Macron şi Merkel - de acord în Apărare şi optimişti cu privire la Brexit

I.M.
Internaţional / 17 octombrie 2019

Angela Merkel şi Emmanuel Macron (Sursa foto: Twitter)

Angela Merkel şi Emmanuel Macron (Sursa foto: Twitter)

Emmanuel Macron şi Angela Merkel, care şi-au afişat optimismul cu privire la şansele unui acord al Brexitului înaintea summitului european, au convenit să avanseze în proiectele lor comune în domeniul Apărării sau "drepturilor conexe" în cadrul Consiliului fraco-german al Miniştrilor la Toulouse, informază News.ro.

"Vreau că cred că un acord este pe cale să fie finalizat (cu privire la Brexit) şi că îl vom putea consacra mâine (joi)" la Bruxelles, a declarat preşedintele francez într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel.

"Cred tot mai mult că vom obţine acest acord", a declarat cancelarul. "Suntem în sprintul final".

Întrebat despre presiunile asupra Turciei cu scopul de a o determina să-şi oprească ofensiva împotriva kurzilor în nord-estul Siriei, Macron a promis "iniţiative" împreună cu membrii NATO "în vederea continuării presiunilor, dialogului şi rezolvării acestei crize, acestei situaţii inacceptabile", însă fără să evoce eventuale sancţiuni.

Întâlnirea lor de miercuri cu aproximativ 20 de miniştri a fost dominată de consolidarea proiectelor militare comune - un avion de luptă al viitorului şi un tancal viitorului - şi de încheierea unui acord cu privire la exportul de armament, mărul discordiei între cele două ţări.

Acordul lasă fiecare ţară să decidă liber să-şi exporte armamentul, cu acordul automat al celeilalte - inclusiv dacă aceste echipamete comportă componente din cealaltă ţară, însă până într-un prag procentual mic, care nu a fost precizat.

Decizia germană de a-şi suspenda vânzarea de armament către Arabia Saudită din cauza Războiului din Yemen a blocat până acum vânzăride materiale militare Airbus care include componente germane.

Întrebat în acest sens, Macron şi-a asumat din nou decizia de a continua să vândă armament Riadului, dând asigurări că aceste echipamente nu sunt folosite în Yemen. El a lansat un atac la adresa invitatei sale, îndemnându-i pe jurnalişti să examineze vânzările care se efectuează prin ţări terţe.

Cei doi lideri au vorbit în schimb pe aceeaşi voce reclamând adoptarea rapidă a "Pactului Verde" pentru Europa propus de Ursula von der Leyen. Ei au susţinut mai ales introducerea unui preţ minim al carbonului la nivel european, în vederea unei viitoare taxe la frontiere.

Ei şi-au afişat totodată voinţa de a obliga Google să-i remunereze pe producătorii de conţinut, inclusiv presa, în baza "drepturilor conexe", aşa cum obligă o recentă directivă europeană.

"Anumiţi actori, ca Google, vor să ocolească. Nu-i vom lăsa să o facă şi vom cere foarte clar autorităţilor naţionale şi europene în domeniul concurenţei să examineze şi să angajeze cât mai rapid toate procedurile posibile", a tranşat Emmanuel Macron.

În contextul în care Statele Unite ameninţă să aplice de vineri taxe unor produse europene ca represalii faţă de împrumuturi publice acordate Airbus, Parisul şi Berlinul şi-au afişat fermitatea.

"Ne-am împărtăşit îngrijorările cu privire la tensiunile comerciale: Europa nu trebuie să dea dovadă de vreo slăbiciune şi să-şi apere cu claritate interesele şi regulile", a subliniat preşedintele francez.

Tocmai pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Airbus au vizitat cei doi aliaţi linia de asamblare a avionului de tip A350 la sediul contructorului şi au luat masa, la bordul unui Airbus-şcoală, împreună cu tineri ucenici.

"Acum 50 de ani, decizii au permis dezvoltarea unei cooperări strânse între ţările noastre. Vom face totul pentru a garanta succesul acestei întreprinderi", a lansat cancelarul.

Însă cei doi lideri au privilegiat subiectele Apărării, decizând să prezideze un Consiliu al Apărării miniştrilor implicaţi. Viitoarele avioane (SCAF) şi tancuri (MGCS) de luptă elaborate în comun urmează să înlocuiască avioanele de tip Rafale şi Eurofighter, iar MGCS, sub conducere germană, tancurile de tip Leclerc şi Leopard.

Lui Angela Merkel şi Emmanuel Macron li s-a alăturat viitoarea preşedintă a Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi au discutat despre industrie, la o cină cu conducătorii a 50 de mari grupuri industriale europene.

Joi, la Bruxelles, şeful statului franez speră să consolideze împreună cu cele două conducătoare germane o majoritate în Parlamentul European (PE), în vederea susţinerii programului noii preşedinte.

Respingerea de către eurodeputaţi a candidatei franceze în Comisie Sylvie Goulard, din motive etice, alimentează temeri ale francezilor cu privire la o ostilitate a PE.

Înaintea summitului european, care începe joi la prânz, preşedintele francez participă, pentru prima oară, la o reuniune înainte de summit a grupului parlamentar Renew, din care fac parte formaţiuni de centru, inclusiv formaţiunea sa, La Republique en Marche (LREM).

Palatul Elysee a anunţat că Emmanuel Macron va propune un nou candidat în locul lui Sylvie Goulard doar după rezolvarea "instabilităţii politice" în PE.

Intrarea în funcţie a noii Comisii a fost amânată cu o lună, la 1 decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro