MINISTRUL MOLDOVEAN AL APĂRĂRII:"Republica Moldova intenţionează să se doteze cu un sistem de apărare antiaeriană"

V.G.
Internaţional / 18 octombrie 2022

"Republica Moldova intenţionează să se doteze cu un sistem de apărare antiaeriană"

Autorităţile de la Chişinău lucrează în prezent la modificarea legislaţiei naţionale, astfel încât aceasta să permită achiziţii multianuale în domeniul apărării pentru ca, ulterior, Republica Moldova să poată achiziţiona un sistem de apărare antiaeriană, a declarat astăzi pentru IPN ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, potrivit Agerpres.

Dotarea republicii cu un sistem antiaerian performant a apărut ca urgenţă pe agenda Chişinăului după recenta survolare a spaţiului aerian al republicii a trei rachete de croazieră ruseşti în drum spre ţinte în Ucraina.

Ministrul Apărării spune că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2023 a fost majorat bugetul destinat apărării naţionale, dar chiar şi aşa, Republica Moldova nu-şi permite un sistem de apărare antiaeriană.

"Este un sistem foarte complicat şi costisitor. Este vorba de o achiziţie pe termen lung. În acest sens lucrăm la armonizarea legislaţiei privind achiziţiile multianuale. Anterior, toate achiziţiile se făceau pe termen scurt şi într-un volum foarte mic. Nu se punea problema de rachete sau avioane. În acest sens, fără asistenţă din partea partenerilor străini ne va fi greu să obţinem această capabilitate", a subliniat Nosatîi.

La începutul lunii octombrie, titulara de la apărare din Germania, Christine Lambrecht, a anunţat că ţara sa va oferi Republicii Moldova drone militare şi alte echipamente necesare armatei naţionale moldovene.

"Dronele menţionate, din câte am înţeles de la specialiştii din Germania, vor sosi în primele luni ale anului 2023. Echipamentul va fi asigurat şi cu cursuri de instruire pentru militarii care le vor manevra", a precizat Anatolie Nosatîi.

Într-un alt interviu, ministrul moldovean al Apărării a declarat că Federaţia Rusă nu recunoaşte că rachetele sale au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova, din contră, cere Chişinăului dovezi.

"Nu am primit nicio explicaţie oficială. Din discuţiile colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe, din discuţiile pe care le-am avut cu ataşatul militar, partea rusă ia o poziţie de apărare a acţiunilor sale şi solicită detalii din partea noastră. În loc să recunoască faptul că au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova, ei solicită o confirmare a survolului", a declarat Nosatîi într-un interviu pentru Radio Moldova.

"În condiţii normale, în caz de încălcare a spaţiului aerian, forţele de apărare antiaeriană trec în stare de alertă şi întreprind măsuri de interceptare a ţintelor, cum ar fi rachete sau avioane care încalcă spaţiul naţional al unui stat. Noi avem mijloace de monitorizare, radare, de aceea am putut să depistăm aceste ţinte şi să le confirmăm", a afirmat el.

"În ceea ce priveşte mijloacele de interceptare, la acest capitol stăm mai rău, nu avem capacitatea de a reacţiona. Pentru a intercepta o ţintă aeriană, avion sau rachetă este nevoie de o altă rachetă sau de un avion de vânătoare care ar doborî ţinta respectivă", a explicat Anatolie Nosatîi.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Nu au bani ptr. energie, dar au sa

  cumpere arme de le americani.?!

  Vai de capul lor 

  1. Minte de curca ploata are sefa!

   Ce faci cu sistemul?

   Sa doboare rachetele care survoleaza md si lovesc ua! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro