MINISTERUL CULTURII:"Constantin Păun nu putea, de unul singur, să desemneze câştigătoare proiectele firmei ABI Fundaţie"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 25 iulie 2022

"Constantin Păun nu putea, de unul singur, să desemneze câştigătoare proiectele firmei ABI Fundaţie"

Ministerul Culturii nu vede nicio neregulă în ediţia din acest an a selecţiei realizată de Centrul Naţional pentru Cinematografie pentru finanţarea de la bugetul de stat a unor proiecte ale unor case de producţie şi susţine că întreaga procedură s-a desfăşurat conform regulilor prevăzute în legislaţia aferentă, se arată într-un răspuns semnat de ministrul Lucian Romaşcanu, în urma solicitării adresată de ziarul BURSA.

Ministrul Culturii susţine că în cadrul sesiunii de concurs II 2021, desfăşurată în iunie 2022, comisia de selecţie a filmelor de animaţie "a fost numită cu respectarea prevederilor Regulamentului de concurs, prin decizia nr. 08/31.01.2022 a directorului general al Centrului Naţional al Cinematografiei".

În răspunsul primit se arată că declaraţia de confidenţialitate şi de incompatibilitate a fost semnată de către toţi membrii comisiei, în 14 februarie 2022.

"Prin semnarea declaraţiei, aceştia şi-au asumat faptul că la data respectivă nu se aflau într-una din situaţile enumerate în declaraţie. Prin aplicarea prevederilor art. 20 alin (4) din Regulamentul de concurs - «Persoanele propuse pentru comisile de selectie şi pentru comisia de lectori, membrii familiilor acestora sau rudele lor de gradul I nu pot participa, în nicio calitate, la realizarea unui proiect cinematografic înscris în sesiunea respectivă de concurs şi nu se pot afla în relaţii contractuale sau de parteneriat pe baze comerciale sau civile cu vreunul dintre concurenţi sau cu societăţi comerciale în care producători persoane juridice sau fizice ori regizori înscrişi în concurs sunt asociaţi, acţionari sau administratori» -, şi luând în considerare declaraţiile de incompatibilitate semnate de membrii comisiei de selecţie, CNC şi-a îndeplinit în mod legal şi transparent atribuţiile privind organizarea concursului", susţine Ministerul Culturii.

Referitor la contractele încheiate în anul 2021 cu Fundaţia ABI-Fundaţie de către Constantin Păun, în calitate de administrator şi unic asociat al casei de producţie Gopo Production SRL, ministrul Lucian Romaşcanu susţine că "pentru clarificarea situaţiei, CNC l-a contactat pe domnul Constantin Păun, care a confirmat faptul că a avut contracte de distribuire de filme de animaţie încheiate între firma Gopo Production şi ABI Fundaţie în 2021, în cadrul festivalului ABIFF organizat de fundaţia ABI Fundaţie, contracte atribuite prin licitaţie publică pentru distribuirea în 13 săli de cinema, şi că aceste contracte s-au terminat în septembrie 2021, odată cu gala de închidere a festivalului".

Mai mult, ministrul Culturii arată că "potrivit punctului de vedere exprimat de către Centrul Naţional al Cinematografiei, comisia de selecţie a filmelor de animaţie este alcătuită din trei membri, prin urmare domnul Constantin Păun nu putea, de unul singur, să desemneze câştigătoare proiectele firmei ABI Fundaţie. Mai mult, producătorul ABI Fundaţie a avut proiecte câştigătoare şi în cadrul altor sesiuni de concurs în care domnul Păun nu a avut calitatea de membru al comisiei".

Afirmaţia de mai sus făcută de reprezentanţii Centrului Naţional pentru Cinematografie şi asumată de Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, este nereală, atât timp cât din analiza notării proiectelor reiese că al treilea membru al juriului, M3 - Constantin Păun -, este cel care a notat proiectele respective cu cele mai mari note - doi de 10 şi un 9 -, în timp ce membrul al doilea al comisiei le-a dat note de 5.56, 6.22 şi 7.33. Numai din analiza notării dată de al doilea membru al juriului se poate observa că notele acordate de Constantin Păun au fost decisive pentru desemnarea proiectelor respective drept câştigătoare ale finanţării.

Notele maxime acordate tocmai casei de producţie cu care ai lucrat anul anterior nu au cum să nu ridice un mare semn de întrebare asupra incompatibilităţii morale a jurizării efectuate de Constantin Păun, chiar dacă, potrivit prevederilor legislative, această incompatibilitate nu este prevăzută şi, în consecinţă, nu este sancţionată.

Tocmai despre această incompatibilitate morală era vorba în solicitarea noastră adresată ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, incompatibilitate la care oficialul a preferat să nu se refere, probabil pentru că nu este prevăzută de lege.

Cu alte cuvinte, dacă legea nu prevede, se poate face orice în România. Aviz viitorilor scenarişti şi regizori care vor dori să participe la selecţiile realizate de Centrul Naţional pentru Cinematografie pentru finanţarea de la bugetul de stat, pe schema de minimis, a producţiei filmelor pe care doresc să le realizeze: şansele sunt mici, atât timp cât legea permite incompatibilitatea morală a membrilor comisiilor de selecţie.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9221
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5466
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8998
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6028
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5779

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro