Miza facturării electronice - economii anuale de 10 miliarde de euro pentru Stat

F.D.
Macroeconomie / 6 septembrie

Miza facturării electronice - economii anuale de 10 miliarde de euro pentru Stat

În România, cei 1.3 milioane de operatori economici activi emit peste 1 miliard de facturi pe an, arată estimările ANAF. În acelaşi timp, România pierde din contribuţii TVA ne-colectate circa 10 miliarde Euro anual, în principal din cauza fraudei, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, la nivel european aceasta cifră este de peste 100 de miliarde, ţara noastră fiind campioană la incapacitatea de colectare a TVA. Potrivit experţilor, facturarea electronică generalizată ne va ajuta să salvăm aceşti bani.

Facturarea electronică folosind standardul tehnic european a devenit de la 1 iulie o obligaţie pentru o parte din companiile româneşti, cele care lucrează cu instituţiile bugetare sau cele care vând produse cu risc fiscal ridicat. Factura electronică este un format care poate fi procesat automat de către aplicaţiile informatice, atât de părţile implicate în tranzacţie cât şi de ANAF, către care vânzătorii au obligaţia de a raporta facturile după ce le emit.

Din păcate totuşi, la 1 iulie piaţa nu a fost pregătită corespunzător pentru introducerea facturării electronice, atât comercianţii cât şi operatorii de sisteme informatice întâmpinând dificultăţi de adaptare la noile cerinţe, de multe ori cu costuri şi eforturi suplimentare semnificative.

"Cine aşteaptă schimbările de la 1 ianuarie fară să se pregătească riscă să fie o victimă şi să plătească scump luxul de a nu fi proactiv. În schimb, cei care planifică bine de acum vor putea obţine avantaje competitive majore, transformând noile obligaţii legale într-o oportunitate de progres. Fiecare dintre noi, ca cetăţeni, vom simţi efectele benefice ale facturării electronice. Dacă mergem la restaurant de exemplu, când plătim vom putea primi cererea de plată pe telefon şi o vom putea achita fară cash şi fară card, direct din contul nostru bancar, tranzacţia fiind automat înregistrată în contabilitatea vânzătorului şi raportată la fisc, fară alte comisioane şi fară nici o hârtie tipărită. Pentru firme, se elimină nevoia de a genera şi trimite facturi prin e-mail, nu mai trebuie să ne întrebăm cu îngrijorare daca au ajuns la destinatar, sau dacă nu cumva am rătăcit vreo factură pe care trebuia să o plătim", spune Daniel Homorodean, specialist în facturare electronică.

O companie pierde în medie 3.5 Euro pe fiecare factură pe care o emite pe hartie

Pentru un IMM, totalul timpului cumulat necesar procesării manuale a facturilor trimise şi primite ajunge la 24 - 32 de ore pe lună, adică 3 - 4 zile lucrătoare pierdute cu operaţiuni care pot fi realizate în mod automat, indică o analiză realizată de un consorţiu de companii IT format din Arxia, Bitstone şi EfectRO.

Potrivit experţilor, facturarea electronică este un pas mare înainte, care va eficientiza afacerile şi le va aduce un plus de confort, prin eliminarea eforturilor de a gestiona facturi pe hârtie sau prin email.

În prezent, o companie pierde în medie 3.5 Euro pe fiecare factură pe care o emite pe hârtie, prin costuri cu materialele, cu trimiterea, cu procesarea.

De la 1 ianuarie 2023, facturarea electronică se va generaliza ca obligaţie pentru toate tranzacţiile comerciale între companii. În anii următori, pe plan european, se pregăteşte trecerea completă la standardul facturii electronice inclusiv în relaţia cu cumpărătorii persoane fizice şi de asemenea se preconizează implementarea conectivităţii pan-europene, astfel încât facturile să poată fi schimbate şi raportate în mod unitar în cadrul Uniunii.

Companiile de utilităţi pierd 15% din venituri pe transmiterea facturilor pe hârtie

Pentru companiile de utilităţi, care încă trimit majoritatea facturilor pe hârtie, costurile totale legate de facturile emise se ridică până la 15% din totalul încasărilor, bani care ar putea fi salvaţi prin facturarea electronică generalizată.

Peste 33 de milioane de facturi sunt emise lunar doar de primii 5 furnizori de utilităţi din România, ca număr de abonaţi. 90% dintre facturi sunt încă emise pe hartie. Dintr-un copac tăiat se pot crea în medie 8333 coli de hârtie A4. Doar pentru facturile primilor 5 furnizori de utilităţi se taie 142.000 de copaci în fiecare an, care în total ar acoperi 1,2% din suprafaţa ţării noastre.

Soluţiile digitale integrate elimină dificultăţile de creare şi transmitere a facturilor electronice pentru toţi operatorii economici

Pentru a transforma facturarea electronică dintr-o bătaie de cap într-un avantaj direct de cost şi timp salvat, este nevoie de o abordare integrată, colaborativă, care să permită atât firmelor cât şi furnizorilor de servicii informatice să transmită şi să primească facturile electronice fară a se preocupa de transformările tehnice de format şi stabilitatea specificaţiilor de utilizare a standardului.

La iniţiativă lui Daniel Homorodean, un consorţiu de companii IT format din Arxia, Bitstone şi EfectRO a dezvoltat şi oferă pieţei o platforma integrata de generare, conversie, validare, transmitere, raportare şi procesare a facturilor electronice, la care acum se pot conecta gratuit toţi cei interesaţi, prin intermediul interfeţelor informatice.

Alături de platforma integrată eFactura.online, consorţiul condus de Arxia oferă servicii de consultanţă specializată pentru planificarea adopţiei facturării electronice în cadrul organizaţiilor mari, cum ar fi bănci, companii de utilităţi sau lanţuri de retail. Pentru toţi aceştia, şi nu numai, introducerea de la 1 ianuarie a obligativităţii dematerializării complete a facturilor vă impune schimbări în procesele organizaţionale şi adaptări semnificative ale sistemelor informatice. În acelaşi timp, vă crea posibilitatea unei relaţii mai eficiente cu clientul, unui control mult mai bun al încasărilor şi a oferirii de servicii suplimentare cu valoare adăugată.

În Italia, stat al cărui model de implementare este urmat de ANAF, trecerea completă la facturare electronică s-a făcut pe parcursul a 3 ani, în 2020 deja 95% din companii folosind facturarea electronică pentru toate facturile emise, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns

    Ce-și mai freacă gașca palmele pentru un contract bănos de software pt facturare 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9207
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6726
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9903
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7178
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.7555

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro