Lumea agresiunii informaţionale

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 21 octombrie 2016

Cornel Codiţă

Oricît ar părea de bizar, războiul înseamnă folosirea pe scară largă a violenţei, dar în condiţii acoperite de lege. Proastă, bună, parţial acoperitoare sau mai mult neacoperitoare, cum ar fi ea, lege internă şi internaţională, dar Lege! Agresiunea este la polul opus, este violenţa utilizată dincolo de lege; la limită, dincolo de orice lege. Ceea ce separă, deosebeşte radical, cele două aspecte ale acţiunii umane nu este nici instrumentul şi capacitatea sa tehnologică, utilizate pentru amplificarea forţei cu care se exercită violenţa, nici scara de angajare a violenţei, nici numărul de victime şi nici amploarea consecinţelor economice, militare sau politice, ci această relaţie specială cu norma juridică. De la sfîrşitul celui de al doilea război mondial, în ordinea acţiunii internaţionale, războiul a devenit o specie pe cale de extincţie, în schimb lumea s-a scufundat într-un ocean de agresiune şi utilizare a violenţei pe scară largă, în afara oricăror legi. Trăim într-o lume dominată de agresiune, iar faptul că informaţia, materia primă cea mai fertilă a civilizaţiei apărute din măruntaiele erei post-industriale, este utilizată astăzi, pe scară largă, pentru agresiune, nu face decît să confirme vechiul şi pesimistul adagio: dacă ceva, orice artefact uman, poate fi folosit ca o armă, atunci va fi folosit ca o armă; mai degrabă mai devreme, decît mai tîrziu. Trăim într-o lume răvăşită de agresiuni informaţionale, mai mult decît este devastată de mega-furtuni, cutremure, tsunami sau erupţii distrugătoare ale vulcanilor.

De ce a devenit agresiunea informaţională atît de larg utilizată în politică şi, cu deosebire, în politica internaţională? Pentru că ea serveşte scopul esenţial, cel de care depinde succesul sau eşecul agresiunii, al confruntării violente, menită să decidă învingătorii şi învinşii, cîştigătorii şi pierzătorii situaţiilor conflictuale: crearea, fie şi pentru un foarte scurt interval de timp, de "realităţi alternative", fabricate după reţete care servesc interesele celui ce le propagă, cu care cîmpul de percepţie al adversarului este saturat, intoxicat sau doar blocat, pentru un interval critic de timp.

Nimic nou sub soare. Această "lege" a acţiunii eficiente, în condiţii de confruntare şi război, este cunoscută militarilor de mii de ani. O regăsiţi sub formă de reguli clare încă din textul lui Sun Tze despre Arta conducerii războiului. Întreaga istorie a marilor confruntări militare atestă faptul că succesul, în confruntarea bazată pe violenţă, depinde într-o măsură decisivă de succesul operaţiunilor prin care sunt ascunse adversarului elementele esenţiale ale situaţiei în care se va desfăşura confruntarea: puterea, locul şi timpul acţiunii decisive, avantajele relative pe care le deţii, create de o anume armă (tehnologie), de o anume dispunere a forţelor sau de o anume modalitate de acţiune. Încă şi mai simplu, de "arta" de a-i crea adversarului o falsă imagine asupra condiţiilor confruntării, care îl împiedică sau îl descurajează să îşi folosească deplin avantajele de care dispune, ori să preîntîmpine şi să combată, eficient, avantajele de care dispune adversarul. Aceasta este esenţa artei informaţionale a războiului. Valabilă acum două mii de ani, ca şi astăzi. Care sunt, totuşi, deosebirile şi de ce agresiunea informaţională ar trebui să ne preocupe, la nivel social, mult mai mult decît "izbucnirea celui de al treilea război mondial"?

Desigur, în primul rînd, infrastructura şi tehnologia din spatele ei, care fac posibilă manipularea în timp foarte scurt a unei uriaşe mase de informaţii, capabile să înece cu false constructe ale realităţii, greu sau imposibil de deosebit în timp util, faţă de realitate, intoxicînd astfel orizontul de percepţie nu doar al grupului restrîns de decidenţi la nivel înalt (critic), ci şi pe cel al unor întregi societăţi. Capacitatea tehnologică de a construi şi difuza "realităţi alternative" amenajate conform unor scheme şi interese prestabilite este, deja, aproape nelimitată. Nimeni nu mai este imun, ori măcar la adăpost sigur, faţă de agresiunea informaţională. Cine nu crede, să ia aminte la ceea ce se întîmplă în alegerile americane pentru Casa Albă, din acest an! Componenta "realităţilor alternative" create din afara spaţiului politic american, cu care sunt obligaţi să opereze atît competitorii cursei electorale, cît şi publicul alegătorilor, este nu doar vizibilă, ci se apropie de pragul critic, dincolo de care ar putea fi decisivă. Din mijloc de informare publică, dezbaterile televizate ale "competiţiei verbale" dintre candidaţi s-au transformat în episoade ale unui spectacol mediatic în care agresiunea informaţională joacă rolul principal. Agresiunea informaţională este pe cale să decidă cine va fi Preşedintele Statelor Unite. Şi, mai ce?!!

Aproape orice! Unde şi dacă este o criză politică sau nu; cine şi cum este afectat de criza economică şi cine nu; cine face regulile după care se derulează filmul realităţii în care trăim; cine sunt teroriştii şi cine victimile lor, cine sunt emigranţii "buni" şi cine emigranţii "răi", cine sunt învinşii şi cine învingătorii următorului, la limită al oricărui conflict prezent şi viitor etc.

Din această perspectivă, nici spaţiul politic al României şi dinamica sa nu mai pot fi înţelese în afara operaţiunilor de agresiune informaţională, lansate din interior, ca şi din exterior, aflate în competiţie pentru controlul "imaginii alternative despre lume" cu care ar putea opera alegătorul ajuns în faţa urnei de vot. Azi, peste cîteva săptămîni, ori de-a pururi! Iar, dacă doriţi să vă păstraţi speranţa că mai puteţi înţelege ceva din ceea ce se întîmplă pe lume, că mai puteţi deosebi "realitatea" de "realităţile alternative" create de alţii pentru a vă intoxica, temporar sau permanent, atunci poate n-ar fi rău să începeţi să vă jucaţi mai des cu un cub Rubik, una dintre cele mai simple întruchipări materiale ale complexităţii. Veţi putea astfel măsura, mai uşor, distanţa dintre dorinţa de înţelegere ori iluzia că înţelegi ceva, şi capacitate reală de a pricepe cum funcţionează realităţile multi-faţetate, fie ele şi cu puţine grade de libertate ale mişcării în plan şi spaţiu, cum este cazul jucăriei cu pricina.

Trăim într-o lume răvăşită de agresiuni informaţionale, mai mult decît este devastată de mega-furtuni, cutremure, tsunami sau erupţii distrugătoare ale vulcanilor.

Opinia Cititorului ( 15 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

 1. nici spaţiul politic al României şi dinamica sa nu mai pot fi înţelese în afara operaţiunilor de

  agresiune informaţională, lansate din interior, ca şi din exterior, aflate în competiţie pentru controlul "imaginii alternative despre lume" 

  1. Se doreste controlul la nivel planetar...prin diferite mijloace...aceasta inseamna putere..sa poti controla.

  Desigur ca putem măsura, mai uşor, distanţa dintre dorinţa de înţelegere ori iluzia că înţelegi ceva, şi capacitate reală de a pricepe cum funcţionează realităţile multi-faţetate, fie ele şi cu puţine grade de libertate ale mişcării în plan şi spaţiu, cum este jucaria cu pricina....Astrologia ne ajuta mult mai mult sa intelegem realitatea si mai ales sa facem predictii sau previziuni. E fascinant, e o arta care face predictii bazate pe amsuratori, precizia se combina cu intuitia si...

  ... cauzele agresiunii umane, se gasesc, intotdeauna in psihicul uman, mobilul principal al acumularii "de agresiune" il constituie suprimarea "vietii" psihice - fie prin deficienta, fie prin excedent ... cheia rezolvarii acestei dileme, o regasim in ceea ce psihologia numeste disonanta cognitiva ... in intelegere personala, viata psihica umana se "imparte" in trei mari domenii: gandire(ganduri), simtire (sentimente, emotii) si voire (dorinte, ambitii,instincte), disonanta apare atunci cand...

  1. Deliberat ne tin sub teroare...securitatea umana inseamna eliberare de teama dar si de nevoi...daca de nevoi reusim sa ne eliberam..mass-media ne ajuta sa nu ne eliberam de frica.

   Daca vom alege calea prin care sa ne eliberam de frica si nevoi..inseamna ca suntem o societate matura..daca nu mai ramanem la stadiul de infantilism...vreo 2000 de ani. 

   ... nu te obliga nimeni sa te uiti (mai exact, sa uiti de tine) la televizor, nu te obliga nimeni sa like sau sa dislike in turma (mai exact sa devi o "umbra" a simpatiilor si antipatiilor colective), nu te obliga nimeni sa deti (mai exact, sa speri ca vei detine) proprieteti scumpe prin datorie ... fiecare este liber sa se ridice deasupra insntinctelor, fiecare este liber sa se delimiteze de simpatii si antipatii chinuitoare, fiecare este liber sa gandeasca activ ... nu tine nimeni pe nimeni...

   Daca vom alege calea prin care sa ne eliberam de frica si nevoi..inseamna ca suntem o societate matura..

   Eu ma eliberez de nevoi in fiecare dimineata..... nu si de frica; inseamna ca sunt un adolescent? 

   Ai uitat sa amintesti de mediul de lucru stresant, unde sefii si colegii te streseaza...si chiar nu ai de ales...si nici tipul de societate nu il poti alege pentru ca esti obligat sa fiintezi cu el...nu te poti izola in varf de munte...

  Domnule Codita, daca imi dati voie sa sintetizez informatia de azi a editorialului, ne confruntam cu cea mai grava criza din aceste vremuri: CRIZA DE GINDIRE si este cel mai greu de acceptat. Suntem înecați în informații, în timp ce murim de foamea de înțelepciune.

  1. Daca am putea schimba variabila unei superputeri usor...cred ca am rezolva partial problema...Daca am alege factorul educatie pentru sanatate...am avea superputeri soft, care s-ar intrece in a avea o societate care sa asigure echilibru, echitate, armonie...si nu am mai deveni bolnavi datorita stresului...am pastra natura umana asa nobila, cum a fost creata de natura, de divinitate.

   Nu poti sa ramai sanatos cand esti bombardat numai de informatii negative, de atitudini negative, de oameni... 

   de unde s poate cumpara cub Rubick?

   Va multumesc f. mult pentru lectura. Rindurile dvs nu sunt doar un rezumat, ci o concluzie, bine venita, care rotunjeste mesajul pe care am vrut sa il transmit cititorilor.

   Mesajul de la 4.3 nu este a lui Codita; el nu coboara de pe soclu. 

   ..... Nu poti sa ramai sanatos cand esti bombardat numai de informatii negative.....

   Corect, dar atunci Codita trebuie dus la doctor, el ne bombardeaza de ani buni cu apocalipsa. 

   Domnul Profesor Codita ne spune adevarul nu ne prezinta realitati alternative...si mai mult, nu ne bombardeaza...ca sa trebuiasca sa mergem noi la medic...nu dansul.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro