ORGANIZAŢIILE DE MEDIU: "Statele din CEE nu investesc suficiente fonduri comunitare în energiile verzi"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 ianuarie 2016

"Statele din CEE nu investesc suficiente fonduri comunitare în energiile verzi"

Nouă state membre UE din Europa Centrală şi de Est, printre care se numără şi România, ţin pe loc progresele realizate de blocul comunitar în combaterea încălzirii globale prin faptul că nu reuşesc să investească fondurile oferite de Bruxelles pentru dezvoltarea energiilor regenerabile, arată un studiu publicat ieri, informează DPA, potrivit Agerpres.

Raportul, elaborat de organizaţiile de mediu Friends of the Earth Europe şi CEE Bankwatch Network, susţine că noile state membre nu profită de posibilitatea de a utiliza fondurile UE pentru a sprijini tranziţia la energiile curate. "Vedem cum fondurile UE sunt cheltuite în Europa Centrală şi de Est pentru cărbune, gaze naturale şi sisteme de transport învechite, ceea ce creşte dependenţa acestor state de combustibilii fosili, în dauna regenerabilelor şi a eficienţei energetice", a declarat activistul de mediu Markus Trilling.

UE a semnat angajamentele internaţionale vizând limitarea încălzirii globale la două grade, iar statele membre au promis la rândul lor să reducă emisiile de dioxid de carbon şi să treacă la surse regenerabile. Însă autorii raportului susţin că finanţarea oferită de UE pentru sectoarele energiei şi infrastructurii de transport sunt alocate în Europa Centrală şi de Est pentru proiecte care nu susţin aceste obiective. De exemplu, Polonia şi Cehia oferă sprijin financiar pentru înlocuirea vechilor boilere cu unele moderne în timp ce Estonia şi Croaţia obţin fonduri de la UE pentru a-şi extinde aeroporturile, fără a lua în considerare impactul asupra mediului.

Studiul analizează Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia, Ungaria, România, Croaţia şi Cehia. Finanţarea venită de la Uniunea Europeană este responsabilă pentru o mare parte din investiţiile în infrastructurile publice din statele membre din CEE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

27 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2693
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8647
Gram de aur (XAU)Gram de aur245.2878

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro