Abonament gratuit

Marea Britanie a impus restricţii pentru 20 de oficiali ruşi acuzaţi de încălcarea drepturilor omului

A.P.
Internaţional /

Dominic Raab, Ministrul de Externe al Marii Britanii

Dominic Raab, Ministrul de Externe al Marii Britanii

Marea Britanie a impus restricţii pentru peste 20 de oficiali ruşi, pe care îi bănuieşte de implicarea în uciderea avocatului Serghei Magniţki, pe fondul unor relaţii tot mai reci între cele două ţări şi a ceea ce Londra consideră "acte destabilizatoare" din partea Moscovei, transmite Radio Europa Liberă.

Lista cuprinde 25 de oficiali ruşi şi a fost dată publicităţii luni. Între cei care se regăsesc pe listă se află şi Alexander Bastrikin,şeful temutei Comisii de Investigaţii, considerat unul dintre membrii cercului restrâns de apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin. Pe listă se mai află, de asemenea, procurori şi judecători.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, fost avocat specializat în apărarea drepturilor omului, a spus că sancţiunile le vor fi aplicate unor persoane care "au comis cele mai grave încălcări ale drepturilor omului". Aplicarea sancţiunilor vor face din Marea Britanie "o şi mai puternică forţă a binelui, în anii care vin".

Serghei Magniţki a murit în inchisoare, la Moscova, în anul 2009, după ce i-a fost refuzat tratamentul medical. Era avocatului lui William Browder , un investitor american care acum are cetăţenie britanică.

Cazul Magniţki a atras atenţia pe plan internaţional în urma campaniei pe care Browder a desfăşurat-o în anii care au urmat şi după ce a făcut o avere considerabilă din afaceri cu Rusia. În ultimii aprope zece ani, Browder a determinat adoptarea de către mai multe state a aşa-numitei Legea Magniţki, care aplică sancţiuni persoanelor responsabile pentru comiterea de încălcări ale drepturilor omului sau care sunt vinovate de acte de mare corupţie.

Statele Unite au adoptat Legea Magniţki în anul 2012, pe care au inclus mai mulţi oficiali ruşi, iar în 2016 documentul s-a extins şi a inclus şi persoane din alte ţări, scrie sursa.

La rândul său, Marea Britanie a adoptat legea în 2018, însă va aplica sancţiuni efective la momentul la care Brexitul va deveni o realitate, cel mai probabil anul viitor.

Sancţiunile anunţate împotriva celor de pe Lista Magniţki includ în Marea Britanie persoane de origine saudită implicate în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, precum şi oficiali din Coreea de Nord.

Sancţiunile prevăd îngheţarea bunurilor deţinute de aceste persoane, precum şi interzicerea acordării de vize de intrare pe teritoriul Marii Britanii.

Browder a numit sancţiunile impuse de autorităţile britanice ca fiind "o imensă piatră de hotar" în campania pe care a desfăşurat-o în cei mai bine de 11 ani, de la moartea avocatului său, Serghei Magniţki.

Ambasada rusă de la Londra a considerat că măsurile aplicate de Marea Britanie sunt "ostile" şi a anunţat că şi Moscova, la rândul său, ar putea aplica gesturi similare. "În Rusia, procurori, judecători şi alte persoane implicate în investigaţii acţionează doar în baza legilor, independent de autorităţile executive", a arătat ambasada rusă de la Londra.

Rusia a respins întotdeauna acuzaţia potrivit căreia Magniţki a fost ucis şi a făcut demersuri intense împotriva legii care poartă numele avocatului, recurgând la acuzaţii la adresa lui Browder şi a lui Magniţki, potrivit cărora cei doi ar fi fost autori ai unor fapte penale, inclusiv ai unor fraude.

Sancţiunile britanice adaugă tensiuni noi în relaţiile deja reci dintre cele două ţări. Londra a acuzat Rusia de activităţi destabilizatoare pe teritoriul britanic, între acestea numărându-se şi atacul la adresa fostului spion rus Seghei Skripal şi a fiicei acestuia, în 2018, cu o neurotoxină. Rusia a negat implicarea în cazul Skripal, conchide sursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

10 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8359
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1129
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4883
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3702
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.7021

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie