One United Properties vizează venituri de 1,7 miliarde de lei în 2024

S.B.
Piaţa de Capital #Construcţii / 25 martie

One United Properties vizează venituri de 1,7 miliarde de lei în 2024

One United Properties propune acţionarilor ca obiectiv pentru anul 2024 venituri consolidate de 1,7 miliarde de lei, în creştere cu 15% faţă de rezultatul din 2023, şi un rezultat din activitatea operaţională de 687,6 milioane de lei, o creştere cu 22% determinată de majorarea volumului de vânzări de proprietăţi rezidenţiale.

Profitul brut consolidat vizat este de 617,5 milioane de lei, cu 16% mai mare decât rezultatul din 2023, în timp ce profitul net este estimat să ajungă la 525,2 milioane de lei în 2024, în creştere cu 17% faţă de 2023, cu o marjă netă anticipată de 30%.

"Anticipăm că sectorul imobiliar va înregistra o creştere puternică, în special în Bucureşti. Potrivit estimărilor guvernamentale, PIB-ul României va ajunge la 350 de miliarde de euro în 2024. Istoric, contribuţia Bucureştiului la PIB-ul naţional a depăşit 28%, prin urmare, anul acesta ne aştepăm ca PIB-ul Capitalei să fie de aproximativ 98 de miliarde de euro. Această proiecţie subliniază potenţialul excepţional de creştere al oraşului nostru, un potenţial care este în concordanţă cu obiectivele ambiţioase pe care le-am stabilit pentru One United Properties. Scopul nostru este să dublăm afacerea până în 2030 şi să o creştem de patru ori până în 2035, valorificând trendul ascendent de dezvoltare a Bucureştiului şi angajamentul nostru pentru dezvoltări de înaltă calitate şi sustenabile. Obiectivele ambiţioase pe care le-am stabilit pentru 2024 reprezintă repere fundamentale în această direcţie", a declarat Andrei Diaconescu, co-CEO One United Properties.

Veniturile din vânzările rezidenţiale sunt estimate să ajungă la 1,4 miliarde de lei în 2024, o creştere de 26% faţă de rezultatul din 2023. Venitul net din proprietăţile rezidenţiale se preconizează să crească cu 70%, până la 535,6 milioane de lei, iar marja netă din vânzările rezidenţiale este estimată să se îmbunătăţească cu aproximativ 10 puncte procentuale şi să ajungă la 37,6%. Această creştere se datorează performanţei solide în materie de vânzări şi apropierii termenului de finalizare a dezvoltărilor aflate în prezent în construcţie, în conformitate cu politica de recunoaştere a veniturilor aplicată de Grup.

La 1 ianuarie 2024, echipa de vânzări a One United Properties avea disponibile 1.415 unităţi rezidenţiale pentru vânzare sau pre-vânzare. În funcţie de evoluţia vânzărilor şi de cerere, în portofoliul companiei ar putea fi adăugate încă 1.181 de unităţi din cadrul One Lake District şi aproximativ 1.300 de unităţi din cadrul One Cotroceni Towers.

Veniturile din chirii, inclusiv veniturile din serviciile pentru chiriaşi, sunt estimate să ajungă la 176,4 milioane de lei în 2024, în creştere cu 37% faţă de anul precedent. Această rată de creştere este mai moderată decât în anii precedenţi, în contextul vânzării şi pre-vânzării a patru active de închiriat în 2023, aliniată cu strategia companiei de a se concentra pe dezvoltări cu utilizare mixtă la scară largă.

Pentru a susţine strategia sa de creştere în Bucureşti, One United Properties analizează atragerea de potenţial capital nou în următorii trei ani. În cadrul următoarei Adunări Generale a Acţionarilor, care va avea loc pe 25 aprilie, acţionarii vor vota o propunere de ridicare a drepturilor de preferinţă pentru o majorare de capitalul social de până la 20%. Această iniţiativă are ca scop facilitarea unor potenţiale tranzacţii de tip Accelerated Bookbuilding (ABB) pentru atragerea de capital nou, care va susţine dezvoltarea ulterioară a companiei.

"Capacitatea noastră de a menţine un grad scăzut de îndatorare, împreună cu extinderea portofoliului nostru de dezvoltări evidenţiază eficienţa noastră operaţională, stabilitatea financiară şi managementul prudent. Suntem mândri că, de la momentul IPO-ului, piaţa a apreciat acest diferenţiator cheie, răsplătindu-i pe acţionarii noştri cu un randament total de 27% exprimat în euro. Acestă realizare este una remarcabilă, deoarece contrastează cu declinul de 37% înregistrat de indicele EPRA, o diminuare atribuită creşterii costului de capital. Prin urmare, am reuşit să depăşim cu 64% performanţa generală a pieţei imobiliare europene. Pe viitor, suntem deschişi la ideea de a atrage capital nou, însă numai în condiţii de piaţă favorabile şi dacă acest lucru se aliniază cu interesele acţionarilor noştri. Credem că momentul pentru o astfel de mutare se apropie, fiind susţinut de îmbunătăţirea percepţiei investitorilor faţă de sectorul imobiliar, dar şi de creşterea interesului global pentru piaţa de capital din România, determinată parţial de anticipata reclasificare de către MSCI a ţării noastre de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă", a adăugat Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties.

În plus, compania ia în considerare obţinerea de finanţare prin obligaţiuni corporative, Consiliul de Administraţie propunând o potenţială emisiune de până la 300 de milioane de euro în următorii trei ani. Această strategie are scopul de a optimiza costurile de finanţare şi posibil de a refinanţa datoriile existente prin emiterea de obligaţiuni corporative în condiţii favorabile, în funcţie de scăderea ratelor dobânzilor.

În 2023, One United Properties a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri consolidate cu 31%, ajungând la 1,5 miliarde de lei, un record pentru Grup. Această creştere a fost stimulată de o piaţă rezidenţială dinamică, cu vânzări care au crescut cu 47% faţă de anul precedent, ajungând la 1,1 miliarde de lei, şi o creştere de 63% a veniturilor din chirii, care s-au ridicat la 128,4 milioane de lei. Profitul brut a atins 531,7 milioane de lei în 2023, marcând o creştere de 11% la nivel normalizat, comparativ cu anul anterior.

Bilanţul companiei la data de 31 decembrie 2023 reflectă capacitatea şi stabilitatea operaţiunilor One United Properties, activele totale atingând un maxim istoric de 5 miliarde de lei. Acestea includ active imobiliare evaluate la 3,7 miliarde de lei şi o poziţie solidă de numerar de 420,7 milioane de lei. Indicatorul loan-to-value brut a fost de 28% la sfârşitul anului 2023, fiind stabil din 2022 şi dovedind o situaţie financiară solidă şi un grad scăzut de îndatorare a Grupului în comparaţie cu alte companii similare din Europa.

Pentru anul 2023, One United Properties propune distribuirea unui dividend brut total de 75,9 milioane de lei. O primă tranşă de dividende brute, în valoare de 37,9 milioane de lei, a fost deja distribuită acţionarilor la data de 31 ianuarie 2024. Pentru Adunarea Generală a Acţionarilor din 25 aprilie, Consiliul de Administraţie a propus aprobarea unei a doua tranşe în valoare de 37,9 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9692
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1433
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9059
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.6045

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb