O BAZĂ MILITARĂ DE CÂTEVA SUTE DE MILIOANE DE EURO, ÎN APROPIEREA CUTREMURELOR DIN GALAŢIInvestiţiile statului la baza militară Smârdan, la secret

A.C
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 5 noiembrie 2013

Investiţiile statului la baza militară Smârdan, la secret

Un miliard de euro - investiţii bugetate, în 2006, pentru amenajarea bazelor militare de la Cincu şi Smârdan

Investiţiile statului din banii publici în diverse obiective de interes naţional rămân, în continuare, un subiect învăluit în secretomanie, autorităţile având, deseori, dificultăţi în furnizarea unor informaţii precise pe marginea acestui subiect.

Un astfel de exemplu este cel al investiţiilor de circa 1 miliard de euro pe care statul urma să le facă, începând cu 2006, în amenajarea unor baze militare la noi în ţară.

Astfel, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, în 2006, că va amenaja două baze militare lângă poligoanele de la Cincu şi Mălina-Smârdan, printr-o investiţie totală de 3,4 miliarde de lei (circa 960 milioane de euro) din bugetul de stat, termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor fiind anul 2012, potrivit unui comunicat, din acea vreme, al ministerului delegat cu realizarea acestei investiţii.

Poligonul de tragere "Smârdan" se află în partea de sud a judeţului Galaţi, la 15 kilometri de municipiul Galaţi, pe teritoriul comunei Smârdan, şi foarte aproape de locul unde s-au produs în ultima perioadă câteva sute de cutremure.

Din momentul anunţării acestei investiţii, în urmă cu şapte ani, şi până în prezent nu au mai fost date publicităţii alte informaţii referitoare la stadiul lucrărilor de la cele două baze militare, cu toate că, la momentul respectiv, ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, declara că, la Smârdan, va fi amenajată una din cele mai moderne unităţi militare. "Vom organiza o licitaţie în care, prin caietul de sarcini, vom cere să terminăm baza de la Smârdan până în decembrie 2008. Sper ca în această lună să demarăm procedura de licitaţie pentru construcţia acestei baze. Va fi o licitaţie internaţională prin care vom selecta firma care va face consultanţa, proiectarea şi construcţia acestei baze militare", anunţa, la vremea respectivă, Teodor Atanasiu, potrivit surselor din presă.

Deocamdată, nu se ştie în ce stadiu se află lucrările de amenajare a celor două baze militare sau dacă investiţiile au fost duse la capăt, ministerul Apărării declarându-ne că astfel de date sunt exceptate de la accesul liber la informaţiile de interes public.

Poligonul are o suprafaţă de aproximativ 8 500 hectare.

De la 1 martie 2009, Poligonul de tragere "Smârdan" se subordonează direct Statului Major al Forţelor Terestre.

Potrivit unei declaraţii, din 2011, a comandantului poligonului "Smârdan", colonel Viorel Stuhuleţ, la baza militară au fost desfăşurate activităţi cu mai mulţi parteneri străini precum exerciţiul "CARPATHIAN EXPRESS 2000" al trupelor engleze, activităţile "SMÂRDAN 2000", "SMÂRDAN 2002" şi "SMÂRDAN 2004" ale Brigăzii 132 Ariete (Italia).

Forţele Militare Americane şi Ambasada Statelor Unite au donat, anul trecut, un milion de dolari pentru dezvoltarea bazei de pregătire de la Cincu, potrivit surselor din presă. La ceremonia de începere a lucrărilor la Centrul de Luptă al Forţelor Terestre de la Cincu au participat fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu şi Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Baze militare superdotate; cutremure fara nici un fel de explicatii logice; adapoturi subterane pentru ... .

    Te pomeneșri că testează bombe atomice în subteran...

    Dacă nici japonezii nu au putut preciza ce se întâmplă, asta și din cauză că, zic eu, ei se așteptau la un fenomen natural, care are anumite trăsături (amprente). 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro