OMV Petrom a finalizat modernizarea rafinăriei Petrobrazi Ploieşti, după investiţii de 600 de milioane de euro

Companii #Energie / 14 septembrie 2014

OMV Petrom a finalizat modernizarea rafinăriei Petrobrazi Ploieşti, după investiţii de 600 de milioane de euro

Compania petrolieră OMV Petrom a anunţat sâmbătă finalizarea programului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi Ploieşti, după investiţii de 600 de milioane de euro derulate în ultimii patru ani.

Potrivit Agerpres, sâmbătă, rafinăria a împlinit 80 de ani de la înfiinţare. La eveniment au participat premierul Victor Ponta, preşedintele Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom şi CEO al OMV - Gerhard Roiss, Manfred Leitner - membru al Directoratului OMV responsabil pentru Rafinare şi Marketing, Mariana Gheorghe - CEO OMV Petrom, Neil Anthony Morgan - membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare si Marketing.

"Bine aţi venit la cea mai importantă investiţie a companiei dumneavoastră!", i-a urat Ponta lui Gerhard Roiss, la începutul evenimentului. El a subliniat că parteneriatul pe care România îl are cu OMV este unul fundamental.

"Acest parteneriat a creat premisele ca în foarte scurt timp România - iar când spun România mă refer şi la Republica Moldova - să devină independentă energetic. Încă de la primele discuţii cu domnul Roiss am subliniat cât de important este acest lucru pentru o ţară", a precizat Ponta.

Premierul a amintit că Guvernul şi companiile nu s-au înţeles întotdeauna, referindu-se la taxa pe construcţiile speciale.

"Nu ne-am înţeles întotdeauna, dar, dacă acum dau vestea că reducem taxa de la 1,5% la 1%, doamna Gheorghe va spune să o reducem la 0,5%. Deocamdată atât putem face", a mai spus Ponta.

"Obligaţia mea ca prim-ministru este să mulţumesc pentru orice loc de muncă, iar aici trebuie să mulţumesc de multe mii de ori, la fel pentru investiţiile făcute şi pentru taxele pe care le plătiţi la buget", a completat şeful Executivului.

La rândul său, Gerhard Roiss, CEO al OMV, a precizat că modernizarea rafinăriei a fost esenţială pentru activităţile grupului. "Suntem foarte mândri că prin investiţiile realizate la Petrobrazi contribuim la continuarea unei tradiţii de 80 de ani. O rafinărie modernă, competitivă, care livrează carburanţi la aceleaşi standarde de calitate ca toate rafinăriile din grupul OMV este esenţială pentru creşterea eficienţei şi valorificarea specificului de companie integrată a OMV Petrom", a declarat Roiss.

"Modernizarea rafinăriei Petrobrazi a fost un pas necesar pentru a ne adapta la specificul pieţei din Romania, care s-a modificat substanţial faţă de momentul proiectării rafinăriei. Creşterea producţiei de motorină, rezultată în urma procesului de modernizare, va contribui la reducerea importurilor de motorină ale României, cu impact pozitiv asupra deficitului de cont curent", a spus, la rândul său, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.

Totodată, Manfred Leitner, responsabilul cu activitatea de Rafinare şi Marketing din OMV, a afirmat că, deşi iniţial programul de investiţii în rafinărie fusese planificat la 750 de milioane de euro, în final investiţiile au fost de 600 de milioane de euro.

Istoria rafinăriei Petrobrazi a început cu înfiinţarea rafinăriei Creditul Minier în 1934, care avea o capacitate de rafinare de circa 300.000 de tone anual. Aproape complet distrusă în cel de-al doilea război mondial, rafinăria a fost reconstruită şi reconfigurată de-a lungul anilor, în funcţie de contextul pieţei şi strategia acţionarilor. În prezent, rafinăria produce circa 47% din necesarul de carburanţi al României.

După privatizare, investiţiile la Petrobrazi au totalizat circa 1,1 miliarde euro, din care 600 milioane euro au fost investiţi în ultimii patru ani. Cel mai recent program de modernizare, care s-a derulat intre 2010-2014, a avut ca principal obiectiv creşterea competitivităţii rafinăriei. Cu o capacitate ajustată la 4,2 miliopane tone anual, Petrobrazi poate procesa integral producţia de ţiţei a OMV Petrom din România. Rafinăria Petrobrazi are acum un Indice Nelson (care arată complexitatea instalaţiilor şi echipamentelor - n.r.) de 11,28, cel mai mare din regiune.

În urma procesului de modernizare, motorina şi kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obţinute la Petrobrazi, în timp ce producţia de motorină este cu peste 60% mai ridicată fata de anul 2009.

De asemenea, modernizarea instalaţiilor din cadrul a dus la reducerea consumului total de energie cu aproximativ 40% faţă de anul 2004.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber pe Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. 1, 1 miliarde in 10 ani ?

  Anuntul de privatizare spunea ca statul vinde 2 rafinarii Arpechim si Petrobrazi, 500 de stati Peco si mai nimic despre petrolul extras. Cat a incasat statul din privatizare ? 

  4,2 mil tone x 7,4 = 31 mil barili x 10 ani = 310 mil x 100 $ barilul = 31 miliarde $ . 

  31 MILIARDE DOLARI pentru care a platit o redeventa de rahat ! 

  Acesti 31 MILIARDE de DOLARI nu se prea regasesc in bilantul SNP pentru ca au fost imprastiati prin evaziune/suveica catre alte firme ale OMV ! 

  Cu indice Nelson, competivitate, complexitate, etc etc se abureste premierul vandut OMV !

  1. nu stiu ce calcule ai facut, dar Petrom plateste vrei 2 mld euro pe an taxe si impozite

   asa am vazut in raportul pe 2012 

   de aceea te rog sa nu te mai enervezi si sa dai astfel de exemple care vor sa arate invidia ca nu ai reusit si tu o astfel de M & A operatiune. Redeventa nu este de rahat, este daca vrei simbolica pentru a sublinia cooperarea frateasca dintre cele doua popoare vecine si pretine. Pana sa ne spuna doamna Gheorghe ca nici fiind mare nu este o solutie buna, chiar poate fi un impediment, inca mai stateam sa ma gandesc daca este logic sa cumpar rafinaria Arpechim. Apoi vazand in ziarul Kurier discutiile asupra problemelor pe care le are domnul Roiss de a trebuit sa plece sa se vaza cu domnul Ponta chiar in ziua in care consiliul de supraveghere avea sedinta m-a facut sa ma gandesc ca ar trebui sa gandim la fel ca domnul doctor Mobius si sa preluam intreaga companie OMV, deoarece asa cum spuneau cei de la Moody in relatarea dumnealor OMV nu prea este de incredere, atata timp cat este limitat accesul la cash-flowul companiei doamnei Gheorghe "I ---- Moody 2011. Daca este sa privim din acest punct de vedere intalnirea a fost categoric o win-win situation:-) Domnul Ponta a putut sa neutralizeze declaratia domnului Presedinte potrivit careia vom fi prieteni cu OMV atat timp cat stiu sa se poarte, iar domnul Roiss a lipsit de la lectia de dirigentie cu seful ÖIAG unde ar fi fost urechiat datorita strategiei care se pare ca a luat-o prin desert sau pe aratura .....

   e adevarat ca nu este asa periculos ca la domnul Theraflu, care este suparat, insa matale ai putea avea ulterior o deceptie si tot inima ar avea de suferit. Cum ai calculat matale? Ai inmultit cei 200 milioane cu 10 pentru a demonstra ca OMV Petrom creste intr-un an cat in zece sau ce ai mai pus acolo? Daca imi raspunzi la intrebare ai cadou de la mine un abonament la cel mai bun ziar financiar-economic al Romaniei.

   Taxe si impozite este o abureala pentru ca sunt stranse din pretul de la pompa din buzunarul meu si al tau !

   Cu acest slogan si altele nesimtite OMV ne bombardeaza permanent in media pentru a dormi linistiti pana se termina gazu nostru si hotia lor .

  din regiune,Rompetrol Petromidia este rafinaria cea mai complexa.Cereti celor doua rafinarii calculul,si va veti convinge.

  1. ca sa fii mare nu este intotdeauna bine :-)

   Totusi daca este sa vorbim despre Nelson si sa o bagam si pe doamna Gheorghe in seama cu visul deschiderii la mare eu as paria pe Amiralul Traian :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb