Operatorii de date personale vor anunţa autoritatea şi utilizatorii dacă securitatea este compromisă

Ziarul BURSA #Companii #IT / 4 aprilie 2012

Operatorii de date cu caracter personal vor fi obligaţi să anunţe atât Autoritatea Naţională de Supraveghere şi de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal, cât şi utilizatorii în cazul în care securitatea datelor a fost compromisă, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Obligaţia este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă aprobată, marţi, de Guvern şi care modifică Legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

"Exista o restanţă în îndeplinirea acestui angajament şi acesta este motivul pentru care avem ordonanţă de urgenţă", a spus Suciu, arătând că astfel este evitată declanşarea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringment împotriva României.

Din categoria operatorilor de date fac parte structuri precum casele de asigurări de sănătate şi companiile telecom.

Conform actului normativ, utilizatorii au dreptul de a fi informaţi în legătură cu stocarea datelor lor personale în echipamentul terminal şi scopul acestei acţiuni şi au dreptul să fie de acord sau să refuze înscrierea unor date personale în registrele publice sau cele cu abonaţi.

În luna iulie a anului trecut, Guvernul a aprobat un proiect de lege care obligă operatorii telecom să stocheze, pentru şase luni, anumite date privind apelurile telefonice, SMS şi email-uri, date care vor putea fi trans-mise organelor judiciare sau de siguranţă naţională.

Iniţiativa are la bază Directiva 2006/24/CE privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul activităţii de furnizare de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii şi de modificare a Directivei 2002/58/CE, adoptată în martie 2006.

Directiva prevede obligaţia furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii de a asigura crearea unor baze de date în vederea păstrării, pe o perioadă de timp cuprinsă între 6 şi 24 de luni, sub rezerva condiţiilor prevăzute de directivă şi a avut ca termen limită de transpunere în legislaţia naţională data de 15 septembrie 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro