OPINIIPovestea unei întâlniri

Jack Cutişteanu, director general Petprod
Ziarul BURSA #Miscellanea / 9 octombrie 2020

Marţi, 29.09.2020, am avut o întâlnire la ANRE. Întâlnirea a fost solicitată de mine. Subiectul propus a fost Ordinul 76/2017, Ordin pe care eu îl consider fals deoarece se bazează pe o ipoteză falsă tehnic. Nu intrăm în amănunte.

Mi-am prezentat subiectul, m-am explicat, s-a discutat, au fost întrebări, au fost răspunsuri. Reprezentaţii ANRE şi-au notat, mi s-a părut că sunt de acord cu explicaţiile şi că vor formula un punct de vedere sau vor lua o decizie în legătură cu Ordinul 76/2017.

Am continuat dialogul atingând multe din problemele pieţei şi în primul rînd "Preţul unic pentru dezechilibre", abordare, efecte, asumarea de către ANRE a Regulamentului UE 943/2017 şi a Directivei 944/2017, Ordinul ANRE de asumare, Ordinul 236/2020, aflat în stadiul final de "document în discuţie".

Trebuie să spun cu toată tăria şi răspunderea - am întâlnit altă ANRE decât cea pe care o ştiam eu. Să nu uităm - în 2005, când eu am primit a doua Licenţă de furnizare din ţară, eram cu toţii la început de drum. ANRE achiziţionase proiectul Pieţei de Echilibrare. Am fost cumva consultaţi, dar cinstiţi să fim, nimeni nu ştia cu ce se mănîncă Piaţa de Echilibrare şi mai ales dezechilibrele şi decontarea.

Revin la întîlnirea din 29.09.2020. Iată cîteva idei care trebuie reţinute:

1. Introducerea Preţului unic pentru dezechilibre va afecta procesul de compensare .

2. Compensarea în interiorul conturului unei PRE îşi pierde efectul deoarece toţi Participanţii la Piaţă vor beneficia de un coeficient unic de compensare pe SEN.

3. PRE-urile vor putea rămâne cu funcţii de distribuţie a sumelor către şi de la Transelectrica.

4. Membrii unei PRE mică sau mare nu beneficiază de compensarea internă în interiorul PRE.

5. Din punctul de vedere al echilibrării, un Participant la Piaţă beneficiază de acelaşi coeficient de compensare fie că este, fie că nu este, înregistrat într-o PRE .

6. Tehnic procesul se va derula astfel: fiecare Participant la Piaţă pune dezechilibrul său pe o platformă generală de tranzacţionare dezechilibre. Aici se calculează "coeficientul general de compensare" şi rezultă dezechilibrul în SEN. Platforma afectează fiecare dezechilibru, fiecare Participant la Piaţă, cu coeficientul general de compensare şi stabileşte raporturile financiare între Participanţi. Decontările se realizează cu Contraparte, pe modelul OPCOM.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Domnule Jack, te cunoastem de atat timp incat orice spui tu, este INDOIELNIC. Te rog sa mi spui un lucru referitor la "Ideile care trebuiesc retinute". Sunt ideile tale cu care umbli in piata de atat timp si nimeni nu este interesat de ele sau sunt ideile reglementatorului ?

  1. Stimate anonim .

   Daca renunti la anonimat voi incerca sa-ti raspund si sa rezolvam indoielile . 

   Daca ramii "anonim" nu merita raspuns .

   Jack 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro