MATEI MALOŞ, CEO DIRECTIMO:"Piaţa imobiliară este afectată de inflaţie şi de creşterea explozivă a costurilor de construcţie"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 26 ianuarie

"Piaţa imobiliară este afectată de inflaţie şi de creşterea explozivă a costurilor de construcţie"

"Estimăm dezvoltarea unui nou segment - locuinţele smart economy"

Piaţa imobiliară este afectată de inflaţie şi de creşterea explozivă a costurilor de construcţie din ultimul an, conform domnului Matei Maloş, CEO Directimo, care, în acest context, estimează dezvoltarea unui nou segment, corelat cu piaţa occidentală - locuinţele smart economy, "eficiente din perspectiva utilizării spaţiului şi optimizate din punct de vedere arhitectural, astfel încât să satisfacă cererea solvabilă din piaţă".

Directimo, o platformă pentru achiziţii de locuinţe noi, care dă acces gratuit la oferte pentru 300 de ansambluri rezidenţiale şi peste 50.000 de apartamente noi din Bucureşti, s-a lansat recent, în urma unei investiţii de un milion de euro. Directimo este un motor de căutare dedicat pieţei rezidenţiale noi, cu o bază de date proprie şi tehnologie bazată pe inteligenţă artificială (AI).

În primele trei trimestre ale anului 2021, specialiştii Directimo au selectat peste 50.000 de oferte noi, pe segmentele superioare ale pieţei: mediu, mediu-superior, premium şi de lux din Capitală. După monitorizarea pieţei timp de nouă luni, concluziile Directimo pentru cele patru segmente ale pieţei sunt:

✓ apartamentele calitative devin inaccesibile publicului larg: doar pe segmentul mediu mai sunt disponibile unităţi cu două camere, care să se încadreze în limita plafonului de 5% TVA, respectiv 450.000 RON, fără includerea locului de parcare. Suprafaţa mediană utilă a acestor unităţi este de 53 mp, iar preţul median per unitate este de 89.000 EUR + TVA + loc de parcare;

✓ pe segmentul mediu superior, apartamentele cu două camere au o suprafaţă medie utilă de 54 mp, preţul median ajungând la nivelul de 111.600 EUR + TVA + loc de parcare;

✓ în ceea ce priveşte segmentul premium, suprafaţa medie creşte la 57 mp utili, iar preţul mediu per unitate ajunge la 148.000 EUR + TVA + loc de parcare;

✓ în zonele exclusiviste ale Capitalei, pe segmentul de lux (zonele Primăverii, Capitale, Kiseleff şi Aviatorilor), suprafeţele mediane ajung la 81 mp utili pentru două camere, în timp ce preţul unei astfel de locuinţe a depăşit pragul de 700.000 EUR + TVA + loc de parcare. Pe de o parte, acest fapt poate fi explicat prin creşterea semnificativă a cererii: numărul de milionari a crescut în pandemie de la 32.000 la peste 47.000, conform unui raport recent emis de Credit Suisse. Pe de altă parte, oferta este extrem de scăzută în contextul rarităţii terenurilor şi al dificultăţilor din procesul de autorizare.

Deficit semnificativ de studiouri duble, apartamente de două şi patru camere

În acest moment există un deficit semnificativ de studiouri duble cu suprafeţe utile de 45 mp, apartamente de două camere plus birou, de aproximativ 65 mp, şi apartamente de patru camere, cu suprafeţe de 80-90 mp utili, plus terase, conform sursei.

Pe segmentul de patru camere, suprafaţa mediană depăşeşte 100 mp utili, apartamentele fiind inaccesibile financiar pentru o familie cu doi copii şi venituri medii, potrivit specialiştilor Directimo, care menţionează că eficientizarea suprafeţelor, investiţia în arhitectură şi calitate ar conduce la un raport mai echilibrat între cerere şi ofertă şi o aliniere la standardele europene.

În plus, unităţile de tip smart economy pot genera atât randamente mai bune pentru închiriere, cât şi premisele unui nivel de calitate mai ridicat, în contextul competiţiei şi al presiunii care există pe costuri.

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Directimo este o platformă fondată de o serie de investitori în tech & real estate şi se adresează cumpărătorilor de locuinţe noi de pe segmentele superioare ale pieţei: mediu, mediu-superior, premium şi de lux. Ofertele sunt verificate şi documentate în prealabil de specialişti în imobiliare. Acestea conţin date actualizate, complete, fără duplicate. Utilizatorii beneficiază de consultanţă şi asistenţă în încheierea tranzacţiilor.

Segmentul mediu, al clasei de mijloc, include locuinţe localizate în zone semi-centrale ale oraşului, bine conectate la infrastructură şi mijloace de transport în comun, precum şi în suburbia de nord (centură, Pipera & Voluntari), uşor accesibilă către polul de birouri datorită Autostrăzii Urbane. Finisajele sunt de calitate medie, iar facilităţile pentru familie sunt încorporate în ansamblu.

Segmentul mediu-superior se diferenţiază de cel mediu prin poziţionări mai bune, în zone centrale sau lângă parcuri şi hub-uri de birouri. Totodată, finisajele şi facilităţile sunt superioare. Suprafeţele medii utile sunt similare cu cele din segmentul mediu - garsonieră 36 mp, studio dublu 42 mp, apartamente cu două camere 53 mp, apartamente cu două camere şi birou 64 mp, apartamente cu trei camere 77 mp.

Segmentul premium este cel în care arhitectura şi designul fac diferenţa, la fel suprafeţele, calitatea materialelor, a proiectelor de peisagistică şi a facilităţilor dedicate rezidenţilor. Suprafaţa medie utilă a unei garsoniere este de 40 mp, cea a unui apartament de două camere este de 57 mp, iar pentru trei camere 82 mp. Acest tip de locuinţe se regăsesc în zonele de nord, centrale sau ultra-centrale.

Segmentul de lux sau high-end este cel al locuinţelor exclusiviste, cu proprietăţi unicat targetate de antreprenori, investitori sau top managementul companiilor multinaţionale. În Bucureşti, aceste proprietăţi se regăsesc în zone precum Primăverii, Capitale, Kiseleff şi Aviatorilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. deci de asta au crescut 81 mp utili la 700.000 euro in pandemie in sectorul 1, ca numarul de milionari a crescut de la 32.000 la 47.000 ...

    impozitele pe proprietate au crescut? 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro