OCDE şi-a redus cu 1,5 puncte procentuale estimarea privind creşterea economiei globale în 2022, la 3%

G.D.
Macroeconomie / 9 iunie

OCDE şi-a redus cu 1,5 puncte procentuale estimarea privind creşterea economiei globale în 2022, la 3%

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a devenit cea mai recentă instituţie internaţională care şi-a redus previziunile privind creşterea economiei globale în acest an, dar a minimalizat posibilitatea unei perioade prelungite de aşa-numită stagflaţie. OCDE estimează că PIB-ul global va consemna o creştere de 3% în 2022, în scădere cu 1,5 puncte procentuale faţă de o proiecţie făcută în decembrie, transmite CNBC, potrivit News.ro.

"Invazia Rusiei în Ucraina, împreună cu carantinele din marile oraşe şi porturi din China din cauza politicii zero-Covid, a generat un nou set de şocuri adverse", a declarat organizaţia cu sediul la Paris în ultimele sale perspective economice publicate ieri.

Invadarea Ucrainei de către Rusia are ramificaţii masive asupra economiei globale, dar politica Chinei zero-Covid - o strategie pe care o foloseşte Beijingul pentru a controla virusul prin blocări stricte - este, de asemenea, o frână pentru creşterea globală, având în vedere importanţa ţării în lanţurile internaţionale de aprovizionare şi consumul total.

Banca Mondială a declarat marţi că a devenit, de asemenea, mai pesimistă în privinţa perspectivelor de creştere globală. Instituţia a spus că PIB-ul global va avansa cu 2,9% în acest an - o estimare mai mică faţă de prognoza sa de 4,1% din ianuarie.

OCDE a declarat în raportul său de ieri că revizuirea în scădere a estimării "reflectează, parţial, recesiunile profunde din Rusia şi Ucraina".

"Dar creşterea va fi considerabil mai slabă decât erau aşteptările în majoritatea economiilor, în special în Europa, unde un embargo asupra importurilor de petrol şi cărbune din Rusia este încorporat în proiecţiile pentru 2023", se arată în comunicat.

La sfârşitul lunii mai, Uniunea Europeană a decis să impună un embargo petrolier Rusiei, după ce luna anterioară a fost de acord să oprească şi achiziţiile de cărbune din ţară.

Blocul a fost puternic dependent de combustibilii fosili ruşi, iar reducerea unora dintre aceste livrări peste noapte va avea un impact economic semnificativ.

Cu toate acestea, zona euro şi Statele Unite nu diferă mult în ceea ce priveşte perspectivele lor economice.

OCDE a spus că economia zonei euro va creşte cu 2,6% în acest an, iar cea din SUA cu 2,5%. Pentru Regatul Unit, unde criza costului vieţii este şi o problemă economică, avansul PIB-ul este văzut la 3,6% în acest an, înainte de a încetini la zero anul viitor.

"Inflaţia [în Marea Britanie] va continua să accelereze şi va atinge un vârf de peste 10% la sfârşitul anului 2022, din cauza penuriei continue de forţă de muncă şi de aprovizionare şi a preţurilor ridicate ale energiei, înainte de a încetini treptat la 4,7% până la sfârşitul lui 2023", a spus OCDE.

Tabloul macroeconomic global s-a înrăutăţit pentru economiile emergente, în special pentru că acestea vor fi afectate cel mai mult de lipsa aprovizionării cu alimente.

"În multe economii de piaţă emergente, riscurile lipsei de alimente sunt mari, având în vedere dependenţa de exporturile agricole din Rusia şi Ucraina", a spus OCDE.

Economia Chinei ar urma să crească cu 4,4% în acest an, cea a Indiei cu 6,9% şi cea a Braziliei cu numai 0,6%.

Fără stagflaţie?

Mathias Cormann, secretarul general al OCDE, a spus că, în ciuda mediului economic dificil, este puţin probabil ca economia globală să se îndrepte către o perioadă de stagflaţie - în care o economie are o inflaţie ridicată şi un şomaj ridicat alături de stagnarea cererii, aşa cum s-a întâmplat în anii 1970.

"Vedem unele paralele cu experienţa din anii 1970, dar nu folosim termenul de stagflaţie, nu credem că este termenul potrivit pentru a descrie ceea ce observăm în economia globală acum. În esenţă, majoritatea ţărilor au trecut prin patru trimestre de creştere foarte puternică şi da, avem inflaţie, ne aşteptăm ca o inflaţie ridicată să dureze mai mult, dar ne aşteptăm să scadă în a doua jumătate a anului 2022 până la sfârşitul lui 2023", a spus Cormann.

Banca Mondială a declarat marţi că riscurile cresc în legătură cu posibila stagflaţie şi a avertizat că acest lucru va îngreuna şi mai mult viaţa oamenilor în economiile cu venituri medii şi mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9419
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9805
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0577
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2533

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro