OECD şi-a revizuit în sens negativ estimările de creştere a economiei mondiale

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 mai 2019

OECD şi-a revizuit în sens negativ estimările de creştere a economiei mondiale

Pentru acest an, organizaţia anticipează un avans de 3,2%, faţă de 3,3%, cât preconiza anterior

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-a revizuit ieri, în sens negativ, prognozele privind creşterea economiei mondiale în 2019, sfătuind statele membre să evite de urgenţă un război comercial, pe fondul disputelor dintre China şi SUA, şi să îşi unească eforturile pentru relansarea economiei mondiale, informează AFP.

Conform celor mai recente prognoze ale OECD, economia mondială ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,2%. Acesta ar fi cel mai slab ritm de creştere înregistrat de economia mondială după 2016, în condiţiile în care în precedentele estimări din luna martie, OECD miza pe un avans de 3,3%, potrivit Agerpres. Economia mondială ar urma să înregistreze performanţe mai bune anul viitor, când este preconizată o creştere de 3,4%, însă doar cu condiţia ca SUA şi China să renunţe la majorările de tarife vamale anunţate la începutul acestei luni.

Economistul-şef al OECD, Laurence Boone, a declarat: "Economia mondială fragilă este destabilizată de tensiunile comerciale. Creşterea se stabilizează dar economia este slăbită şi sunt riscuri serioase la orizont. Guvernele trebuie să colaboreze pentru a asigura o revenire la o creştere mai solidă şi mai sustenabilă".

Pe fondul riscurilor de război comercial, OECD le-a cerut statelor "să îşi regleze conflictele via o mai mare cooperare internaţională şi să îmbunătăţească cadrul juridic internaţional", o aluzie implicită la o reformă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Mesajul instituţiei este cu atât mai urgent cu cât trage un semnal de alarmă asupra riscurilor la adresa creşterii mondiale care provin de pe urma tensiunilor comerciale, incertitudinilor politice, turbulenţelor de pe pieţele financiare şi a încetinirii economiei chineze, care ar putea afecta investiţiile, salariile şi consumatorii.

La fel cum a făcut şi Fondul Monetar Internaţional, care în luna aprilie i-a cerut Germaniei să relanseze creşterea în Europa, OECD a invitat ţările care dispun de marja de manevră bugetară să "investească în infrastructuri", fără a cita însă în mod explicit Berlinul. Pentru zona euro, OECD recomandă "combinarea măsurilor structurale şi a celor bugetare pentru a relansa activitatea".

OECD şi-a menţinut estimările privind evoluţia economiei zonei euro în acest an la 1,2%, în condiţiile în care prognozele referitoare la Germania au fost lăsate nemodificate la 0,7% în acest an şi la 1,1% pentru anul următor. Nici în cazul Franţei, OECD nu şi-a modificat estimările, mizând în continuare pe un avans de 1,3% atât în acest an cât şi pentru anul următor. În schimb, OECD şi-a îmbunătăţit prognozele privind Italia, care ar urma să înregistreze o creştere zero în loc de o contracţie de 0,2%, şi Marea Britanie, în cazul căreia este preconizată o creştere de 1,2% în acest an, faţă de 0,8% cât estima anterior.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 35 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro