profesii noi, aceşti influenceri care obţin şi ei venituri de pe Facebook, Instagram".

"Probabil că luna viitoare, la conferinţa de presă, o să vă dăm câteva exemple în care încercăm să facem verificări de această natură. Adică cei care obţin venituri din aceste noi profesii, vrem să vedem dacă ei au declarat şi au achitat obligaţiile pe veniturile pe care le-au obţinut din acest gen de activitate", a spus Heiuş.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Corupția în sistem cu cât a crescut?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro