Abonament gratuit

Ministerul Justiţiei a demarat selecţia candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

J.P.
Miscellanea /

Ministerul Justiţiei a demarat selecţia candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

Ministerul Justiţiei a demarat selecţia candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar candisaturile se vor putea depune până în 25 septembrie. Mandatul reprezentantului României expiră în 6 octombrie 2021, conform news.ro.

Ministerul Justiţiei a anunţat, vineri, demararea procedurii privind selecţia candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

"La 6 octombrie 2021 urmează să expire mandatele a paisprezece judecători şi a şase avocaţi generali din cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), printre care şi mandatul judecătorului român. În acest context, statele membre sunt invitate să transmită propunerile lor pentru posturile vacante de judecători şi avocaţi generali până la data de 30 noiembrie 2020", a transmis Ministerul Justiţiei.

Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) revede că "judecătorii şi avocaţii generali ai Curţii de Justiţie sunt aleşi dintre personalităţile care oferă toate garanţiile de independenţă şi care întrunesc condiţiile cerute pentru exercitarea, în ţările lor, a celor mai înalte funcţii jurisdicţionale, sau care sunt jurisconsulţi ale căror competenţe sunt recunoscute".

Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 25 septembrie 2020, fie în format hârtie, în mod direct prin depunere la sediul Ministerului Justiţiei, prin poştă sau servicii de curierat, fie electronic.

Dosarul de candidatură atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 4 din Procedură şi trebuie să conţină:

1. un curriculum vitae;

2. copii ale diplomelor privind absolvirea cursurilor de licenţă sau echivalente, cu profil juridic, la o universitate din România sau din alte state membre UE ori în state terţe, recunoscute în România sau în alte state membre UE;

3. copii ale altor diplome atestând cursurile absolvite sau titlurile ştiinţifice;

4. documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor pentru ocuparea unor înalte funcţii jurisdicţionale sau calitatea de jurisconsult având competenţe recunoscute (decizii de definitivare într-o funcţie juridică/condiţii de vechime echivalente, documente privind gradele universitare, indicele Hirsch sau alte standarde similare);

5. copii ale documentelor ce atestă cunoştinţele de limbă oficială UE, alta decât limba română, în cazul în care candidaţii posedă asemenea documente;

6. o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte lipsa antecedentelor penale, a altor cauze care îl împiedică să exercite în mod efectiv funcţia de judecător la Curtea de Justiţie, precum şi, după caz, a faptului că îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 6 şi art. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor (nu a fost agent sau colaborator al organelor de securitate ca poliţie politică şi nu este lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii);

7. orice alte documente care atestă îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Candidaţii ale căror dosare au fost selectate vor fi notificaţi individual, în vederea susţinerii unui interviu în faţa Comisiei de selecţie, prezidată de ministrul Justiţiei.

Interviul va fi organizat în perioada 20 - 22 octombrie 2020, la sediul Ministerului Justiţiei sau prin mijloace de comunicare la distanţă.

Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate şi întrebări în limba franceză/engleză. Candidaţii pot răspunde la întrebările respective în limba franceză/engleză. Cunoaşterea oricăror alte limbi oficiale ale UE poate constitui un avantaj.

Propunerile finale, însoţite de dosarele de candidatură, sunt comunicate Guvernului, spre aprobare.

Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre UE, după consultarea Comitetului prevăzut la articolul 255 TFUE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

12 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8357
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1087
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4964
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3638
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.0694

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie