Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Nebunia ştiinţei: bebeluşi modificaţi genetic

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate /

Nebunia ştiinţei: bebeluşi modificaţi genetic

Cercetătorul chinez care a afirmat anul trecut că a creat primii copii "modificaţi genetic'' ar fi pus în pericol vieţile acestora şi nu ar avea pregătire în domeniul biologiei, susţine geneticianul britanic Robin Lovell-Badge.

Acesta este organizatorul evenimentului desfăşurat în luna noiembrie 2018 în cadrul căruia He Jiankui din China a făcut prezentarea controversată. He Jiankui, profesor asociat la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, China, a generat numeroase critici şi controverse ştiinţifice şi etice după ce a afirmat că a utilizat o tehnologie cunoscută sub numele CRISPR-Cas9 pentru a edita genetic embrioanele a două fetiţe născute în luna noiembrie. Autorităţile din China au anunţat că îl investighează pe He Jiankui şi au dispus suspendarea cercetărilor de acest tip, informează Agerpres. Cercetătorul a declarat că a modificat genele celor două fetiţe chineze pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV, potrivit înregistrărilor video publicate online. He Jiankui a susţinut că "nicio genă nu a fost modificată cu excepţia aceleia care previne infecţia cu HIV". Identităţile părinţilor celor două fetiţe nu au fost dezvăluite, însă cercetătorul asiatic a spus că tatăl lor este seropozitiv şi a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.

Lovell-Badge, profesor şi expert în genetică la Institutul Francis Crick din Marea Britanie, care a a condus comitetul de organizare al summitului "Editarea genomului uman" desfăşurat în luna noiembrie la Universitatea din Hong Kong, a declarat că este imposibil de aflat ce a făcut exact He Jiankui: "Dacă este adevărat (n.r. că a editat genomurile aşa cum susţine) atunci este cu siguranţă posibil ca el să fi pus în pericol vieţile copiilor. Nimeni nu ştie ce vor face aceste mutaţii ". Lovell-Badge a explicat că l-a invitat pe He Jiankui la conferinţă după ce a aflat de la alţi oameni de ştiinţă că "pune ceva la cale". Lovell-Badge a sperat că în urma interacţiunilor cercetătorului chinez cu alţi specialişti acesta îşi va "controla pornirile". Lovell-Badge a menţionat că nu a mai aflat nimic despre He Jiankui din luna decembrie, însă a auzit că acesta locuieşte în Shenzhen într-un apartament aflat sub supraveghere pe perioada anchetei. Autorităţile şi mai multe instituţii din China, dar şi sute de oameni de ştiinţă din toată lumea au condamnat demersul lui He Jiankui şi au susţinut că orice punere în aplicare a modificării genetice a embrionilor umani în scopul reproducerii contravine legilor şi eticii medicale. Directorul-general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat la începutul lunii decembrie că va înfiinţa un grup de lucru care va dezbate controversata procedură de modificare a genelor umane. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS