Ministerul Finanţelor lansează ultimele emisiuni de titluri de stat pentru populaţie din 2022

G.D.
Macroeconomie / 29 noiembrie 2022

Ministerul Finanţelor lansează ultimele emisiuni de titluri de stat pentru populaţie din 2022

Ministerul Finanţelor lansează de luni, 5 decembrie 2022, noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei prin intermediul Programelor TEZAUR şi FIDELIS, conform unui comunicat al Miniterului Finanţelor.

Potrivit sursei citate, începând de luni, 5 decembrie, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturităţi de 1 şi 2 ani şi dobânzi anuale de 7,65%, respectiv 7,80%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

Între 5 - 19 decembrie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesaţi Ghid Tezaur online şi Tezaur online;

Între 5 - 20 decembrie 2022 de la unităţile Trezoreriei Statului;

Între 5 - 19 decembrie 2022 în mediul urban şi 5 - 16 decembrie 2022 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, în perioada 5 - 19 decembrie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank, în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Titlurile de stat în lei au scadenţe de 1 an şi 3 ani cu dobânzi anuale de 7,65% şi respectiv 8,00%, iar cele în euro au scadenţe de 1 an şi 2 ani şi dobândă anuală de 2,70%, respectiv 3,70%, subliniază sursa citată.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Titlurile de stat destinate populaţiei sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa secundară interbancară. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Deţinătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. dobanda la jumate din inflatie, mare afacerist statul asta!

  1. Când a pierdut statul?

   De la revolutie incoace, tot pierde, pe toate planurile.

   Lasa, tine-i in depozit bancar ca din 2024 iti ia si CASS din dobanda!

   Tine-i acasa ca sa ingiti toata inflatia!

   Corect, asa ramai cu toata inflatia in pierdere! Mai bine la saltea, nu?

  Adică inflația a CRESCUT cu încă 2-3% față de luna trecută însă dobânzile pt titluri de stat au SCĂZUT de la 8,75% la 7,65%???

  Inflația reală e 25% iar păduchii pnl-psd-udmr oferă dobânzi de 7.65%? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro