Abonament gratuit

Ordonanţa de urgenţă privind programul Kurzarbeit, din nou pe masa Guvernului

J.P.
Miscellanea /

Ordonanţa de urgenţă privind programul Kurzarbeit, din nou pe masa Guvernului

Ordonanţa de urgenţă privind programul de muncă flexibilă Kurzarbeit a fost introdusă pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de azi. Acest proiect a mai fost discutat în Guvern. Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a spus că sunt "prevederi foarte bune pentru cei care desfăşoară activităţi de tip zilier, venim şi aici cu măsuri de sprijin pentru aceştia prin intermediul angajatorilor lor" şi "prevederi care apreciază munca desfăşurată în regim de telemuncă", conform Hotnews.

"Este vorba despre cei care au lucrat în regim de telemuncă pe perioada stării de urgenţă şi pentru care venim, având în vedere eficienţa activităţii lor, cu o serie de măsuri care să le permită, dacă fişa postului le permite, să continue aceste activităţi în condiţii de telemuncă să şi-o desfăşoare pentru a fi eficienţi", a mai spus Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că a fost lansată săptămâna trecută o aplicaţie care permite angajatorilor să îi înregistreze electronic pe toţi cei care desfăşoară activităţi de tip zilier.

Angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor.

Reducerea timpului de muncă poate fi de cel mult 10 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună. Reducerea timpului de muncă se aplică şi în cazul programului de muncă în ture sau în cel inegal.

Salariatul va trebui anunţat cu cel puţin 5 zile înainte.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Indemnizaţia este suportată de angajator, iar apoi se va deconta de către stat din bugetul pentru şomaj.

Angajatorul poate aplica această măsură şi dacă îndeplineşte cumulativ câteva condiţii:

Măsura afectează cel puţin 10% din numărul de angajaţi ai unităţii

Reducerea este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii cu cel puţin 10% faţă de lua similară din anul anterior.

În cazul ONG-urilor, diminuarea se raportează la veniturile acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

12 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8357
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1087
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4964
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3638
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.0694

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie