Monitorul Social: Ţara noastră înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei

F.D.
Macroeconomie / 18 aprilie

Monitorul Social: Ţara noastră înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, conform unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022.

Conform sursei citate, venitul mediu al celor mai bogaţi 10% dintre români (a zecea decilă) este de aproape 5 ori mai mare decât al celor mai săraci 10% (prima decilă).

Pentru comparaţie, în Uniunea Europeană acest raport este de 3,6, precizează reprezentanţii Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România.

"Decalajele de venituri apropiate ca mărime de România (4,9) se înregistrează în state ca Bulgaria (raportul dintre decila 10 şi decila 1 este 5,6), Letonia (4,9) şi Lituania (4,9)", arată raportul.

La polul opus, cele mai mici decalaje între cele mai mari şi cele mai mici venituri în rândul populaţiei (sub 3) se înregistrează în Slovacia, Slovenia, Cehia şi Finlanda.

"Între anii 2010 - 2015, decalajele de venituri în România s-au accentuat, crescând de la 5,2 la 6,5. După anul 2015, tendinţa a fost descrescătoare, veniturile cele mai mici crescând mai repede decât cele mai mari, dar cu toate acestea ţara noastră continuă să înregistreze printre cele mai mari decalaje de venituri din UE", se mai precizează în raport.

Potrivit sursei citate, măsurarea decalajelor între veniturile a 10% cei mai bogaţi şi 10% cei mai săraci cetăţeni este un indicator al inegalităţilor sociale de la nivelul unei ţări.

"Spre deosebire de indicatorii de măsurare a ratei riscului de sărăcie care iau în considerare un procent din venitul mediu pentru a arăta cât la sută din populaţie se află sub sau aproape de pragul sărăciei, decalajele de venituri între bogaţi şi săraci arată gradul de distribuire a veniturilor în rândul populaţiei şi, prin urmare, cât de mari sunt inegalităţile de venituri dintr-o ţară", mai arată documentul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dar pe cine intereseaza veniturile populatiei,

    in "Romania Lucrului Bine Facut" 

    Cifrele reflecta raportul dintre inteligenta si onestitatea politicienilor nostri si a celor din vest. La cat de inadecvati si corupti se dovedesc in acesta perioada cei din vest, ma ia groaza sa ma gandesc la cei din Romania.

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5830
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8429
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4379

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb