MATEESCU, ELCEN:"Anul 2016 este ultimul minut din ceasul al doisprezecelea pentru sistemul de termoficare"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 ianuarie 2016

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a propus acţionarilor un masterplan pentru dezvoltarea companiei în perioada 2016-2023, în condiţiile în care producătorul de energie are un necesar de finanţare de 250 de milioane de euro, a declarat, ieri, Emilian Mateescu, directorul general al ELCEN, în cadrul unei conferinţe pe tema eficienţei în termoficare.

"Investiţiile necesare sunt de 250 de milioane de euro. Am propus spre aprobare Adunării Generale a Acţionarilor un masterplan pentru perioada 2016-2023, însă anul 2016 este ultimul minut din ceasul al doisprezecelea pentru sistemul românesc de termoficare. Dacă nu se face ceva în acest an şi se împinge totul, iarăşi, pentru anii viitori, vom ajunge la colapsul total al producţiei. Iar dacă dispar 1.400 de gigacalorii din sistem (cât furnizează ELCEN - n.r.), se pot face centrale şi centrăluţe, dar nu ştiu ce investitori vor putea prelua un astfel de necesar de consum", a susţinut Mateescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, orice investiţie se va face în cadrul companiei se va reflecta şi în preţ, însă, în final, tot consumatorul are de câştigat, întrucât echipamentele vor fi mult mai eficiente şi nu vor mai exista perioade de întrerupere a furnizării agentului termic.

"Orice investiţie se va reflecta în preţ, dar pentru companie este extraordinar, pentru că permite modernizarea ei. Astfel că, în opinia mea, sub nicio formă nu va vedea o scădere substanţială a facturii, însă investiţiile se vor sesiza în eficientizare", a completat Mateescu.

El a amintit că s-au mai încercat parteneriate public-private cu centrale din cadrul ELCEN, însă nu s-au realizat decât proiecte pe hârtie.

"În ceea ce priveşte atragerea investitorilor, am asistat la crearea câtorva societăţi mixte, prima în 1996 la CET Grozăveşti, apoi altele în perioada 2004-2005. Până astăzi nu s-a făcut nimic în afară de hârtii, iar acei investitori nu s-au implicat deloc", a arătat Mateescu.

Reprezentatul ELCEN a menţionat că nici băncile nu sunt atrase de finanţarea sistemului de termoficare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

15 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9484
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2646
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6171
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8523
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.4451

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro